твоята гледна точка
Спират достъпа до лесни пари
Автор: Труд, добавено на 26.06.2022 година, в категории: HotNews, Коментари (0)

На европейските компании става все по-трудно да си осигурят най-важния компонент, нужен за придобиванията, които искат: пари. След повече от десетилетие свободно достъпно финансиране разтърсените пазари ограничават склонността на банките да дават кредити за големи сливания и придобивания. Това хвърли сянка върху европейски сделки за поне 25 млрд. долара, включително някои високопрофилни трансакции във Великобритания.

Комбинация от множество предизвикателства разтърсиха глобалните пазари – от буйна инфлация през растящи лихви до войната на Русия в Украйна и надвисналата заплаха от рецесии. Това кара дори най-големите банки да намалят експозицията си към кредити, подкрепени с ливъридж, заради риск да бъдат обременени с дълг, който не могат да продадат на инвеститори.

„Очевидно средата е много различна спрямо миналата година, когато евтиното финансиране и по-ниската волатилност улесниха много сделки“, казва Гилермо Байгуал, съръководител на M&A сделките в Европа, Близкия изток и Африка в JPMorgan. “Очевидно не скачаме в басейна, преди да се уверим, че има вода в него“.

Епохата на лесните пари, която се установи в годините след финансовата криза от 2008 г., бе от особено предимство за компаниите за изкупуване, които увеличаваха ливъриджа срещу привлекателна доходност. Това доведе до бум в сключването на сделки с частен капитал, който накара мнозина в тази индустрия да отвикнат да правят бизнес в период на спад.

„Отделяме време, за да образоваме вселената на купувачите и да настроим съответно процесите“, казва Байгуал. „Има силни нива на активност от инфраструктурни фондове, които имат по-ниска цена на капитала и обикновено дългосрочни периоди на държане, което води до очаквания за по-ниска възвръщаемост“.

Макар че стойността на придобиванията с частен капитал в Европа се е увеличила с 9% на годишна база до около 170 млрд. долара, по данни на Bloomberg, това до голяма степен се дължи на гигантското придобиване на италианската инфраструктурна група Altlantia. Има ясни сигнали, че нещата се забавят, като стойността е спаднала с 69% през юни, а редица сделки, за които се очакваше да привлекат частен капитал, срещат спънки.

„Когато спонсорите и другите купувачи не могат да получат достатъчно ливъридж на разумни цени, това засяга тяхната способност да плащат цени, които биха били възможни, когато пазарите бяха по-благоприятни“, казва Хардинг-Джоунс от Citigroup. “Това създава огромно различие в очакванията на купувача и продавача за стойността и виждаме застой или разпад на сделки заради това“.

Потребителският сектор, търговията на дребно и промишлеността са сред най-засегнатите от забавянето на кредитните пазари. Купувачите, които наистина искат да продължат със сделки въпреки затегнатия финансиращ пазар, обаче все пак имат други възможности. Едната е да пишат по-големи чекове от собствен капитал. Друга възможност е търсенето на алтернативни форми на заеми.

Нежеланието на банките да се ангажират с финансиране отвори вратата на група частни дългови фирми, които са натрупали над 1 трлн. долара, за да помогнат за запълването на липсата и да завземат пазарен дял от традиционните кредитори. Тези алтернативни кредитори със сигурност също имат ограничения и често ще изискват по-висока цена за парите си.Споделете текущата публикация:

Коментирай

Ако коментарът ви не е на кирилица няма никакъв смисъл да натискате този бутон!
Не го правете и ако не сте напълно съгласни с тези правила!Бизнес

Минималната заплата да се вдигне от 710 на 770 лв. Тя ще се определя по нова формула и ще е равна […]

 
Властта

Възложил съм в рамките на следващите десет дни да има готова тръжна документация за обявяване на търгове само за зимно почистване […]

 
Здраве и красота

От днес маските ще са задължителни в градския транспорт, лечебните заведения, аптеките, оптиките и в социалните институции.

Маски ще се изискват и […]

 
Жълто

На 10 август се отбелязва Световният ден на мързела. Говори се, че той се отбелязва вече повече от 100 години, но […]

 
 

към началото