твоята гледна точка
Три сценария за горещата парламентарна сряда
Автор Vnews, добавено на 20.06.2022 година, в категории: HotNews, Коментари (0)

Че до последния момент ще е играта на нерви между “Продължаваме промяната” и “Има такъв народ” за съдбата на правителството, е предизвестено. Премиерът открито заяви, че ще продължи да говори с всеки депутат, склонен да не робува на партийната повеля – и от ИТН, и от останалите групи. А Слави Трифонов открито призна, че не знае с колко отцепници ще приключи това.

“Другата седмица ИТН ще заяви позицията си в парламента чрез депутатите си, колкото и да са те”, каза Трифонов (традиционно пред фейсбук) в събота.

И нещо лично на Кирил и на Асен – явно сте били в Канада, докато аз съм бил в България и не ме познавате. Няма да се спра, всички депутати да вземете и да ми оставите само Тошко Йорданов, аз няма да спра. На моя страна е справедливостта. Няма какво да губя. Няма какво да ми вземете, патетичен бе Слави.

Въпросният “последен момент” ще е в следобедните часове в сряда –

гласуването по вота е 24 часа след края на разискванията, които пък стартират от 11 ч във вторник на свиканото за целта извънредно заседание.

3 сценария разиграват и партийните централи, и политолози и други наблюдатели, вероятността за случването на всеки от тях обаче динамично варира според поредното изявление на някого от основните говорители, които през час ту открехват врата към опонента, ту горят мостове. Обобщи ги вчера и проф. Михаил Константинов, правил изборите у нас през последните десетилетия.

“Ако вотът на недоверие мине, предсрочни избори ще се проведат на 25 септември

Ако правителството успее да оцелее другата седмица, избори може да има през декември или най-късно – съчетано с местните избори догодина”, каза Константинов пред БНТ.

Но и вотът да мине, а правителството да падне, 47-ото народно събрание има още между месец и два живот.

Първо следва завъртането на рулетката с нов опит за съставяне на правителство в рамките на този мандат. Тук, разбира се, изобщо не поставяме под съмнения, че преди изобщо да се погледне към въртенето на рулетката, трябва да мине актуализацията на бюджета на второ четене, с което месец юни ще се изтъркули.

И ако при първите два мандата в конституцията има разписани срокове, то за третия не е така. И Румен

Радев може да забави връчването му,

за да даде още малко време за законодателни промени. Едва след това президентът ще разпусне депутатите и ще насрочи избори.

Дори и в такъв вариант 47-ото НС има поне месец и половина живот.

Ето каква е предполагаемата хронограма за работата му в следващите 2 седмици:

Във вторник, 21 юни, на извънредно заседание ще бъде обсъждането на вота на недоверие.

Още сутринта в сряда се очаква да бъде избран нов председател на Народното събрание на мястото на сваления Никола Минчев.

От “Промяната” все още нямат решение дали ще предлагат човек, но очакванията са това да е сегашният зам.-шеф Мирослав Иванов.

От голямо значение е обаче кой ще е номинираният за поста от новосформираното мнозинство. Ива Митева от ИТН, която можеше да получи подкрепа и от останалите, заяви в петък, че се отказва да играе отново за поста. За момента нито една от другите партии не е дала знак, че ще издига свой кандидат.

Следобед в сряда пък се очаква да е решаващото гласуване за вота.

В четвъртък изтича срокът за внасяне на предложения между двете четения на актуализацията на бюджета.

Заседание на комисия може да бъде насрочено най-рано в петък, но по-вероятно е да е в понеделник. Очакванията са

двата по-малки бюджета – парите за здраве и ДОО,

да влязат в пленарната зала на 29 юни, сряда. А големият – следващия четвъртък, 30 юни.

Също в тези два дни изтича срокът за Изборния кодекс, предложенията за промени в който връщат хартиените бюлетини. Така БСП ще може да го вкара за разглеждане в пленарната зала и без да има становище на комисия. В момента разглеждането му в правна комисия се бави, тъй като партньорите не са единодушни по темата. БСП единствена от трите партии иска връщане и на хартиената бюлетина, като от ГЕРБ са категорични, че ще доведат начинанието до успех и тъй като предложението на социалистите е напреднало като процедура, ще го подкрепят. Иначе и те разписаха подобни промени в кодекса. ПП и ДБ обаче са против, отцепници от ИТН също обявиха, че машинният вот е сред малкото смислени промени, направение от парламента след падането на ГЕРБ от власт.

Според Михаил Константинов също е добре да се промени изборното законодателство, като се даде възможност на хората да гласуват с хартиена бюлетина.

Така ще се направят отделни секции и. Защо да не си представим представителите на секционните избирателни комисии просто да занесат бюлетините в една преброителна комисия, където бюлетините да минат през оптичен скенер, с който да стане ясен резултатът от гласуването на изборите, запита говорителят на ЦИК Цветозар Томов.

На целия този фон първо в ресорната външна комисия, а после и в пленарната зала трябва да влезе и френското предложение за Северна Македония.

Затова паралелно още един сюжет тече в парламента в момента – опозицията, въодушевена от мнозинството, което събра в пленарната зала, води разговори за

смяна на председателите на комисии

Като например шефката на външната комисия, на която правителството прехвърли всяко произнасяне по темата за Северна Македония.

Предложението на Париж за регулиране на спора ни със Скопие, така че съседите все пак да започнат преговори за еврочленстото си след 17 години, бе получено в НС в петък. И независимо дали депутатите ще позволят някакво развитие по темата, или не, те трябва да го обсъдят преди лидерската среща в Брюксел в края на седмицата. А ако начело на комисията не е Венцислава Любенова от ПП, темата по-лесно може да бъде отложена, смятат част от партиите.

