твоята гледна точка
Хапвайте сушен касис за дълголетие
Автор Vnews, добавено на 20.04.2022 година, в категории: Здраве и красота, Коментари (0)

Важно е плодовете да присъстват в менюто ни всеки ден. Освен свежи, обичаме да хапваме и сушени, разбира се такива, които не са с добавени захари. Хапвали ли сте сушен касис?

Чудесно допълнение към вашите смутита, овесена каша, десерти, или просто така за хапване. Оказва се, че малките сушени плодове имат многобройни ползи за нашето здраве. Насърчават здравето на черния дроб, мозъка, подобряват имунитета, богати са на витамин С. Вижте още няколко добри причини да включите сушен касис в менюто си.

Богат е на диетични фибри

Според редица западни изследвания, диетичните фибри могат да играят решаваща роля в повишаването на стойностите на добрия холестерол и намаляването на лошия. Също така, консумацията на сушен касис е полезна и за здравето на сърцето.

Но още нещо, което е важно да се отбележи за фибрите във вкусния плод е, че той е богат както на разтворими, така и на неразтворими фибри. За разтворимите фибри се смята, че намаляват риска от хронични заболявания като диабет, а неразтворимите спомагат за регулиране перисталтиката на червата.

Чудесен е за здравето на костите

Сушеният касис е богат източник на полезни за костите минерали като калий, манган и мед. Консумацията му ни помага да намалим риска от заболявания, свързани с костите, като възпаление на ставите, остеопороза и артрит.

Манганът е важен минерал, който допринася за синтеза на костна тъкан, докато калият е от решаващо значение за растежа, развитието и поддържането на костите. Медта пък има ролята да поддържа костите ни здрави.

Намалява риска от диабет

Сушеният касис съдържа антоцианини, за които учените смятат, че не само намаляват риска от развитието на рак, но и от развитието на диабет тип 2. Според проучване, публикувано в Reviews in Endocrine & Metabolic Disorders, антоцианините са естествено срещащи се полифенолни съединения. Съдържат се в големи количества в тъмно оцветените плодове, зеленчуци и зърнените храни. Западни проучвания показват, че консумацията на антоцианини може да спомогне за намаляване на риска от диабет тип 2 и усложнения, свързани с хроничното заболяване.

Насърчава дълголетието

Още една добра причина да включим в менюто си сушен касис. Тъй като съдържа минерала мед, той е не само необходим за по-доброто усвояване на желязото, но също така помага за синтеза на колаген, който е един от основните градивни елементи на нашите съединителни тъкани. Колагенът също така поддържа кожата, косата, костите и мускулите във форма.

Полезен е за здравето на очите

Антоцианините в сушения касис подобряват здравето на очите, смятат учени. Редовната им консумация може да забави загубата на зрение или свързаните с това симптоми при пациенти с глаукома, показват западни изследвания. Специалистите смятат, че антоцианините могат да имат положителен ефект и при хронични очни заболявания, като диабетна ретинопатия, оклузия на ретиналната вена и други.



Споделете текущата публикация:

Коментирай





Ако коментарът ви не е на кирилица няма никакъв смисъл да натискате този бутон!
Не го правете и ако не сте напълно съгласни с тези правила!



Реклама

Hot News

Италия предложи на ООН да бъде създадена международна посредническа група, която да се опита да постигне постепенно прекратяване на огъня в Украйна, предаде Франс прес, като цитира италианския външен министър Луиджи […]

 

Изпълнителният директор на Световната продоволствена програма (WFP) на ООН Дейвид Бийзли предупреждава, че войната в Украйна е създала „безпрецедентна криза“ от […]

 

Възможно най-бързо трябва да прекратим зависимостта си от вноса на руски горива и съм дълбоко убедена, че можем. Това заяви председателят […]

 
 

към началото