твоята гледна точка
Лихвен процент по потребителски кредити: прогноза за 2022 г.
Автор Vnews, добавено на 22.06.2022 година, в категории: Вести, Коментари (0)

Финансовата криза и недостигът на средства увеличават търсенето на кредитни продукти, с чиято помощ потребителите да покрият свои основни или второстепенни нужди. Ръстът на кредитите през 2021 година с 10% в сравнение с предходната 2020 година и очакваният ръст и през настоящата година, съчетан с растящи цени на всички стоки и услуги, прави въпроса как ще се движат лихвите по кредитите и очаква ли се и те да се повишат от ключово значение за потребителите, планиращи да изтеглят заем. Този въпрос се оказва от още по-решаващо значение за потребителите, които вече са изтеглили кредит, чиято лихва не е фиксирана. Има ли място за притеснение, или кредитите ще бъдат изключение от общата тенденция за повишаване на цените?

Какви са тенденциите при лихвите по потребителските кредити през 2022 година?

Според експертите не ни очаква значителен ръст на лихвите през настоящата година, въпреки че цените на стоките и услугите нарастват системно и се наблюдава рекордна инфлация. Очакването е през 2022 г. да се запазят лихвените нива от 2021 г. и при ипотечните, и при потребителските кредити, като по-изгодните оферти отново ще бъдат в промоционалните периоди. В края на годината и през следващата 2023 година обаче лихвите ще тръгнат нагоре предупреждават финансови институции, анализатори и експерти. Повишаването на лихвените проценти ще бъде инструмент за овладяване на инфлацията, която, макар да е достигнала внушителни и и рекордни стойности у нас, все още не е причина БНБ да вдигне лихвите, макар да е отправено подобно предупреждение към кредитните институции и апел да бъдат внимателни с кредитирането, поради очертаващото се към края на годината покачване на лихвените проценти.

Следва ли да ви притеснява това? Според финансистите ръстът при кредитите няма да бъде рязък, но все пак следва да имате предвид, че такъв се очаква. В случай, че планирате да изтеглите потребителски кредит онлайн скоро, то покачването на лихвените проценти не следва да ви тревожи, тъй като лихвата е фиксирана и месечната вноска не се променя след подписване на договора за кредит. Сумите се отпускат изцяло онлайн, само срещу лична карта и без посочване на поръчител, а срокът за погасяване се избира от клиента според личните му възможности и изтеглената сума. Улеснение са кредитните калкулатори на електронните страници на кредитиращите институции, които позволяват всеки потребител да провери каква ще бъде месечната му вноска при различните размери и срок на кредита, за да избере вариант, който отговаря на бюджета и възможностите му. Съветваме ви, ако планирате да теглите кредит, да кандидатствате сега, за да заплащате заема по настоящите лихвени проценти, преди да се покачат.

По-сериозна е ситуацията при ипотечните кредити. Ако планирате такъв, кредитните консултанти съветват да прецените отлично как ще се отрази ръстът на лихвите върху месечните ви вноски, за да съумявате да изплащате кредита си без затруднение и лишения.

Кога се очаква повишението на лихвените проценти?

БНБ вече е предупредила кредитните институции за подобно повишение, което обаче няма да е рязко и се очаква в края на годината. Тоест през 2022 година (въпреки рекордните нива на инфлацията) кредитният пазар остава стабилен, лихвите по кредитите се запазват на нивата от предходната година и може спокойно да планирате тегленето на потребителски кредит  при настоящите нива на лихвените проценти, за да не заплащате по-високи лихви, ако кандидатствате за кредит в края на настоящата година или през новата 2023 година. Най-вероятно решение за повишение на основната лихва ще бъде взето към края на годината. Въпреки че на този етап Европейската централна банка запазва без промяна основния лихвен процент, забелязваме повишаване на лихвените проценти в редица страни от Източна Европа, което следва да ни даде знак, че и в България цената на кредита ще скочи, следвайки поскъпването на стоките и услугите.

 Споделете текущата публикация:

Коментирай

Ако коментарът ви не е на кирилица няма никакъв смисъл да натискате този бутон!
Не го правете и ако не сте напълно съгласни с тези правила!Реклама

Hot News

Санкции очакват страната ни, ако откаже да приложи Истанбулската конвенция. Това предупредиха от Европейския парламент. Документът беше приет от съюза на 1-ви юни, въпреки недоволството на няколко държави, сред които и […]

 

В 11,00 часа в понеделник ПП-ДБ връщат изпълнен втория мандат за съставяне на правителство на президента Румен Радев. От прессекретариата на […]

 

Пет дни преди да изтече крайният срок, в който акад. Николай Денков трябва да е готов със състав на правителство, преговорите […]

 
 

към началото