твоята гледна точка
Какво да пиете при безсъние
Автор Vnews, добавено на 28.06.2022 година, в категории: Здраве и красота, Реклама, Коментари (0)

Билкови лекарства за сън

Безсънието (инсомния) е нарушение, при което хората трудно или въобще не успяват да заспят, будят се често, имат непълноценен и некачествен сън. Това се отразява на работоспособността и самочувствието през деня. Обикновено хората се чувстват изморени, раздразнителни, потиснати. Безсънието може да е краткосрочно – за ден или няколко седмици, но може да бъде и за по-дълъг период от време – над един месец. Между 10% и 30% от възрастните страдат от безсъние в някой етап от живота си. Тези над 65 годишна възраст се засягат по-често от младите хора, както и жените по-често от мъжете. Първа линия в борбата с безсъние са билките, билковите екстракти и билковите тинктури. При липса на ефект се опитва с мелатонин, а в краен случай се прибягва до фармакологични препарати.

По какво да разберете, че страдате от безсъние

Някои от признаците на безсъние включват:

 • трудно заспиване и невъзможност за намиране на удобна позиция за спане;
 • често будене през нощта;
 • невъзможност за фокусиране върху важни ежедневни задачи;
 • отслабване на паметта;
 • раздразнителност, агресивност, импулсивност, депресия, тревожни мисли;
 • ранно събуждане.

Причини, водещи до безсъние

 • проблеми от страна на дихателната система – сънна апнея, астма;
 • медикаменти – психоактивни вещества, като кофеин, никотин, кокаин, амфетамини, алкохол, някои билки; антидепресанти и седативи; тютюнопушене;
 • хормонални промени, свързани с ендокринологични заболявания – хипертиреоидизъм, менструация, менопауза, затлъстяване;
 • житейски събития – хронично нервно напрежение, стрес, страх, финансови проблеми, раждане, емоционално и физическо изтощение, бърнаут, смяна на работа, смяна на климат;
 • психиатрични проблеми – биполярно разстройство, клинична депресия, тревожно разстройство, посттравматичен стрес, обсесивно-компулсивно разстройство, шизофрения, аутизъм, деменция;
 • генетични аномалии – много рядко причина за фамилна инсомния, обикновено свързана с други психиатрични заболявания.

Какво представлява сънят

Сънят е физиологично повтаряемо състояние на относително безсъзнание и деактивация на волевите мускули. Регулира се от циркадния ритъм и обикновено се състои от 4-5 цикъла, които включват три стадия на NREM сън (non-rapid eye movement sleep – сън на бавните очни движения) и един стадий на REM сън (rapid eye movement – сън на бързите очни движения). Нарушенията на съня могат да бъдат групирани в първични (поради вътрешна увреда на циркадния ритъм) и вторични (подлежащо медицинско състояние).

Циркадният ритъм се определя като 24-часов цикъл на биофизични промени, които регулират навиците на съня, храненето, хормоналната продукция и телесната температура. Контролът върху съня се осъществява по следния начин: намаляването на светлината през нощта служи като сигнал за фоточувствителни нервни клетки в ретината, които предават сигнала на хипоталамуса. Там се отделя медиаторът норадреналин, който от своя страна е стимул за освобождаването на мелатонин от епифизната жлеза. Мелатонинът е директния индуктор на съня.

Диагностициране на безсънието

DSM-5 критерии за безсъние, разработени от Американската психиатрична асоциация:

Нощни симптоми

(наличие на над 1 признак)

Трудно заспиване

Трудно поддържане на съня – често будене

Ранно събуждане на следващия ден

Дневни симптоми

(наличие на над 1 признак)

Клинично значими смущения в поне една среда от ежедневния живот – социална, трудова, академична
Допълнителни признаци Симптомите се появяват независимо от осигурена идеална среда за сън – тъмно, удобно, тихо, безопасно

 

Прием на медикаменти или субстанции

 

