твоята гледна точка
Енергийни експерти след спирането на руския газ: Ще настъпи хаос
Автор: 24 часа, добавено на 27.04.2022 година, в категории: Бизнес, Коментари (0)

„Има президентски указ (бел. ред. – подписаният от Путин указ за търговията с газ с неприятелски държави, сред които е и България, според който при отказ да се плаща в рубли, доставките на синьо гориво се прекратяват) и всички фирми в Русия трябва да приведат този указ в действие спрямо руското законодателство. Те съответно са поставили условия на българската страна, тя не се е съгласила, въпросът е дали е само в България и Полша“, коментира спирането на газа от Русия за България пред БНТ Валентин Николов, бивш председател на БЕХ.

„Ние реално с позицията си към Украйна не заслужаваме кой знае какво одобрение от Европейския съюз и нашите партньори, а от друга страна ни спират газа, не виждам релевантност. Аз бих уважавал една позиция, като ние спираме газа, защото се използват тези пари за война“, допълни Валентин Николов.

Според Явор Куюмджиев българският национален интерес е българските граждани да имат топлина, ток на поносими цени, българският бизнес да получава необходимите ресурси, за да може да работи.

„Ще настъпи хаос. 2021 година България е употребила 3,2 млрд. кубични метра газ, от които над 75% са дошли от Русия, останалите са около 300 млн. от Азербайджан и около 250 млн. от най-различни източници на втечнен газ. При отпадането на руския газ в България ще липсват 2,5 млрд. кубични метра газ, които няма с какво да бъдат заместени по две причини. Първо няма техническа възможност да бъда донесена газ откъдето и да било другаде“, обясни бившият заместник-министър на енергетиката Явор Куюмджиев. „Тези около 200 млн. кубични метра ще стигнат за още 16 дни и после всичко свършва“, подчерта той.

„АЕЦ Козлодуй затвори пети блок за планов ремонт, ще има голям дефицит на газ, не знам откъде ще дойде и не знам дали са резервирани капацитети. И в този момент всички, които могат да заменят газа с електрическа енергия, ще го направят и очаквам електрическата енергия да скочи минимум с 25% на свободния пазар“, коментира Валентин Николов.

Явор Куюмджиев разясни, че голяма част от българската индустрия е преминала на газ, защото е била най-евтиният енергоизточник. Само критичните потребители, които никога не бива да бъдат изключвани от газ, са 1,7 млрд. кубични метра годишно, уточни Явор Куюмджиев.

„Сега можем да получаваме газ от Гърция и Турция, защото имаме диверсификация на трасета, отделно и Румъния, връзката е свързана“, поясни Валентин Николов.

Куюмджиев подчерта, че в Чирен има 92 млн. кубични метра, което според него означава, че хранилището е на финала си. „Там технологично трябва да се оставят минимум 50 млн., тоест там има само 40 млн., които могат да бъдат изтеглени“, добави той.

Николов и Куюмджиев коментираха предстоящите прегледи на договорите за доставка и транзит на газ. „Две години и половина са предплатени от „Газпром“. Парите са дадени авансово. Всеки договор може да бъде променен или да бъде суспендиран. Винаги се вземат международни консултанти. Това не е еднолично решение на някой“, смята Николов.

Той изрази мнение, че трябва да се наблюдава дали няма да се появят посредници при доставка на газ.Споделете текущата публикация:

Коментирай

Ако коментарът ви не е на кирилица няма никакъв смисъл да натискате този бутон!
Не го правете и ако не сте напълно съгласни с тези правила!Реклама

Hot News

Най-ниските минимални температури през юли у нас ще бъдат между 13 и 18 градуса, а най-високите максимални температури – между 34 и 39 градуса. Това прогнозираха пред БТА от Отдела „Метеорологични […]

 

Изоставаме с година по Плана за възстановяване, ако изостанем още една година ще загубим над 12 милиарда евро. Това каза пред […]

 

На европейските компании става все по-трудно да си осигурят най-важния компонент, нужен за придобиванията, които искат: пари. След повече от десетилетие […]

 
 

към началото