твоята гледна точка
Всяко зареждане до 50 литра гориво с отстъпка от 25 ст.
Автор: 24 часа, добавено на 12.05.2022 година, в категории: HotNews, Коментари (0)

50 литра гориво с 25 стотинки отстъпка – това е първата мярка срещу полуделите цени, насочена директно към потребителите, която правителството смята да въведе.

Тя трябва да влезе в сила през юни и ще продължи, докато цените на петрола не се успокоят. Първоначалните разчети са направени до края на годината, но ако цените на горивата останат високи, мярката ще влезе и в разчетите на държавния бюджет за догодина.

Отстъпката ще важи за физически лица при зареждане на лек автомобил – при количества до 50 литра отстъпката ще се отразява в касовата бележка. Ако обаче зареждането е за 100 литра, то по-евтини ще бъдат само половината. Ако клиентът зареди 5 пъти до 10 литра, отново ще получи 25 стотинки на литър, същото се отнася и ако всеки ден се сипват по 50 литра. Тоест

няма да има ограничение за броя на

зарежданията, а само за количеството

За да се минимализират възможностите за измами, точният механизъм, по който ще се прилага мярката, ще бъде изчистен в детайли с финансовото министерство и бизнеса, преди да стартира през лятото.

Не се очаквало презапасяване, защото щяла да действа сравнително дългосрочно. Освен това, докато цените на горивата са високи, отстъпка ще има.

Нямало да бъдат облагодетелствани богатите,

защото в повечето случаи скъпите автомобили, които харчат много гориво, са фирмени. В такива случаи парите за гориво се записват като разход, с което се намалява данък печалба, отделно се възстановява и ДДС. Така те ползват по-голямо намаление, отколкото даваните 25 стотинки на литър сега.

Според зам.-министъра на енергетиката Пламен Данаилов специално за отстъпката при горивата средства са осигурени и няма опасност стартирането на мярката да се забави, дори актуализацията на бюджета да бъде приета по-късно.

Ползването на намалението няма да е обвързано със събирането на лични данни на клиентите, няма да се изисква и предоставянето на документи. Отстъпката ще се калкулира на касите на всички бензиностанции, които се включат, и така клиентът ще плаща по-малко. Разликата до действителната стойност ще бъде изплащана след това от държавата на търговеца.

Според Данаилов би трябвало всички оператори да се включат. Националната агенция по приходите ще контролира процеса по разплащането на държавата с търговците. В петролния бранш обаче има известни притеснения за отчитането на зарежданията с намаления. В момента софтуерите на касовите апарати на бензиностанциите са свързани в реално време с НАП. В тях обаче нямало въведен режим за продажба на определено количество горива с отстъпки.

Поради това щяло да се наложи

пренастройване на касовите апарати,

а такива имало близо 4000 в цялата страна. Нужно било и да се уточни времето, в което държавата ще възстановява на тъговците сумите до реалната цена на горивата, защото на практика те ще кредитират първоначално потребителите от приходите си.

Отстъпката за горивата е част от пакет антикризисни мерки на стойност 2 млрд. лв., които управляващата коалиция все още уточнява. Почти сигурно е, че

ще отпадне акцизът за метана,

който се използва като моторно гориво. Това вероятно ще свали цената му с не повече от 10 ст. за литър. Ще се махне и акцизът за тока, което ще го поевтини с 2 ст. на киловатчас.

За тези мерки обаче се изисква разрешение от Европейската комисия, за което срокът е между два и три месеца, ще се правят и законодателни промени.

В коалицията има и съгласие да се намали от 20 на 9% ДДС за стоките с регулирани цени като ток, парно, вода и газ. Тепърва ще се дискутира дали да има по-нисък данък и за някои от основните храни и премахването му изцяло за хляба. Ако не се постигне съгласие по този въпрос, имало опция да се дават ваучери, с които да се плаща за стоки от първа необходимост.

