твоята гледна точка
Standard & Poor Global Ratings: В България идва шокова стагфлация – ръст на цените без адекватен ръст на доходите
Автор: Труд, добавено на 29.05.2022 година, в категории: Бизнес, Коментари (0)

Рейтинговата агенция Standard & Poor Global Ratings (S&P)  обяви, че българската икономика ще се представи далеч по-зле от очакваното до момента. Очакванията на компанията са, че през 2022 г. БВП на страната ще се покачи с едва 1,6% спрямо 4,3% , прогнозирани в края на 2021 г.

Според агенцията бюджетният дефицит ще нарасне двойно от прогнозното и ще достигне 5%.

В комюникето си от агенцията отбелязват, че заради войната в Украйна България ще се озове в състояние на шокова стагфлация – увеличаване на цените съпроводено с много нисък или никакъв реален икономически растеж. Експертите описват, че този период ще се усети като „шок“.

Това е един от най-негативните икономически сценарии, защото означава, че разходите на потребители и бизнес ще растат без да могат да бъдат компенсирани от адекватен ръст на заплатите или приходите.

Лъч оптимизъм в прогнозата е, че безработицата ще продължава да намалява. През 2021 г. тя беше 5,3%, за тази година се очаква да бъде 5,1%.

Въпреки това от S&P запазват кредитния рейтинг на страната непроменен: „ВВВ/А-2“ със запазена стабилна перспектива. Силните външни и фискални баланси на България ще помогнат за смекчаване на този шок, а стабилният приток на трансфери от ЕС ще подкрепи растежа в средносрочен план, посочват от Министерство на финансите, цитирайки анализа на агенцията.

В доклада се отбелязва, че икономиката отново ще засили темпо през 2023 г., когато ръстът на БВП се очаква да достигне 2,8%.Споделете текущата публикация:

Коментирай

Ако коментарът ви не е на кирилица няма никакъв смисъл да натискате този бутон!
Не го правете и ако не сте напълно съгласни с тези правила!Реклама

Hot News

Народният представител Елена Гунчева обяви в личния си профил във Facebook, че напуска Народното събрание и партия „Възраждане“.

Гунчева беше единственият отсъстващ от залата депутат, когато се гласуваше вотът на недоверие към […]

 

Правителството на Кирил Петков падна, след като поисканият от ГЕРБ-СДС вот на недоверие получи 123 гласа „за“.

Според процедурата, предвидена в конституцията, […]

 

Правителството на Кирил Петков падна. Вотът на недоверие, внесен от ГЕРБ, мина със 123 гласа „за“ при гласуването в парламента. 116 […]

 
 

към началото