твоята гледна точка
Правят дружества и с 1 ст. капитал
Автор Vnews, добавено на 18.06.2022 година, в категории: Бизнес, Коментари (0)

Изцяло нов вид търговски дружества да бъдат създавани в България, предвиждат промени в Търговския закон, които са внесени в парламента от депутати от ИТН, БСП, ДБ и ПП. Те ще бъдат наричани “дружества с променлив капитал” или ДПК. Характерното за тези дружества е, че няма да има почти никакви изисквания по отношение на капитала и управлението им.

Капиталът на ДПК може да бъде и една стотинка. Общото събрание на дружеството ще взима решенията за издаване на права за придобиване на дружествени дялове. Но как точно ще става издаването и упражняването на правата за придобиване на дружествени дялове ще трябва да бъде посочено в дружествения договор, с който самото дружество е създадено. Според мотивите на вносителите целта е да се даде възможност на стартиращи компании от сферата на високите технологии по-лесно да могат да набират капитал.

Дружества с променлив капитал могат да бъдат само малки и средни предприятия, предвижда проектът. Това са дружества с персонал под 250 души, които имат годишен оборот до 97,5 млн. лв. или активи до 84 млн. лв. Ако едно ДПК се разрасне и вече не отговаря на тези условия, ще трябва да се пререгистрира в някое от досега познатите дружества, например в акционерно дружество.

Капиталът на ДПК въобще няма да бъде вписван в Търговския регистър, предвиждат промените. В самото дружество ще трябва да се съхранява книга на съдружниците, в която са записани всички собственици на дялове от предприятието. Това, заедно с по-опростената форма на управление ще намали административните разходи на тези дружества, пише в мотивите.

Дружествата с променлив капитал ще се управляват от общо събрание и управителен съвет или управител. Това е по-опростена форма на управление от тази на акционерните дружества, където има надзорен и управителен съвет.

Капиталът на новите дружества ще бъде разпределен в дялов, които може да бъдат от различен клас, тоест да дават различни права и отговорности на собствениците им. Например може да има привилегировани класове дялове, които дават повече от един глас в общото събрание, допълнителен дивидент или други права. Може да има и дялове, които не дават право на глас в общото събрание. В дружествения договор може да бъде предвидено, че определен клас съдружници или дори поименно определени съдружници имат привилегии при упражняването на право на глас, или възможност да налагат вето при взимане на решения от общото събрание.Споделете текущата публикация:

Коментирай

Ако коментарът ви не е на кирилица няма никакъв смисъл да натискате този бутон!
Не го правете и ако не сте напълно съгласни с тези правила!Реклама

Hot News

Най-ниските минимални температури през юли у нас ще бъдат между 13 и 18 градуса, а най-високите максимални температури – между 34 и 39 градуса. Това прогнозираха пред БТА от Отдела „Метеорологични […]

 

Изоставаме с година по Плана за възстановяване, ако изостанем още една година ще загубим над 12 милиарда евро. Това каза пред […]

 

На европейските компании става все по-трудно да си осигурят най-важния компонент, нужен за придобиванията, които искат: пари. След повече от десетилетие […]

 
 

към началото