твоята гледна точка
Видове кредити за юридически лица*
Автор Vnews, добавено на 13.05.2022 година, в категории: Вести, Коментари (0)

За да се развива и просперира един бизнес се нуждае от средства във всеки един момент. Възможност за да се сдобиете с така необходимия капитал е тегленето на фирмен кредит. В много случаи той е и изключително належащ за да може да реализирате плановете и мечтите си. Фирмен кредит може да се тегли от банки или по европейски програми за финансиране на бизнеса. От този кредит могат да се възползват малки, средни и големи фирми, предприятия, лица на свободни професии. Един кредит се определя, като фирмен от източника на приходи, като в случая това е юридическо лице.

Инвестиционни кредити

Инвестиционните кредити се отпускат от банки на фирми с цел подпомагане на бизнеса им. Те са целеви заеми и се дават с определена цел за инвестиция, която компаниите искат да реализират. С усвоените суми могат да се закупят транспортни средства за дейността на фирмата. Това могат да бъдат трактори, камиони, багери, комбайни, ремаркета и други. Също така може да се закупи оборудване, машини и уреди нужни за работата на компанията. Не е рядкост фирмите да се нуждаят от кредит за закупуване на офиси, магазини, или складова база. Не е изключена и нуждата от земеделска земя, парцел в регулация за специфичен вид дейност.

Ако иска да се възползва от кредит една компания трябва да е упражнявала дейност поне 1 или 2 финансови години и да е с подадени данъчни декларации за този период.

Друг важен фактор за отпускане на инвестиционен фирмен кредит онлайн са оборотите и постигнатите печалби на компаниите за последните две години, съществуващи задължения и размера на техните активи.

Кредитна линия

Кредитната линия е вид финансиране на юридически лица от банки. Тя е само целева и е свързана с конкретна дейност, проект или план, по които фирмата работи и извършва дейност. Средствата, които се дават на фирмите по кредитна линия не могат да се усвоят наведнъж, а на траншове по предварително договорен план.

Кредит овърдрафт

Банковите институции отпускат финанси на юридически лица за да осигурят свободни средства за реализиране на дейността им под формата на овърдрафт. Размерът на сумите по отпусканите оборотни кредити зависи най-вече от постигнатите приходи от продажби за предната данъчна година, задължително упоменати в годишната данъчна декларация. Средствата, които фирмите могат да получат се равняват на 40% от годишния оборот, който компанията е постигнала през изминалата година. Данни, които изрично са описани в годишния отчет на фирмата.

ДДС Кредитна линия

Това е вид кредит, който банките отпускат на юридически лица с цел финансиране на определени инвестиционни проекти и осъществяването им, при което се плаща ДДС. Кредитна линия в този случай служи за изплащането на възникналото ДДС задължение към държавните органи. Идеята на ДДС Кредитна линия е юридическите лица да използват банкови кредити за изплащането на ДДС. Това погасяване се извършва след възстановяването на ДДС на компанията в нейната фирмена банкова сметка.

Връщане на изтеглените средства 

Изтегления кредит трябва да се връща по предварително регламентирани вноски и срок с начисляваща се лихва. За това фирмите трябва да разпределят бюджета си правилно, да са изготвили предварително погасителен план. Уверете се дали бизнес дейността ви е способна да възпроизведе достатъчно средства за да можете да си връщате заема в регламентирания срок.

Бъдете изключително внимателни, как харчите усвоените суми. Важно е те да бъдат използвани по предназначение. Не е рядкост някой фирми да изпитват проблеми при изплащането на дълга си поради грешно направени прогнози и неправилно плануван кредит. Не е подходящо да се теглят няколко инвестиционни заема, защото е много възможно фирмите да изпитат затруднения при изплащането им. Теглейки кредит компаниите поемат риск и отговорността за връщането на изтеглените средства е изцяло тяхна.

Наличие на предишни задължения

Преди да посегнете към нов фирмен кредит задължително направете проверка за предишните си задължения. От изключително значение за кредиторите е вие да сте клиент, който държи на доброто си кредитно досие, това е знак, че ще бъдете изрядни при покриването на бъдещия си кредит. Ако имате забавяния и просрочия по стари задължение се опитайте да ги изплатите, ако има някаква грешка и неточности в кредитния регистър поискайте те да бъдат поправени. Ако в момента на кандидатстване за нов заем все пак все още имате финансови затруднения, трябва да бъдете открити с кредитора, да изложите истинските причини за вашите проблеми и как смятате да ги решите. В такива случаи не е изключено кредитора да се съгласи да ви осигури нов заем.

Заключение

Фирмен кредит е важен и изключително необходим на фирмите/юридически лица. Съвсем нормално в процеса на работа да възникнат финансови затруднения и тогава е важно да можете да разчитате на допълнителни активи. Банките предлагат чудесни фирмени кредити за различни бизнеси и дейности според нуждите на компаниите. Разбира се на заемите трябва да се гледа сериозно и да бъдат управлявани правилно и изплащани  навреме. Това дава възможност на бизнесите спокойствие и сигурност, че при необходимост могат да се възползват от нов заем.

*Платено съдържание

 Споделете текущата публикация:

Коментирай

Ако коментарът ви не е на кирилица няма никакъв смисъл да натискате този бутон!
Не го правете и ако не сте напълно съгласни с тези правила!Реклама

Hot News

Италия предложи на ООН да бъде създадена международна посредническа група, която да се опита да постигне постепенно прекратяване на огъня в Украйна, предаде Франс прес, като цитира италианския външен министър Луиджи […]

 

Изпълнителният директор на Световната продоволствена програма (WFP) на ООН Дейвид Бийзли предупреждава, че войната в Украйна е създала „безпрецедентна криза“ от […]

 

Възможно най-бързо трябва да прекратим зависимостта си от вноса на руски горива и съм дълбоко убедена, че можем. Това заяви председателят […]

 
 

към началото