твоята гледна точка
ЕЦБ вдига лихвите на два пъти
Автор Vnews, добавено на 10.06.2022 година, в категории: Бизнес, Коментари (0)

Поне на два пъти през годината Европейската централна банка ще повиши водещите си лихви. Това се случва за първи път от 11 години насам. През юли ще е първото покачване с 0,25%, а следващото увеличение е планирано за септември.

Управителният съвет на ЕЦБ е взел решение на заседанието си през юли да увеличи водещите лихви с 25 базисни пункта. В края на юли приключва програмата за изкупуване на активи, гласи още официалното съобщение на ЕЦБ. В по-далечна перспектива Управителният съвет очаква отново да повиши основните лихвени проценти на ЕЦБ през септември. Размерът на това повишение на лихвените проценти ще зависи от актуализираната средносрочна перспектива за инфлацията.

Ако средносрочната перспектива за инфлацията остане непроменена или се влоши, ще бъде уместно въвеждане на по-голямо увеличение на заседанието през септември, посочва ЕЦБ, което е сигнал, че тогава може да повиши основните си лихви с 0,5%.

На пресконференция след заседанието на Управителния съвет, което този път се провежда в Амстердам, гуверньорът Кристин Лагард определи нивата на инфлация като „нежелано високи“. Новата прогноза на банката е за годишна инфлация от 6,8 на сто, която се дължи на високите цени на енергоносителите и храните. На въпрос дали банката не закъснява с покачването на лихвите, след като Федералният резерв започна процеса, Лагард отговори:

„Не е въпрос на догонване, а въпрос да използваме всички инструменти, с които разполагаме, за да спазим нашия мандат за ценова стабилност и да приведем инфлацията до целевите ѝ стойности в средносрочен план“.

ЕЦБ намали прогнозата си за растежа на еврозоната до 2,8% през 2022 г. и 2,1% през 2023 г. През март централната банка очакваше растежът да достигне 3,7% през тази година, следСподелете текущата публикация:

Коментирай

Ако коментарът ви не е на кирилица няма никакъв смисъл да натискате този бутон!
Не го правете и ако не сте напълно съгласни с тези правила!Реклама

Hot News

Най-ниските минимални температури през юли у нас ще бъдат между 13 и 18 градуса, а най-високите максимални температури – между 34 и 39 градуса. Това прогнозираха пред БТА от Отдела „Метеорологични […]

 

Изоставаме с година по Плана за възстановяване, ако изостанем още една година ще загубим над 12 милиарда евро. Това каза пред […]

 

На европейските компании става все по-трудно да си осигурят най-важния компонент, нужен за придобиванията, които искат: пари. След повече от десетилетие […]

 
 

към началото