Петков готов да отстъпи премиерския пост, Борисов предложи рамка за кабинет

Кирил Петков
Кирил Петков

Нов премиер или нов кабинет – това са двата най-обсъждани варианта как да продължи управлението на страната в каскадата от кризи. Плюс, разбира се, вариантът още отцепници да последват 6-имата от ИТН или депутати от друга партия да пропуснат по някаква (не)уважителна причина гласуването и с падналия кворум да спасят правителството “Петков”. Засега.

За оцеляването му в сряда на практика стигат 120 гласа или дори 119, ако депутатът от ДПС Делян Пеевски отново не присъства. Така че говорим за още само 5-има в отбора на “Промяната”.

“Другата седмица ИТН ще заяви позицията си в парламента чрез депутатите си, колкото и да са те”, каза Слави Трифонов, предвещавайки сам, че вратата на партията му е останала отворена за още отцепници.

Ако не, анализатори се връщат на възможностите за добре познатия от прехода кабинет “на националното спасение”. Слухове сложиха начело на такова правителство регионалният министър в оставка от ИТН Гроздан Караджов, който се оказа в окото на бурния скандал между Слави и Петков.

Проблемът за ГЕРБ обаче е в такава ситуация, че избори сега ги правят победител, а кратък “кабинет на спасението” с тяхно участие ще рони от рейтинга им с всеки процент покачена инфлация и всяка стотинка отгоре върху цената на бензина. Освен това идеите на партията на Бойко Борисов за кабинет през последната година започват с името на Даниел Митов за премиер.

Затова изненада за мнозина бе офертата, която Борисов отправи в почивните дни – той де факто очерта рамката за подобен кабинет и възможните партньори в него: партиите, които искат влизане в еврозоната, обявяват Москва за агресор в Украйна, искат европейска перспектива за Балканите. Сред останалите му условия са – близък до нулевия бюджетен дефицит, газова диверсификация, етническа толерантност.

“Аз бях против да се иска вот на недоверие”, каза още Борисов пред ГЕРБ Жени в събота. Не защото управляващите не трябва да си ходят веднага, а защото трябвало да се търси изход от кризите в страната.

Някои дори разчетоха в думите му връщане към старите сондажи няма ли как “Промяната”, ГЕРБ, БСП и изобщо всички системни партии да се съгласят за обща програма в този кабинет на спасението до излизане от кризите, а предсрочните избори да са с редовните местни догодина.

Но първо, Борисов вече е отговорил на едни парламентьори преди месец -два, че няма как да се разбере с “Промяната”, защото са го арестували пред внуците. И второ, след спонтанния протест вечерта на свалянето на Никола Минчев и хвърлените думи по ГЕРБ, ДПС и ИТН “Промяната” не може да си позволи такова политическо самоубийство.

 ГЕРБ и ДПС предлагаха да се разберем, издаде също в събота Кирил Петков. Твърди, че двете партии му пращали свои “брокери”. “Но да се разберем означава да сменим главния прокурор, да реформираме КПКОНПИ”, продължи той. Ако бяхме дали парите за пътища, Трифонов нямаше да се сеща за Северна Македония, вметна пак премиерът. Лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ категорично отрече за парламентьори от движението.

И тъй като мостовете за многопартиен програмен кабинет като че ли са изгорени, на дневен ред идва идеята на БСП от пленума преди седмица – за преформатиране на настоящия в програмен. В този контекст логично дойде заявката на Кирил Петков от тези дни – готов е да отстъпи поста.

“Не съм развял бялото знаме за премиерския пост, но моята роля е свързана с цялостната промяна, а не с позиция. Но последното нещо, което бих направил, е да дам този пост на някого от задкулисието”, каза той.

Петков би подкрепил напълно поста да се поеме от вицепремиера Асен Василев, коментира премиерът.

“Двамата решаваме заедно и няма значение кой е отпред и кой отзад”, каза той.

Новата версия в този сценарий е вместо Асен Василев, чийто тон вече също е изключително остър към новото парламентарно мнозинство, за министър-председател да бъде предложен Никола Минчев. Идеята дошла, след като всички се клели, че много го харесват, но го свалят от поста на парламентарен председател заради Петков.

“В политиката направих много грешки. Една от основните е, че не се комуникира направеното”, призна си самият премиер.

След ескалацията на тона между управляващата коалиция и президента Румен Радев става ясно, че вече и те хич не биха били спокойни да го видят как излъчва четвърти служебен кабинет.

“Президентът реагира на грешна информация и не се вглежда в това, което хората искат. На кого му трябва стабилност, ако е на цената на задкулисни сделки”, отвърна му Петков. Може би новото ниво на конфронтация между “Дондуков” 1 и 2 ще направи парламентарните играчи малко по-сговорчиви да опитат програма за излизане от кризата, която отмества предсрочните избори от есенния политически календар.Споделете текущата публикация:

Коментирай

Ако коментарът ви не е на кирилица няма никакъв смисъл да натискате този бутон!
Не го правете и ако не сте напълно съгласни с тези правила!Бизнес

Минималната заплата да се вдигне от 710 на 770 лв. Тя ще се определя по нова формула и ще е равна […]

 
Властта

Възложил съм в рамките на следващите десет дни да има готова тръжна документация за обявяване на търгове само за зимно почистване […]

 
Здраве и красота

От днес маските ще са задължителни в градския транспорт, лечебните заведения, аптеките, оптиките и в социалните институции.

Маски ще се изискват и […]

 
Жълто

На 10 август се отбелязва Световният ден на мързела. Говори се, че той се отбелязва вече повече от 100 години, но […]

 
 

към началото