твоята гледна точка
Токът поскъпва с 3 – 5%, при парното скокът е до 50%
Автор Vnews, добавено на 28.05.2022 година, в категории: Бизнес, Коментари (0)

Ужасяващият взрив в цените на парното, предложен от топлофикациите за повечето градове, е свит от Комисията за енергийно и водно регулиране до между 30 и 50%.

За Плевен дружеството предвиждаше 177,72% увеличение и цена от над 242 лв. за мегаватчас, 169% беше поскъпването за бургазлии. Върхът бяха нивата на парното във Враца – 394,22 (+216,86%) и във Велико Търново (+332,36%) и цена от 464,66 лв. за мегаватчас.

КЕВР коригира тези предложения и за Плевен е 129,46 лв. с увеличение от 48,39%. За другите топлофикации – в Пловдив, Бургас, Варна, Враца, цените са между 122 и 130 лв. за мегаватчас. А великотърновци ще плащат с 45,57 лв. по-скъпо. (Какви са цените и с какъв процент е увеличението – виж графиката.)

Токът поскъпва минимално с 3 - 5%, при парното скокът ограничен до 50% (Обзор, графика)

 

Между 30 и 50% поскъпване не е безобидно, но при 3,5 пъти увеличение на газа, чийто дял е между 70 и 80% от себестойността на парното, и двоен скок на цените на въглеродните емисии, поскъпването било сведено до възможно най-малкото.

От КЕВР съобщиха, че са намерили начин да “укротят” цените. От доклада става ясно, че това донякъде е за сметка на драстично увеличените цени на електроенергията, която произвеждат топлофикациите. За тока на софийската НЕК ще плати 1221 лв. за мегаватчас, на пловдивското дружество – 835,91 лв., врачанската електроенергия струва 786,29 лв, варненската – 645 лв. Компенсациите си НЕК ще получава от фонд “Сигурност на електроенергийната система”.

Регулаторът е орязал и разходи за амортизации, ремонти, възнаграждения и др. Очаква още намаляването на ДДС за ток, парно и газ от 1 юли от 20 на 9 на сто и премахването на акциза също да натисне цените надолу.

Има едно изключение – столичното парно предложи цена от 127,12 лв. и поскъпване само с 29,08%, защото било калкулирано използването само на азерски газ, който е по-евтин. КЕВР обаче реши да се вдигне с 38,93%.

При тока има минимално увеличение между 3 и 5%. Това става възможно с евтина енергия от АЕЦ “Козлодуй” – 30% от микса за бита идва от атомната централа. Цената е 60,96 лв., при 320 – 400 лв. на борсата.

Намалени са и цените на вецовете на НЕК, като техният ток ще струва за регулирания пазар 94,64 лв. за мегаватчас, а те ще трябва да осигурят над 3 млн. мегаватчаса за домакинствата.

Така увеличените разходи на електроразпределителните дружества и на Електроенергийния системен оператор за скъпия ток от борсата са компенсирани от АЕЦ и от НЕК.

Преди енергийният регулатор да се произвесе, предложенията ще минат през открити засезания и обществени обсъждания.

 Споделете текущата публикация:

Коментирай

Ако коментарът ви не е на кирилица няма никакъв смисъл да натискате този бутон!
Не го правете и ако не сте напълно съгласни с тези правила!Реклама

Hot News

Пет дни преди да изтече крайният срок, в който акад. Николай Денков трябва да е готов със състав на правителство, преговорите между ПП-ДБ и ГЕРБ финишираха и списъкът за министри бе […]

 

Поне 5 нови имена в редактирания списък на акад. Денков

 

3 часа се оказаха достатъчни слънцето да изгрее отново над правителството с премиери […]

 

Може да се стигне до извода, че бившият министър-председател (Бойко Борисов) е предоставил на трети лица придобити в резултат на извършено […]

 
 

към началото