твоята гледна точка
Кметовете поискаха, а премиерът обеща: От догодина 2% от данъка остава в общините
Автор Vnews, добавено на 08.06.2022 година, в категории: Властта, Коментари (0)

Веднага след сегашната актуализация на бюджета да започне дискусия дали може още от 2023 г. 2% от данъка върху доходите на физическите лица да остават в общината. Това обеща премиерът Кирил Петков пред националното сдружение на общините, след като кметове настойчиво му обърнаха внимание, че това е един от най-сигурните пътища към реална финансова децентрализация. В момента приходите на местните власти се осигуряват от бюджета – 80%, и от местни приходи – 20%. Само допреди 2-3 г. съотношението е било 60:40, имаме завладяване от страна на държавата на местната власт, заявиха кметове.

Според Петков обаче тази дискусия трябва да е част от

цялостен разговор за финансирането на общините,

а и за преструктуриране на приходната и разходната част на бюджета.

Развитие по един от най-спешните проблеми на общините – как да плащат по проекти при скочилите цени, обеща пък вицепремиерът и регионален министър Гроздан Караджов. Още първата сряда, след като парламентът приеме поправките в Закона за обществените поръчки, кабинетът ще публикува като постановление методика за индексиране на строителните договори заради инфлацията. Това се ангажира Караджов, след като няколко кметове го попитаха за методиката. Местните власти много често съфинансират проекти, в които има строителство. Строителите са избирани с обществени поръчки, но когато са подавали офертите, цените на

строителните материали са били с 40 до 60% по-ниски

Законът сега не предижда индексиране и фирмите масово отказват да работят, т.е. има опасност да се изгубят европейски средства.

“С промяната в закона се дава възможност чрез постановление на МС да инсталираме методика само за строителните работи.

Това ще става по различен начин за 6 основни групи дейности – строеж на административни сгради, на енергийни обекти, ВиК проекти и т.н.”, обясни Караджов.

Дискусионно е дали да има таван и какъв – 15% или повече. Министърът вече три пъти се срещал с НСОРБ и с Камарата на строителите, които искат по-висок таван. Имаме още две седмици да установим дали ще е 15%р или повече, допълни Караджов.

Защо общините ги няма в актуализацията

на бюджета, нито в плана за възстановяване – това пък попита премиера дългогодишният кмет на Монтана Златко Живков. В плана има много средства, предвидени да се усвоят от общините на проектен принцип, увери Петков. Посочи 1,8 млрд. лв. за енергийна ефективност и 216 млн. лв. за индустриални зони и др. “Истинското качество на проектите е това, което ще печели”, допълни той. Отделно има 8 млрд. лв. за селските региони на квотен принцип.

“Колкото до актуализацията на бюджета, ние имаме внесена отвън инфлация, което е най-лошото. Ако натиснем спирачката, директно влизаме в рецесия. Затова трябва така да помогнем на хората, че да не стигаме до много голям дефицит. Храните поскъпнаха с най-голям процент, затова дадохме на пенсионерите, никой да не остава под линията на бедност”, каза Петков.

Вицето Илияна Йотова:

Всеки българин

търси при проблем

местната власт и

всяка друга власт

да го помни и помага!

Независимо къде живеят – в столицата, в областен център или в малко населено място, по всички въпроси гражданите се обръщат към местната власт. Тази истина трябва да се знае от всички институции в страната, които в рамките на своите правомощия да помагат.

С тези думи се обърна вицепрезидентът Илияна Йотова към кметовете на над 200 общини в началото на вчерашното 35-о общо събрание на националното им сдружение.

Централната власт не вижда партньор в местната и това е огромна грешка,

подчерта вицепрезидентът. Тя призова правителството да “не слага ръка върху амбициите, ангажиментите и възможностите на общините”, а вместо това да изготви реална финансова децентрализация, която да бъде гарантирана в конституцията.

Актуализацията на бюджета е един от проблемите, с който в момента се сблъсква местната власт, посочи Йотова.

Българските общини отново не са партньорът на правителството. Централната власт не се допитва до вашето мнение, не използва високата ви експертиза на хора, които най-добре познавате проблемите на хората, каза тя. И продължи:

Огромно е закъснението на работата по програмите за периода 2021-2027 г. Ако сега започне, можем да очакваме европейски средства едва в края на 2023 г. В изготвянето и разяснителната кампания за Националния план за възстановяване и устойчивост местната власт отново не беше партньор на централната власт.

Йотова благодари на общините, че без много шум успешно се справят с бежанската криза и интегрират много от пристигналите украинци.

“Поставихте реалните въпроси пред общините. Винаги, когато сме имали проблеми, сме ги решавали заедно с президентската институция”, обърна се към нея Даниел Панов, председателят на УС на сдружението на общините и кмет на Велико Търново.

Премиерът Кирил Петков обаче не чу лично думите на Йотова –

той пристигна по-късно на събранието на кметовете, след като сутринта бе при земеделците в Пловдивско. (Какво поискаха от министър-председателя кметовете и какво им обеща той – виж по-горе).

Освен за финансовите проблеми на общините, липсата на визия за реална децентрализация и на тяхно участие в плана за възстановяване, те му заговориха и за конкретни казуси.

Изоставени и рушащи се училищни сгради по селата се превръщат във фотоволтаични централи, но процесът се стопира от образователното министерство, бил един от тях. За него разказа кметът на Павликени Емануил Манолов. В близките до града села имало много изоставени училища, към които има интерес. Местната власт започнала процедура по промяна на предназначението им, но за да се получи писмено съгласие от министъра на образованието, от МОН, им искали архитектурни чертежи на сградата, както и идейни проекти за бъдещото инвестиционно намерение. А архитектурното заснемане на такива стари сгради, чиито чертежи не се пазят, струва много пари, които общините не могат да си позволят, обясни Манолов. Призна, че кметството тепърва ще обявява търг за изграждането на фотоволтаиците и поради това не може да покаже нищо, но хората по места много искали и при тях да има инвестиции.

Петков обеща да го срещне с министъра на образованието акад. Николай Денков. Напомни обаче, че промяна на предназначението на едно училище, колкото и да е старо, не може да се направи току-така.

 Споделете текущата публикация:

Коментирай

Ако коментарът ви не е на кирилица няма никакъв смисъл да натискате този бутон!
Не го правете и ако не сте напълно съгласни с тези правила!Реклама

Hot News

Народният представител Елена Гунчева обяви в личния си профил във Facebook, че напуска Народното събрание и партия „Възраждане“.

Гунчева беше единственият отсъстващ от залата депутат, когато се гласуваше вотът на недоверие към […]

 

Правителството на Кирил Петков падна, след като поисканият от ГЕРБ-СДС вот на недоверие получи 123 гласа „за“.

Според процедурата, предвидена в конституцията, […]

 

Правителството на Кирил Петков падна. Вотът на недоверие, внесен от ГЕРБ, мина със 123 гласа „за“ при гласуването в парламента. 116 […]

 
 
Още от Властта
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

към началото