твоята гледна точка
Ако изостанем с още една година с Плана за възстановяване, губим над 12 милиарда евро
Автор: Труд, добавено на 28.06.2022 година, в категории: HotNews, Коментари (0)

Изоставаме с година по Плана за възстановяване, ако изостанем още една година ще загубим над 12 милиарда евро. Това каза пред бТВ икономистът Георги Ангелов.

„До края на годината България трябва да подаде първото искане за пари по Плана за възстановяване и устойчивост – 2,6 милиарда лева. За целта страната ни трябва да изпълни около 20 мерки и критерии. Сред тях е приемането на Закона за управление на средствата от европейските структурни и инвестиционни фондове. България трябва да получи малко над 12 милиарда евро по Плана за възстановяване и устойчивост“, обясни икономистът.

Той подчерта, че парите за България ще се пренасочат към Италия, Гърция и други държави. „Това не са еврофондовете, които са заделени за нас. Тези пари, ако не ги договорим в срок, ще се пренасочат към други държави“, обясни икономистът.

„Следващата година ще бъде много трудна, дори още тази зима, а след това и цялата 2023 г., защото се очаква рецесия в САЩ точно заради антисоциалните мерки и рязкото вдигане на лихвите. Тези близо 13 милиарда евро биха могли да ни помогнат да минем по-леко през тази рецесия.“, допълни Ангелов.

„Тези страни, които продължиха да взимат газ от „Газпром“, бяха най-ударени, защото изненадващо Русия им врътна кранчето, въпреки че имат сметки в рубли и всичко е наред“, допълни икономистът.

Той подчерта, че Германия и Италия са се съгласили на новата схема на Москва за плащане в рубли на газа, но доставките им са били намалели с 60%.

„През зимата няма да ни стигнат два-три танкера, а ще трябва да договорим регулярни доставки и хранилището в Чирен трябва да е пълно“, добави Ангелов.Споделете текущата публикация:

Коментирай

Ако коментарът ви не е на кирилица няма никакъв смисъл да натискате този бутон!
Не го правете и ако не сте напълно съгласни с тези правила!Бизнес

Минималната заплата да се вдигне от 710 на 770 лв. Тя ще се определя по нова формула и ще е равна […]

 
Властта

Възложил съм в рамките на следващите десет дни да има готова тръжна документация за обявяване на търгове само за зимно почистване […]

 
Здраве и красота

От днес маските ще са задължителни в градския транспорт, лечебните заведения, аптеките, оптиките и в социалните институции.

Маски ще се изискват и […]

 
Жълто

На 10 август се отбелязва Световният ден на мързела. Говори се, че той се отбелязва вече повече от 100 години, но […]

 
 

към началото