твоята гледна точка
BG “Магнитски” разбуни политиците
Автор Vnews, добавено на 28.05.2022 година, в категории: Вести, Коментари (0)

Българският вариант на закона “Магнитски” по-вероятно е безславно да изчезне, преди да стигне до парламента.

Какво точно стресна политическата класа – дори част от тази, която управлява днес, и бизнеса? Възможността без съдебни дела да се правят списъци на хора, които застрашават националната сигурност, както и да се замразяват техни сметки и икономически ресурси. Политици от опозицията и експерти предупредиха, че с подобна стъпка ще настъпи “мракобесие” в държавата и отстрелване на неудобните.

Още в първите часове, когато вариантът на Закон за мерки за превенция и защита на националната сигурност от рискове за икономическата и финансовата система на държавата се появи в медиите, един от партньорите в управляващата коалиция бе категоричен, че той няма да стигне до гласуване.

Източник от финансовото министерство уточни пред “24 часа” още в четвъртък, че става дума за “чернова”.

В петък вицепремиерът Асен Василев публично обяви, че не е чел този текст. Неговото име бе посочено в публикациите като министъра, който ще отговаря за съставянето и подготовката на “списъците с неудобни”.

Това, което е публикувано, не е прието от работната група и не е пуснато за обществено обсъждане, обясни той.

Никой обаче не се наема да посочи кои са неговите автори.

Има работна група, която работи по българския закон “Магнитски” в момента. Тя е в Министерството на правосъдието и в нея участват представители на финансовото и външното министерство, ДАНС и други институции (виж в карето долу – бел.ред.). Тя

подготвя 2 – 3 варианта

на правосъдното министерство, ние сме дали технически бележки, заяви Василев. Те са свързани с това как експертно да се определи кога има опасност за нашата финансова и икономическа система при налагане на санкция на български граждани.

Списъкът “Магнитски” не е единственият санкционен списък, има и други. Ще има съдебен контрол, разбира се, но Министерството на правосъдието е специалист как това да стане по правния ред, допълни вицепремиерът.

Подготвяният проект разбуни парламента и се превърна в тема №1 на пленарния ден. Само от ПП отказаха коментар.

Като абсолютен фашизъм определи варианта за български закон “Магнитски” Станислав Балабанов от ИТН.

Като абсолютен фашизъм определи варианта за български закон “Магнитски” Станислав Балабанов от ИТН.

 

Ако въобще това е минало през

мозъка на някой извратен политик,

това е абсолютен фашизъм, отсече Станислав Балабанов от “Има такъв народ” . Той обясни, че такъв проект не е обсъждан с ИТН.

И напомни, че управляващата коалиция се е изправила срещу бившето статукво, което превърнало институциите в бухалки, а сега се предлагало същото.

Такъв законопроект няма, няма и да има,

каза съпредседателят на “Демократична България” Христо Иванов.

Той бе категоричен, че подобни текстове не са минавали на никакво ниво политическо съгласуване. Това, което се появи като текстове, няма да бъде подкрепено от ДБ, увери той. Очевидно било, че тези текстове имат противоречие с конституцията и правата на човека.

Подобни текстове се появяват сега, защото има хора, които

се притесняват от още една вълна по “Магнитски”

и от това, че България се превръща в страна, която е траен, редовен клиент на този закон. И по някакъв начин ние трябва да уредим вътрешноправните последици от тези интервенции, обясни той защо се е случило “изтичането”. Но не се решават проблемите така, допълни Иванов.

Призова всички политически сили да се направи съдебната реформа и “да се оправи прокуратурата”. Докато в България няма правосъдие, на което всички да имаме доверие, и не си решаваме вътре проблемите, свързани с корупция, ще бъде отворена страната към това външни фактори да правят подобни интервенции, които да създават такива извънредни ситуации за нашето правно пространство, които да се чудим след това как да ги уредим, коментира лидерът на ДБ.

Абсолютно неприемлив и няма как да бъде подкрепен. Няма

разумен човек в държавата, който да каже “да” на това,

което беше публикувано, отсече и председателят на групата на БСП Георги Свиленски.

Опозицията пък видя в текстовете възможност на управляващите да се разправят не само с политическите си противници, но и с партньорите.

Този проект няма да види бял свят, тъй като противоречи на конституцията, а в пленарната зала все още има остатъци от здрав разум, прогнозира пък Томислав Дончев от ГЕРБ.

По-големият проблем е друг. Този текст означава, че ако утре някой обиди или насърчи Кирил Петков или Асен Василев, на вас могат да ви запорират буквално цялото имущество, обясни Дончев. Съзря, че новите управляващи се борят срещу хора, които не са им симпатични и се обявяват за врагове на народа.