Психиатрични или медицински подлежащи причини

Интерпретация на резултатите Симптомите се появяват над 3 пъти седмично

Епизодична инсомния: 1 до 3 месеца

Персистираща инсомния: над 3 месеца

Възвръщаща се инсомния: пациентът изпълва критериите за епизодична инсомния най-малко два пъти в рамките на една година

Как да се справите с безсънието

Хигиена на съня – избягвайте всички дразнещи фактори, които биха довели до безсъние. Използвайте спалнята си само за сън, щадете нервите си, ограничете употребата на алкохол, кофеин, никотин няколко часа преди сън, спазвайте редовна физическа активност, не приемайте големи порции храна скоро преди сън, приемайте витамини и био добавки за допълване на пълноценното хранене, избягвайте използването на мобилни устройства преди да заспите.

Има множество билки, които оказват позитивен ефект при подобни оплаквания и са първи избор при лечението на безсъние. Те дават ефект след по-продължителна употреба, за разлика от лекарствата, които веднага оказват действието си. Част от билките допринасят за повишаване на синтеза и секрецията на мелатонин (хормонът на съня, отделян от епифизата). Предимство на билките пред лекарствата е по-малкото натоварване на черния дроб и бъбреците и това, че не се развиват зависимости. Билките следва да се приемат с повишено внимание, а още по-добре е да се избягват от бременни, кърмачки и деца. Колкото и да се смятат за безвредни, немалка част от тях могат да окажат неблагоприятни ефекти върху организма ни при прием много дълго време или във високи дози. В редки случаи е възможно билките да интерферират със собствената ни синтеза на хормони и ензими, най-често от щитовидната жлеза, надбъбрек, панкреас. Всичко това следва да ни напомни, че всяка билка има потенциалът да бъде както полезна, така и вредна за организма. Винаги търсете помощ и съвети от лекар при невъзможност за справяне с безсъние или други здравословни проблеми.

Валериана (лечебна дилянка, Valeriana officinalis)

Валерианата е описана още от Хипократ и Гален, които я използват в лечението срещу безсъние. Употребяват се подземните части на растението. Билката има силна характерна миризма и горчив вкус. Съдържа уникален по състав набор от химични вещества – етерични масла, оцетна, маслена, мравчена киселина, естери, гама-аминомаслена киселина, изовалерианова киселина, алкалоиди: актинидин, валерин, валерианин. Част от тези биологично активни вещества действат на ГАМК рецепторите в нервната система, като по този начин стимулират задръжните процеси и проявяват успокояващ ефект. Ниските нива на ГАМК (гама-аминомаслена киселина) в мозъка се асоциират с повишена нервна възбудимост и колебания в настроението. Освен това, изовалтратът стимулира аденозиновите рецептори, като по този начин отново оказва седативен ефект. Според клиничните проучвания обаче няма еднозначни данни за ефективността и безопасността на билката валериана и са нужни още изследвания. Валерианата е одобрена от Европейската агенция по лекарствата, като традиционно лекарство за облекчаване на леко нервно напрежение и безсъние.

Валерианата може да взаимодейства с други лекарства, като бензодиазепини, антихистамини, антидепресанти, опиати, мелатонин, както и с алкохола и някои хранителни добавки. Добре е преди започване приема на тази билка лекарят да прецени дали е съвместима с лекарствата, които пациентът приема.

Лавандула (Lavandula angustifolia)

Лавандулата е популярна ароматна билка, използвана още от древността. В днешни дни най-широко приложение намира етеричното масло, което се извлича от лавандуловите цветове. То се имплементира в производството на парфюми, бои, сапуни, био продукти, ароматизатори, лакове и други.

Смята се, че лавандулата успокоява тревожността, депресията, безсънието и спомага за по-лесната релаксация. Някои изследвания предполагат положителен ефект при епилептици, облекчаване на мигрената и болкоуспокояване. Билката увеличава процента на бавновълновия дълбок сън, алфа-вълните и повишава качеството на съня.

