твоята гледна точка
Депутатите приеха актуализацията на Бюджет 2022 на първо четене
Автор Vnews, добавено на 17.06.2022 година, в категории: HotNews, Коментари (0)

Депутатите приеха на първо четене актуализацията на държавния бюджет. В нея е заложено увеличение на пенсиите и антикризисните мерки. Бюджетът е приет на първо четене със 133 гласа „за“ и 103 против, предаде БНТ.

Шансовете за приемане на бюджета на първо четене бяха големи – освен че се подкрепя от управляващата коалиция, от ИТН също обявиха, че ще го подкрепят на първо четене, въпреки че го разкритикуваха с аргумента, че не предвижда реформи. Също така заявиха, че ще предложат промени между двете четения.

„Очакванията на финансовото министерство могат да сигнализират, че повишаването на различни прагове по административен ред по-сокор са довели до повишаване на сивия сектор и тук трябва да бъдем много внимателни“, заяви Любомир Каримански.

От ДПС обърнаха внимание на увеличението на новия дълг с 3 млрд. лева.

„Има проблеми с дълга, не толкова с неговия размер, не толкова таванът, трябва да се планира по-добре. И проблемът с дълга е, че до момента не емитирахме дълг. Емисията най-вероятно няма да се случи. Оттук нататък в момента доходността по дълговете на държави от еврозоната рязко се качва“, заяви Петър Чобанов от ДПС.

Сериозни критики срещу бюджета изказаха от ГЕРБ-СДС и от „Възраждане“. Според тях той няма да може да бъде изпълнен и ще се наложи нова актуализация.

„Механизмът на взаимодействие на коалиционните партньори, ако това правителство продължи да управлява докрая на годината, няма да е последна„, заяви Кирил Ананиев.

„Можем да го наречем за по-кратко бюджет за спасяване на кожата на правителството, чрез мнима защита на хората и бизнес поради високата инфлация, която той ще продължи да формира. Това е бюджет на завишени социални разходи, без да разчита конкретни инвестиционни поректи“, заяви Костадин Костадинов, лидер на „Възраждане“.

В подкрепа на бюджета се изказаха очаквано управляващите.

„По отношение на самите мерки в актуализирания бюджет, те са наистина антиинфлационни. Свързани с намаление на данъчни приходи. Може би това не са мерките, които ние бихме желали, но за мен това е крачка в правилната посока“, заяви Владислав Панев от „Демократична България“.

„Основните акценти в бюджета са свързани с антикризисните мерки, които са предвидени и представени от правителството. Част от тях са насочени към това да останат повече доходи у хората и фирмите. Увеличава се данъчният кредит“, заяви Асен Василев.

В случай че държавният бюджет не бъде приет на второ четене, няма да може да бъдат увеличени и пенсиите, заложени в бюджета на Държавното обществено осигуряване.Споделете текущата публикация:

Коментирай

Ако коментарът ви не е на кирилица няма никакъв смисъл да натискате този бутон!
Не го правете и ако не сте напълно съгласни с тези правила!Бизнес

Минималната заплата да се вдигне от 710 на 770 лв. Тя ще се определя по нова формула и ще е равна […]

 
Властта

Възложил съм в рамките на следващите десет дни да има готова тръжна документация за обявяване на търгове само за зимно почистване […]

 
Здраве и красота

От днес маските ще са задължителни в градския транспорт, лечебните заведения, аптеките, оптиките и в социалните институции.

Маски ще се изискват и […]

 
Жълто

На 10 август се отбелязва Световният ден на мързела. Говори се, че той се отбелязва вече повече от 100 години, но […]

 
 

към началото