твоята гледна точка
Удължават с 3 месеца срока за инвалидност
Автор Vnews, добавено на 24.06.2022 година, в категории: Здраве и красота, Коментари (0)

С три месеца след края на извънредната епидемиологична обстановка да се удължи срока на инвалидност, приеха на първо четене депутатите в здравната комисия.

Става въпрос за хората с увреждания, чиито документи са изтекли на 1 април, когато отмениха извънредната епидемиологична обстановка, или няколко дни след това.

За да не се стигне до там те да спрат да получават пенсиите си, здравната комисия прие предложение на ГЕРБ срокът да бъде удължен с три месеца, т.е до 30 юни.

Датата обаче е твърде близо, а след това отново няма да има решение за хората в риск да спрат да получават инвалидните си пенсии.

По време на извънредното положение и извънредната епидемиологична обстановка, гражданите с увреждания можеха да продължат да се възползват от правата си макар и с изтекли документи. Сега обаче не сме в извънредна обстановка и на тях им се налага да се преосвидетелстват.

Това е нужно, тъй като през това време някои лица са изгубили тези права, а други са повишили нуждата си, т.е са получавали недостатъчно средства, обясни зам.-министърът на труда Лазар Лазаров.

И тъй като става въпрос много хора, това ще отнеме време и крие опасност някои временно да не получават пенсии.

Законопроектът на ГЕРБ обаче е входиран на 18 май, а разгледан в здравната комисия чак на 23 юни, което е твърде близо до крайния срок. ГЕРБ обещаха, че ще нанесат изменения между първо и второ четене, като вероятно срокът от 30 юни ще бъде променен на 31 декември.

От Министерството на здравеопазването подкрепиха законопроекта, но изразиха мнение, че законопроектът има нужна от прецизиране, защото не се гарантира непрекъснатостта на получаването на пенсиите.Споделете текущата публикация:

Коментирай

Ако коментарът ви не е на кирилица няма никакъв смисъл да натискате този бутон!
Не го правете и ако не сте напълно съгласни с тези правила!Реклама

Hot News

6 сигурни партии влизат в следващото Народно събрание, ако предсрочните парламентарни избори са днес. Това показват данните от национално проучване, финансирано и реализирано съвместно от bTV и „Маркет линкс“, проведено сред 1020 пълнолетни […]

 

Носенето на маски на закрито отпада. Те ще се изискват единствено в лечебни заведения, аптеки, оптики, специализирани институции, предоставящи социални услуги, […]

 

Задават се ужасни магнитни бури. Те ще са на четири вълни до края на месеца.

Първата дойде с четвърта степен в неделя […]

 
 

към началото