твоята гледна точка
Хотелите с повече приходи и от тези преди пандемията
Автор Vnews, добавено на 12.05.2022 година, в категории: Бизнес, Коментари (0)

Българските хотели на практика излязоха от кризата, породена от пандемията от коронавирус, след като приходите им от нощувки през март надминаха дори тези от смятаната за рекордна 2019 г.

Според данните на НСИ, публикувани в сряда, приходите за март 2022 г. са 52 млн. лв., т.е. повече от два пъти по-големи от същия месец на предишните две години – 2021-а и 2020-а. Те са дори с 4 млн. лв. повече от приходите от март 2019 г., когато още никой не беше чувал за пандемия и се смяташе, че годината е рекордна за туризма (виж инфографиката).

Хотелите с повече приходи и от тези преди пандемията (обзор)

Една от причините за сегашните рекордни приходи несъмнено е, че зимният сезон продължи повече от обичайното и сняг в планинските курорти имаше чак до началото на пролетната ученическа ваканция в първата десетдневка на април. Март е преходен за туризма сезон и по принцип у нас посещенията на туристи и приходите на хотелите са по-ниски, отколкото в разгара на летния или зимния сезон.

Добрите постъпления личат и от приходите на два от зимните курорти в България, които са национални и чиито показатели се следят от статистиката. Това са Боровец, където този март приходите от нощувки са 4,8 млн. лв., т.е. два пъти по-високи, отколкото са били през март 2019 г., и Пампорово, където тази година са достигнали 3,1 млн. лв., което е малко повече от тези през март 2019 г.

Всички тези приходи са само от нощувки, тук не се включват парите, които хотелите изкарват от ресторантите си, от допълнителните услуги, от организирането на събития и т.н.

Друг тренд, който се забелязва от кризата с коронавируса насам, е, че приходите от българи са повече от тези от чужденци. От тези 52 млн. лв. българските граждани са оставили в хотелите 29,6 млн. лв., а чужденците – 22,4 млн. лв.

Средната заетост в хотелите ни за март т.г. също няма нищо общо със състоянието по време на пандемията. Тя е била 25,1%, като в хотелите с 4 и 5 звезди е достигнала дори 34,9%.

94 267 са пренощувалите в наши хотели чужденци през март 2022 г., сочат данните. Най-многобройна е групата на украинците – 12 767 души, като не е ясно дали в тази бройка влизат бежанците, които бяха започнали да се настаняват в хотели почти веднага след началото на войната на 24 февруари, или сред тях има и хора, които просто са отседнали там. Украинците са следвани от британците – 12 637, и израелците – 9058 души.

Традиционно най-много туристи у нас от чужбина идват от съседна Румъния, но това се отнася за летния сезон. През март т.г. те са били 6583 човека, изпреварени като брой от гърците, които са били 6863 души./24 часа

 Споделете текущата публикация:

Коментирай

Ако коментарът ви не е на кирилица няма никакъв смисъл да натискате този бутон!
Не го правете и ако не сте напълно съгласни с тези правила!Реклама

Hot News

Италия предложи на ООН да бъде създадена международна посредническа група, която да се опита да постигне постепенно прекратяване на огъня в Украйна, предаде Франс прес, като цитира италианския външен министър Луиджи […]

 

Изпълнителният директор на Световната продоволствена програма (WFP) на ООН Дейвид Бийзли предупреждава, че войната в Украйна е създала „безпрецедентна криза“ от […]

 

Възможно най-бързо трябва да прекратим зависимостта си от вноса на руски горива и съм дълбоко убедена, че можем. Това заяви председателят […]

 
 

към началото