Лавандулата стимулира ГАМК – пътищата – гама-аминомаслената киселина е химична молекула посредник между невроните. ГАМК-рецепторите са най-разпространеният тип в мозъка. Когато са включени, пространствената им структура се променя, позволявайки на йоните да преминат от и в клетката. Крайният резултат е неврон, който се възбужда по-трудно и е в задръжно състояние. Бензодиазепините (диазепам) действат на същия вид рецептори. Веществото линалол в билката пък намалява нивата на ацетилхолин, което е база за твърденията, че лавандулата има анксиолитичен и седативен ефект и е подходяща при безсъние.

Лайка (Matricaria camomilla)

Лайката е разпространена в Европа, Азия и Америка. Не е взискателно растение, затова е и леснодостъпно. Името camomilla произлиза от дума в гръцкия език, означаваща земна ябълка, защото лайката се е свързвала с подобния си на ябълка аромат. Matricaria пък произлиза от дума в латинския език matrix – утроба. Връзката с наименованието е, че в миналото билката се е използвала при лечението на гинекологични оплаквания, като менструални болки, цистит и безсъние, свързано с предменструалния синдром. Смята се, че лайката повишава активността на невротрансмитерите серотонин, допамин и норадреналин, което резултира в успокояване и по-лесно заспиване. Билката е намирала приложение също като антиспазмолитик и противовъзпалително средство, заради бактерицидния си ефект. Предполага се, че намалява холестерола в кръвта и има антимутагенни свойства.

Над 120 химични вещества са открити в екстрактите от лайка – терпени, флавоноиди (кверцетин, патулетин, апигенин), кумарини. Сред възможните странични ефекти, свързани с приема на тази билка са алергичните прояви, контактен дерматит, анафилаксия. Трябва да се избягва ако се приемат антикоагуланти, защото съдържа кумарин, който интерферира с метаболизирането на лекарствата.

Маточина (Melissa officinalis)

Маточината се използва в много хомеопатични продукти, заради своите разнообразни свойства – успокояващо, спазмолитично, хипотензивно. Препоръчва се при нервни нарушения, главоболие, безсъние. Листата на билката имат приятна миризма на лимон, а наименованието Melissa (от гръцки език – “пчела”) идва от факта, че привлича пчелите. От него се приготвят чайове, инхалации, разтвори, балсами, лосиони. Благоприятният ефект на маточината се свързва с розмариновата киселина в състава й, която увеличава количеството на ГАМК (гама-аминомаслена киселина). Екстрактът от билката спомага за намаляване на напрежението, подсилват паметта и когнитивните способности.

Пасифлора (Passiflora incarnata)

Пасифлората е пълзящо растение, още познато с името „цвете на страстта“. Тя произхожда от Южна Америка – Аржентина, Перу, Бразилия. Наименованието произлиза от испански език „pasion“ – страст, в чест на Страстите Христови. Голямо проучване от 2007 година разкрива, че билката удължава времето на бавновълновия сън и я поставя сред средствата за борба с безсънието. Механизмът на действие се свързва с ГАМК-модулацията и индуциране на задръжните процеси в невроните.

Някои от продуктите на пазара за борба с безсънието:

При неповлияване на безсънието от горепосочените се препоръчва приемът на хормона на съня – мелатонин. Ето някои предложения:Споделете текущата публикация:

Коментирай

Ако коментарът ви не е на кирилица няма никакъв смисъл да натискате този бутон!
Не го правете и ако не сте напълно съгласни с тези правила!Реклама

Hot News

6 сигурни партии влизат в следващото Народно събрание, ако предсрочните парламентарни избори са днес. Това показват данните от национално проучване, финансирано и реализирано съвместно от bTV и „Маркет линкс“, проведено сред 1020 пълнолетни […]

 

Носенето на маски на закрито отпада. Те ще се изискват единствено в лечебни заведения, аптеки, оптики, специализирани институции, предоставящи социални услуги, […]

 

Задават се ужасни магнитни бури. Те ще са на четири вълни до края на месеца.

Първата дойде с четвърта степен в неделя […]

 
 
Още от Здраве и красота
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Още от Реклама
 
 
 
 
 

към началото