твоята гледна точка
Половин час бързо ходене всеки ден забавя стареенето
Автор Vnews, добавено на 12.05.2022 година, в категории: Здраве и красота, Коментари (0)

Физическата активност и здравословното хранене са най-важните фактори за постигане на пълноценно здраве.

Редовните физически упражнения допринасят не само за поддържане на нормално тегло, подобряване на физическото и психичното здраве, но и предпазват от редица заболявания. Хората, които са физически активни, страдат по-рядко от коронарна болест на сърцето, високо кръвно налягане, мозъчен инсулт, остеопороза. Физическите упражнения подпомагат имунната система и намаляват риска от рак на дебелото черво, подобряват настроението и самочувствието. Всъщност ако редовно ходите пеша, мислите по-добре и по-малко забравяте.

Физическа активност не е само и единствено упражняването на някакъв вид спорт. Което не означава, че да се спортува, не е полезно. Но лекарите са категорични:

бързото ходене пеша е ключов

фактор за забавяне

на стареенето

Смята се, че хората, които се движат бързо в ежедневието си, забавят клетъчното стареене с поне 15 години от реалната им биологична възраст. Тук се включва изобщо пъргавостта в бита.

Много е популярно правилото за 10 000 крачки на ден. Това е леко спекулативен репер. Реално и 8000 крачки са ниво, което запазва организма във форма.

Сравнително новото в проучванията е пряката връзка между скоростта на ходенето и стареенето на клетките. Тоест забързаният вървеж всеки ден е факторът, който е най-важен за преодоляването на хипокинезията и безспорно подобрява здравето. Не толкова броенето на крачки, а поне половин час забързан вървеж всеки ден, без да се вторачвате в изминатото разстояние. Целевата скорост, която преследвате, е поне 6 км в час. Това означава за половин час да изминавате 3 км.

 Споделете текущата публикация:

Коментирай

Ако коментарът ви не е на кирилица няма никакъв смисъл да натискате този бутон!
Не го правете и ако не сте напълно съгласни с тези правила!Реклама

Hot News

Италия предложи на ООН да бъде създадена международна посредническа група, която да се опита да постигне постепенно прекратяване на огъня в Украйна, предаде Франс прес, като цитира италианския външен министър Луиджи […]

 

Изпълнителният директор на Световната продоволствена програма (WFP) на ООН Дейвид Бийзли предупреждава, че войната в Украйна е създала „безпрецедентна криза“ от […]

 

Възможно най-бързо трябва да прекратим зависимостта си от вноса на руски горива и съм дълбоко убедена, че можем. Това заяви председателят […]

 
 

към началото