Може би е намерен някъде в архивите

неревизиран закон на Лаврентий Берия,

в компилация с трудовете на Химлер и Гьобелс. Получил се е един добър труд, с който управляващите целят да подчинят своите коалиционни партньори, които от няколко дни нещо мрънкат в една или друга посока, говорят за програма за управление, за цели, за подкрепа на хората, каза пък зам.-шефът на ДПС Хамид Хамид. И определи проекта като “пълзящ фашизъм”.

Тези хора целят да останат на власт поне колкото е царувал Мобуто Сесе Секо (един от най-дълго управлявалите африкански диктатори – президент на Демократична република Конго от 1965 до 1997 г. – бел. ред.). Той с такива закони е управлявал. Малко повече ни станаха африканските диктатори, които съветват това мнозинство, коментира още Хамид.

Този закон, доколкото разбрах, е писан от Асен Василев, той цели да оправи своите коалиционни партньори. Даже негови приближени казват, че това е специално за Слави Трифонов и Корнелия Нинова. Не знам, ще видим, допълни Хамид. ДПС вече имало “привилегията нас да ни оправя премиерът”. От 30 г. все някой оправя ДПС и виждате как са ни оправили. Много като него вече плакаха, коментира още той.

Ако подобен вариант на закона мине,

6 от 7-те партии в НС трябва да бъдат забранени

и да спрат да получават субсидия, каза пък лидерът на “Възраждане” Костадин Костадинов.

Това е нещо, което съчетава най-добрите американски и нацистки практики от времето на ВСВ. Такъв закон е имало в хитлеристка Германия, който е приет като част от т.нар. Нюрнбергски процес, определи той изтеклите в публичното пространство текстове.

Правосъдието пише свой вариант, но публикуваният не бил техен

Министерството на правосъдието наистина подготвя Закон за мерки за превенция и защита на националната сигурност от посегателства, свързани с опасност за икономическата и финансовата сигурност на държавата, но той няма нищо общо с изтеклия към депутати и медии вариант.

Този коментар направи в петък зам.-министърът на правосъдието Борислав Ганчев.

“Това не е законопроектът, който беше публикуван в медиите, и ние не можем да застанем зад публикувания законопроект, защото според нас той противоречи на конституцията, на европейското законодателство, на европейската конвенция за защита правата на човека и основните свободи. Работната група продължава своята работа”, допълни Ганчев.

Работната група, която подготвя вариант на законопроект, подобен на американския закон “Магнитски”, всъщност е към Министерския съвет и в нея влизат освен експерти от правосъдното министерство и хора от министерствата на финансите и външните работи, БНБ и НАП, става ясно от информация за работната група, публикувана на сайта на правителството. Работната група е трябвало да приключи работата си на 30 април.

Законопроектът по същество ще действа спрямо лица, застрашаващи финансовата национална сигурност, разказа още Ганчев.

На този етап не искам да коментирам, тъй като има определена дискусионност в работната група. Докато не се обединим и да излезем официално със законопроект, не е коректно да коментираме работни варианти, каза още заместник-министърът.

Публикуваният от медиите вариант на законопроект противоречи на конституцията, се казва и в официална позиция на Министерството на правосъдието. Проектът противоречал и на Европейската конвенция за защита правата на човека и актовете на Европейския съюз и поради това няма как да бъде подкрепен от МП, се казва още в официално разпространената позиция на ведомството.

Работната група е стигнала до извод, че България трябва да има свой закон, подобен на американския “Магнитски”, но той трябва да съответства на българското и европейското право, обясниха още от правосъдното министерство. Оттам обещаха, че когато има готов законопроект, той ще бъде представен за обществено обсъждане./ 24 часаСподелете текущата публикация:

Коментирай

Ако коментарът ви не е на кирилица няма никакъв смисъл да натискате този бутон!
Не го правете и ако не сте напълно съгласни с тези правила!Реклама

Hot News

Най-ниските минимални температури през юли у нас ще бъдат между 13 и 18 градуса, а най-високите максимални температури – между 34 и 39 градуса. Това прогнозираха пред БТА от Отдела „Метеорологични […]

 

Изоставаме с година по Плана за възстановяване, ако изостанем още една година ще загубим над 12 милиарда евро. Това каза пред […]

 

На европейските компании става все по-трудно да си осигурят най-важния компонент, нужен за придобиванията, които искат: пари. След повече от десетилетие […]

 
 

към началото