твоята гледна точка
„Замразяват“ с месеци закриването на спецсъда
Автор: Труд, добавено на 17.05.2022 година, в категории: HotNews, Коментари (0)

Конституционният съд допусна искането на главния прокурор

ВСС трябва да реши дали спира процедурите

Конституционният съд (КС) допусна за разглеждане искането на главния прокурор Иван Гешев да бъдат “отменени” част от промените в Закона за съдебната власт, с които се закриват специализираните съд и прокуратура.

Както писа “Труд”, Гешев атакува текстовете, гласувани от Четворната коалиция с мотивите, че те са приети без необходимите гаранции за защита на правата на гражданите и на държавата, засягат несменяемостта на магистратите и нарушават принципа за разделението на властите, записан в Конституцията на Република България.

Днешното решение на КС може да отложи за неопределен срок преназначаването на съдии, прокурори, следователи и служители от закритите спецструктури. Предстои Висшият съдебен съвет (ВСС) да реши не само дали да спре прехвърлянето на магистратите, а и дали да “замрази” прехвърлянето на делата.

Според приетите поправки в Закона за съдебната власт, в момента тече 30-дневен срок, в който Съдийската и Прокурорската колегии на ВСС трябва да разкрият съответните щатове, на които да бъдат преместени спецмагистратите. От 28 юли 2022 г. започва да тече 7-дневен срок, в който досъдебните производства и делата, по които не е проведено разпоредително заседание, трябва да бъдат прехвърлени по компетентност на прокуратури и съдилища.

Тези процедури могат да бъдат спрени до произнасянето на КС в идните няколко месеца и на практика да се отложи влизането в сила на закона, писан от Христо Иванов, бившата му секретарка и настоящ правосъден министър Надежда Йорданова и гласуван от депутатите на ПП, БСП, ИТН, ДБ плюс “Възраждане”.Споделете текущата публикация:

Коментирай

Ако коментарът ви не е на кирилица няма никакъв смисъл да натискате този бутон!
Не го правете и ако не сте напълно съгласни с тези правила!Бизнес

Икономисти по света са все по-убедени, че Европа и САЩ ще навлязат в период на рецесия най-късно през 2023 г. Експерти […]

 
Властта

Уволни всички заместници на Гроздан Караджов

Със заповед на премиера в оставка Кирил Петков за заместник-министър на регионалното развитие и благоустройството е […]

 
Здраве и красота

Храни като риба, зеленчуци, ядки и яйца са незаменими за хора в стрес. Това каза Андрей Мартюшев-Поклад, консултант по здраве и […]

 
Жълто

Преди дни поп изпълнителката Дара качи снимки в инстаграм със своя нов приятел и написа Mi amore (в превод „Любов моя“).

Двамата […]

 
 

към началото