твоята гледна точка
Видове бързи кредити – основни предимства и недостатъци
Автор Vnews, добавено на 29.06.2022 година, в категории: Вести, Коментари (0)

Когато разглеждаме офертите на различните кредитни институции, можем да останем с впечатлението, че на пазара има поне дузина различни финансови продукти.

Но когато се запознаем по-детайлно с офертите за бързи кредити, се оказва, че почти идентичните заеми се наричат ​​по различен начин от различните компании

И така, как да разберем какво представлява кредитът до заплата и какво са разсрочените и дългосрочните заеми? Какви са предимствата и недостатъците на всеки един от тях?

Видове бързи потребителски кредити според срока на изплащане

Бързият кредит е финансов продукт, предлаган от небанкови институции при условията, регламентирани в Закона за потребителския кредит. Целта на заема не е задължително да бъде декларирана от кредитополучателя, а предмет на договора може да са парични средства, придобиване на стоки или предоставяне на услуги, които се описват в текста на договора за потребителски кредит. Когато става въпрос за бърз кредит най-често се отпускат финансови средства за определен период от време. Кредитните компании не изискват от потенциалните клиенти да отговарят на такива ограничителни изисквания като банките при отпускане на заеми. Ето защо, въпреки по-високата цена за предоставяне на финансова подкрепа, те са много популярни сред потребителите.

Основният признак, по който можем да разграничим бързите кредити е тяхната продължителност. Най-разпространените видове бързи кредити на българския пазар са краткосрочните заеми, т.нар кредити до заплата и средносрочни и дългосрочни заеми, наречени кредити на вноски. Всички други бързи кредити, например онлайн кредит, кредит без поръчител, бърз кредит с двуседмични вноски и т.н спадат към същите две категории заеми, но със специфична характеристика, която може да е важна за потребителя.

Предимства и недостатъци на бързите кредити

Когато обмисляме взимането на бърз кредит, трябва да анализираме всичките предимства и недостатъци на тези финансови продукти.

Безспорното предимство на всички бързи кредити е улеснената процедура и съкратеното време за получаването им. Защо е по-лесно да получите бързи пари на заем? На първо място, защото небанковите кредитни институции могат да създадат независима и по-либерална система за оценка на кредитоспособността на потребителите. Със значително предимство са тези хора, които не могат да се похвалят с високи доходи или безупречна кредитна история.

Друго предимство е бързината на получаване на решение за отпускане на кредит и също толкова бърз превод към нашата банкова сметка. Небанковите институции не изискват представянето на толкова много документи като например справка за получаван доход от работодателя. Не всички кредитори се нуждаят и от актуално банково извлечение, за да потвърдят нашата кредитоспособност. Процесът на проверка от страна на кредитните компании е съкратен до минимум с цел да улесни кредитоискателите.

Една част от потребителите смятат цената, която трябва да се заплати за получаване на кредит за недостатък на този вид финансиране. Въпреки това едва ли някой взема предвид факта, че гореспоменатите предимства стоят зад високата цена. Ускорената проверка на клиента води до значителни разходи, които кредитната компания трябва да понесе в случай на некоректни потребители, които не плащат задълженията си навреме.

Най-често хората, които прибягват до услугите на фирмите за бързи кредити имат нужда от финансова помощ за покриване на неотложни разходи. Препоръчително е, когато възнамерявате да кандидатствате за бърз заем да обмислите от каква сума имате наистина необходимост и да сте сигурни, че бихте могли да погасите задължението си в срок, без това да натоварва в значителна степен семейния ви бюджет.Споделете текущата публикация:

Коментирай

Ако коментарът ви не е на кирилица няма никакъв смисъл да натискате този бутон!
Не го правете и ако не сте напълно съгласни с тези правила!Реклама

Hot News

6 сигурни партии влизат в следващото Народно събрание, ако предсрочните парламентарни избори са днес. Това показват данните от национално проучване, финансирано и реализирано съвместно от bTV и „Маркет линкс“, проведено сред 1020 пълнолетни […]

 

Носенето на маски на закрито отпада. Те ще се изискват единствено в лечебни заведения, аптеки, оптики, специализирани институции, предоставящи социални услуги, […]

 

Задават се ужасни магнитни бури. Те ще са на четири вълни до края на месеца.

Първата дойде с четвърта степен в неделя […]

 
 

към началото