твоята гледна точка
„Туитър“ съди Мъск заради отказа му от сделката за $44 млрд.
Автор Vnews, добавено на 13.07.2022 година, в категории: Бизнес, Коментари (0)

Туитър“ обяви, че ще съди милиардера Илон Мъск, за да го принуди да финализира сделката, с която ще придобие компанията, но от която се отказа миналата седмица.

Купуването на „Туитър“ бе договорено в края на април. Решението дали отказът е възможен, или ще е нужно обезщетение от 1 млрд. долара, ще е в ръцете на съда. Бизнесменът може да бъде принуден да купи компанията; през май той настоя, че е осигурил нужното финансиране.

Според ищците обаче начинът, по който Мъск излиза от сделката, е „модел на лицемерие“, заедно с подхода му на „публични и заблуждаващи атаки“ по компанията, която е смятал да купи, поставянето на измислени условия, неправомерно изнасяне на информация пред обществеността. Нещо повече, немного след „публичния спектакъл“, устроен, за да се стигне до сделката, Мъск се отметнал от изгодната за „Туитър“ – и относително висока – цена, когато видял, че акциите на технологични компании се сриват на пазара.

Друго твърдение в делото е, че Мъск искал да излезе от сделката, защото стойността на дела му в „Тесла“, от който идва и голяма част от личното му богатство, се сринала с над 100 млрд. долара спрямо пика от ноември 2021 г., и той предпочита да прехвърли загубата на акционерите на „Туитър“.

 

Обрат за две седмици

Най-богатият човек на света предложи преди по-малко от три месеца да купи компанията за по 54.20 долара за всяка акция. Обеща и някои промени в социалната мрежа.

Последваха обвинения, че мрежата била пълна с ботовете и трябвало делът им да бъде намален, за да се пристъпи към сделката. Той започна да настоява, че „спам ботовете“ представляват много над 5% от 200 млн. потребители – нещо, което „Туитър“ отрича. Компанията съобщи този месец, че премахва по 1 млн. спам профила дневно.

Заради този спор Мъск заяви още на 13 май, че сделката ще бъде спряна в очакване на точна информация от „Туитър“ по темата. Междувременно акциите на компанията се сринаха неколкократно и дори в момента са с 20 долара под договорената цена.

От гледна точка на „Туитър“ сделката е обвързваща, а сега „той отказва да изпълни задълженията си, защото сделката, която е подписал, не обслужва личния му интерес“.

 

Теоретично неустойка от 1 млрд. може да е само част загубата за Мъск, тъй като борсовият регулатор на Съединените щати би могъл да го отстрани от ръководството на една или повече от компаниите, които ръководи.

Единствената за вторник публикация на Мъск в „Туитър“ е: „О, каква ирония“ и съкращение, обозначаващо бурен смях.Споделете текущата публикация:

Коментирай

Ако коментарът ви не е на кирилица няма никакъв смисъл да натискате този бутон!
Не го правете и ако не сте напълно съгласни с тези правила!Реклама

Hot News

На 15 август православната църква отбелязва един от 12-те най-големи християнски празници Успение на Пресвета Богородица или Голяма Богородица.

Успение на Пресвета Богородица, Успение Богородично или Голяма Богородица е един от най-големите […]

 

В неделя над Западна България, а около и след обяд и над останалата част от страната, ще има значителна облачност. На […]

 

Най-старите пенсии ще бъдат увеличени най-много от 1 октомври 2022 г. За някои пенсии повишението може да надмине 300 лв., показват […]

 
 

към началото