Но и тук тепърва ще се уточнява на каква стойност да бъдат те и дали да се дават на всички, или да има подоходен критерий, за да се помогне само на социално слабите. Очаква се конкретните предложения да бъдат готови най-късно до десет дни.

В Европа или намаляват акциза, или въвеждат таван на цените

Още преди месец-два повечето европейски държави въведоха мерки в подкрепа на хората и бизнеса заради нарастващите цени на горивата. В много случаи акцизът се намалява или се въвеждат тавани на цените, като някои държави отпускат и финансова помощ за превозвачи и граждани.

Между 40 и 55 евро субсидии за физически лица отпуска Гърция, а заявления за помощта се подават на електронна платформа. Сумите варират в зависимост от местожителстството на водача, като за собственици на автомобили са от 40 до 50 евро, а за мотоциклети – между 30 и 35 евро. За бенефициентите, които изберат да използват цифрова дебитна карта, размерът на финансовата подкрепа се увеличава с 5 евро.

Румъния намали акциза върху горивото с 50% през февруари, за да запази цената на дизела на помпата на 7 леи/литър (2,76 лв.). Мярката не постигна целта си и сега правителството е подложено на допълнителен натиск да предприеме повече стъпки.

Унгария въведе горна граница на цените на горивата още през 2021 г., като максималната цена за бензина и дизела беше определена на 480 унгарски форинта (2,47 лв.) На 10 март обаче мярката беше променена и оттогава таванът не се прилага за превозни средства над 3,5 тона, ако са регистрирани в чужбина, и за превозни средства над 7,5 тона, ако са регистрирани в Унгария.

Хърватия за първи път въведе едномесечен таван на цените на горивата миналия октомври. Той ограничи плащанията до 11,10 куни (2,88 лв.) за литър бензин и 11,00 куни (2,85 лв.) за литър дизел.

Във Франция от 1 април важи отстъпка от 15 цента на литър гориво. Смята се, че шофьорите може да спестят 9 евро при 60-литров резервоар. Мярката, която ще важи 4 месеца, ще струва на френското правителство малко над 2 млрд. евро. Париж одобри и незабавна помощ от 400 млн. евро за превозвачите. Средствата се разпределят за компании от транспортния сектор според броя на превозните средства и тяхното тегло.

На 24 март управляващата коалиция в Германия се споразумя за мерки на стойност около 15 млрд. евро, включително временно намаляване на цените на горивата за три месеца чрез минималната ставка на акциза (с 30 цента за бензин и 14 цента за дизел).

Още през март управляващите в Белгия договориха акцизите върху дизела и бензина да бъдат намалени със 17,5 цента за литър.

От 1 април акцизите върху горивата също са намалени в Нидерландия с 21%. Това ефективно води и до по-ниска цена – със 17 цента за литър бензин и с 11 цента за литър дизел.

На 23 март правителството в Италия въведе намаляване на акциза с 25 цента на литър за всички горива. Освен това се отпускат 500 млн. евро държавно финансиране за справяне с критичната ситуация на автомобилния транспорт.

Властите в Швеция намалиха с 12 цента на литър данъка за дизела и бензина. Мярката ще се прилага от юни до октомвриСподелете текущата публикация:

Коментирай

Ако коментарът ви не е на кирилица няма никакъв смисъл да натискате този бутон!
Не го правете и ако не сте напълно съгласни с тези правила!Бизнес

Германия и Италия са казали на компаниите си след обсъждания с ЕС, че могат да откриват сметки в рубли, за да […]

 
Властта

Правителството прие Решение за приемане на Закон за изменение и допълнение на Закона за държавните резерви и военновременните запаси. С него […]

 
Здраве и красота

Паметта е нещо, с което боравим всеки ден. Тя ни е нужна не само за да си спомняме важна информация, но […]

 
Жълто

Григор Димитров отпразнува рождения си ден в компанията на Лолита Османова. Българинът и неговата любима се събраха в Монако. Там, заедно […]

 
 

към началото