твоята гледна точка
Евростат: България е на дъното в ЕС по покупателна способност
Автор Vnews, добавено на 21.06.2022 година, в категории: HotNews, Коментари (0)

България е на дъното в Европейския съюз по показателите покупателна способност и брутен вътрешен продукт (БВП) на човек от населението, сочат данните на Националния статистически институт, базирани на първите експресни оценки за 2021 година.

„Фактическото индивидуално потребление (ФИП) измерва материалното благосъстояние на домакинствата.Според данните то варира между държавите – членки на ЕС, от 63 до 146% от средното равнище в EС-27″, сочи статистиката.

Девет държави членки регистрират ФИП на човек от населението над средното за ЕС-27 равнище през 2021 година. Най-високо е в Люксембург46% над средното за ЕС-27 ниво. В Дания, Германия, Нидерландия, Белгия, Австрия, Швеция, Финландия и Франция нивата са 10% или по-високи от средните за ЕС-27.

ФИП на човек от населението за тринадесет държави членки варира от средното равнище за ЕС-27 до 25% по-ниско. В Италия, Литва, Кипър и Ирландия равнищата на ФИП на човек от населението са до 10% под средното за ЕС-27, a в същото време в Словения, Испания, Чехия, Полша, Португалия, Румъния и Малта са от 11 до 20% по-ниски. В Естония и Гърция са съответно 21 и 23% по-ниски от средното равнище за ЕС-27.

Пет държави членки бележат ФИП на човек от населението с 25% и повече под средното за ЕС-27 равнище. В Хърватия, Латвия, Унгария и Словакия е от 27 до 30% по-ниско от средното за ЕС-27.

В България ФИП е с 37% по-ниско от неговото средно ниво за държавите от ЕС-27.

По показател на брутния вътрешен продукт (БВП) на човек от населението, България отново е на дъното на класацията с  55%. В Люксембург той е 277 процента.

БВП на човек от населението е основният измерител на икономическата активност и също показва значителни разлики между държавите членки. През 2021 г. БВП на човек от населението, измерен в СПС, е в границите от 55% в България до 277% в Люксембург спрямо неговата средна величина в ЕС-27. Десет страни отбелязват нива на БВП на човек от населението над средното ниво за ЕС-27 през 2021 година.Споделете текущата публикация:

Коментирай

Ако коментарът ви не е на кирилица няма никакъв смисъл да натискате този бутон!
Не го правете и ако не сте напълно съгласни с тези правила!Бизнес

Минималната заплата да се вдигне от 710 на 770 лв. Тя ще се определя по нова формула и ще е равна […]

 
Властта

Възложил съм в рамките на следващите десет дни да има готова тръжна документация за обявяване на търгове само за зимно почистване […]

 
Здраве и красота

От днес маските ще са задължителни в градския транспорт, лечебните заведения, аптеките, оптиките и в социалните институции.

Маски ще се изискват и […]

 
Жълто

На 10 август се отбелязва Световният ден на мързела. Говори се, че той се отбелязва вече повече от 100 години, но […]

 
 

към началото