твоята гледна точка
Мафията отрязала 145 млн. лв. от хазната
Автор: Труд, добавено на 09.05.2022 година, в категории: HotNews, Коментари (0)

Мафията ощети държавната хазна със 145 млн. лв. само за една година. В организирани схеми за данъчни и осигурителни измами през 2021 г. е установено, че участват 743 фирми и граждани, пише в отчет на Националната агенция за приходи за миналата година. Предполагаемият размер на нанесените от тези лица щети на бюджета е над 145,4 млн. лв.

Тази сума е над 10 пъти по-голяма от предполагаемите щети за хазната, нанесени от организирани групи за данъчни измами през предходните две години. През 2020 г. размерът на тези измами е оценен на 41,3 млн. лв., а през 2019 г. – на 45,9 млн. лв. Оказва се, че при управлението на служебния кабинет стойността на организираните данъчни измами е нараснала десет пъти.

Същевременно резултатите от опитите за справяне с организираната престъпност в данъците намаляват. През 2021 г. са написани 66 доклада за организирани данъчни и осигурителни измами. Въз основа са тези доклади са възложени 240 проверки и 103 ревизии. В резултат с ревизионни актове са установените задължения към хазната в размер на 16,6 млн. лв. Това е значително по-малко от установените задължения в резултат на ревизии по доклади за организирани данъчни и осигурителни измами през предходната година, които са за над 27 млн. лв.

През миналата година в базата с данни на НАП за “Рискови субекти” са добавени 5252 имена на отделни хора и дружества с изразен рисков профил на поведение, т. е. рискови по отношение на приходите в хазната. Това е значително повече от добавените в списъка на рисковите лица 726 фирми и граждани през предходната 2020 г. и добавените 3885 имена през 2019 г. Оказва се, че през миналата година много повече фирми и граждани са имали поведение, което поражда съмнения, че не са коректни към хазната.

В НАП имат редица критерии, по които преценяват дали дадена фирма или отделен гражданин имат рисково поведение. Тези критерии не се обявяват публично, за да не могат измамниците да ги заобикалят и така да избягват по-засилен контрол от страна на НАП. Но например, ако един човек е бил собственик или шеф на фирма, която е уличена в участие в схема за източване на ДДС, този човек попада в списъка за “Рискови субекти”. Така ако този човек регистрира нова фирма, дейността ѝ ще бъде следена много внимателно от данъчните, с цел всеки опит за включване на фирмата във верига за ДДС измами да бъде предотвратен.

Следят постоянно големите търговски вериги

Данъчни в оперативни разработки на ГДБОП

Установиха 219 схеми за измами

Служители на НАП са командировани в ГДБОП за извършване на анализ на данъчна информация по оперативни разработки.

НАП работи заедно с МВР, ДАНС и прокуратурата при разследването на организираната престъпност, свързана с данъчни престъпления. Подписано е споразумение между прокуратурата, МВР, ДАНС, НАП и Агенция “Митници”, въз основа на което определени експерти от НАП работят в постоянния състав на специализирано междуведомствено звено за оказване на експертна помощ за подпомагане разследването на организираната престъпност, свързана с данъчни престъпления.

През миналата година във връзка с подготовка и реализиране на досъдебни производства и прокурорски преписка са извършени анализи и са идентифицирани 238 души, участници в измами. В резултат на анализите са описани 85 схеми на данъчни измами.

В рамките на година служители на НАП, командировани в ГДБОП, са извършили анализ на данъчна информация по оперативни разработки от служители на ГДБОП, в резултат на което са идентифицирани 1368 граждани и фирми, участници в 219 схеми за измами.

Друг акцент на дейността на НАП по противодействие на данъчните измами е извършваният контрол над търговски вериги за храни, както и на търговски вериги за черна и бяла техника. И в момента продължава наблюдението и анализа на бизнес дейността на големите търговски вериги. През 2021 г. са определени 13 дружества, опериращи като търговски вериги за храни, черна и бяла техника за ежемесечно наблюдение. В резултат е сведен до минимум ползвания данъчен кредит по ДДС от търговските вериги за доставки от рискови фирми. Наред с това се повишава размерът на осъществения внос от ЕС от самите търговски вериги без участието на посредници.

Насърчават доброволното плащане

Признаха си за 11,8 млн. лв. ДДС

Изпратиха близо 1500 писма

Фирми сами коригираха поискания ДДС за възстановяване с 11,85 млн. лв.

От НАП се стремят да предпазят добросъвестни граждани и фирми да бъдат въвлечени в схеми за данъчни измами. Един от начините за това е те да бъдат предупреждавани, така че да не се стига до участието им в схеми за избягване на дължимите данъци и осигуровки, както и да бъдат информирани за санкциите, които ще последват при неспазване на законите.

От НАП изпращат имейли и се обаждат по телефона на хора и фирми, които не са декларирали точно доходите си. Същият подход се използва и за превенция на данъчните измами. През 2021 г. са проведени 20 срещи и са изпратени 1574 писма до данъкоплатци с цел предотвратяване на измами и стимулиране на своевременно, доброволно коригиране на неизрядно поведение.

В резултат на тези предприети мерки спрямо лица, при които са установени индикации за отклонение от обичайна търговска практика или други нередности, доброволно е коригиран поискан данъчен кредит по Закона за ДДС в размер на 11,85 млн. лв. лв. и са начислени допълнително задължителни осигуровки в размер на 91 хил. лв.Споделете текущата публикация:

Коментирай

Ако коментарът ви не е на кирилица няма никакъв смисъл да натискате този бутон!
Не го правете и ако не сте напълно съгласни с тези правила!Бизнес

Икономисти по света са все по-убедени, че Европа и САЩ ще навлязат в период на рецесия най-късно през 2023 г. Експерти […]

 
Властта

Уволни всички заместници на Гроздан Караджов

Със заповед на премиера в оставка Кирил Петков за заместник-министър на регионалното развитие и благоустройството е […]

 
Здраве и красота

Храни като риба, зеленчуци, ядки и яйца са незаменими за хора в стрес. Това каза Андрей Мартюшев-Поклад, консултант по здраве и […]

 
Жълто

Преди дни поп изпълнителката Дара качи снимки в инстаграм със своя нов приятел и написа Mi amore (в превод „Любов моя“).

Двамата […]

 
 

към началото