твоята гледна точка
Таван на цените за газа и задължителни слънчеви панели на покривите
Автор: Трид, добавено на 19.05.2022 година, в категории: HotNews, Коментари (0)

Възможно най-бързо трябва да прекратим зависимостта си от вноса на руски горива и съм дълбоко убедена, че можем. Това заяви председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен.

85% от европейците очакват ЕС да намали енергийната си зависимост от Москва. Днес Европейската комисия представи предложения в тази посока. От Брюксел предлагат да се пести енергия, да се разнообразят енергийните източници и да се ускори въвеждането на енергията от възобновяеми източници.

„Русия вече трети месец води война с Украйна и заплашва всички, които подкрепят Украйна да упражни правото си на защита срещу нападателя. Войната на Путин поставя основни изпитания пред нашия съюз. Войната разтресе енергийните пазари и показва нашата зависимост от вноса на изкопаеми горива, колко сме уязвими да разчитаме за този внос на Русия. Затова възможно най-бързо трябва да прекратим тази зависимост“, добави тя.

Фон дер Лайен отчете, че за последните месеци делът на внасяния в ЕС руски газ е намалял с 14 на сто до 26%, но и че скоростта в тази посока трябва да се повиши.

Председателят на ЕК отбеляза, че ЕС предвижда два милиарда евро за изграждане на инфраструктура, която ще позволи да се спре вносът на руски петрол.

ЕК подготвя също план за действие при внезапно спиране на енергийните доставки, както и възможности за съвместно договаряне на доставки на газ и т.нар. „зелен“ водород за европейските държави. Предвижда се държавите да бъдат правно задължени да осигурят разнообразни източници за вноса на газ. Според ЕК е необходимо до 2025 г. производството на ток от слънчева енергия да се удвои, а до 2030 г. от слънце да бъдат добивани 600 ГВт/ч. електроенергия.

Предвижда се държавите да могат за следващия отоплителен сезон да използват свръхпечалбите от производството на ток за финансова подкрепа на засегнатите потребители на газ.

В случай на внезапно спиране на вноса на газ ЕК предвижда държавите от ЕС да намалят потреблението си, за да помогнат на най-тежко засегнатите. Допуска се възможност да бъде въведен таван на цените за газа в ЕС при пълно спиране на вносните доставки.

Предлага се новопостроените сгради задължително да бъдат завършвани със слънчеви панели по покривите. Според ЕК е възможно до 2030 г. в ЕС да се произвеждат по 10 милиона тона водород, а още толкова да бъдат внасяни, за да се замести употребата на газ, петрол и въглища.Споделете текущата публикация:

Коментирай

Ако коментарът ви не е на кирилица няма никакъв смисъл да натискате този бутон!
Не го правете и ако не сте напълно съгласни с тези правила!Бизнес

Икономисти по света са все по-убедени, че Европа и САЩ ще навлязат в период на рецесия най-късно през 2023 г. Експерти […]

 
Властта

Уволни всички заместници на Гроздан Караджов

Със заповед на премиера в оставка Кирил Петков за заместник-министър на регионалното развитие и благоустройството е […]

 
Здраве и красота

Храни като риба, зеленчуци, ядки и яйца са незаменими за хора в стрес. Това каза Андрей Мартюшев-Поклад, консултант по здраве и […]

 
Жълто

Преди дни поп изпълнителката Дара качи снимки в инстаграм със своя нов приятел и написа Mi amore (в превод „Любов моя“).

Двамата […]

 
 

към началото