твоята гледна точка
„24 часа“: Искрите между “Дондуков” 1 и 2
Автор Vnews, добавено на 03.02.2022 година, в категории: Твоят глас, Коментари (0)

Първите искри между премиер и президент вече са факт. Държавният глава Румен Радев разкритикува кабинета: определи като прибързана визитата на премиера Кирил Петков в Северна Македония.

Президентът Румен Радев

Президентът Румен Радев

 

Той упрекна правителството и за смените в “Булгаргаз”.

Премиерът отговори на държавния глава, като заяви, че посещението в Северна Македония е закъсняло с 30 години, а смените в “Булгаргаз” определи като правилни заради увеличението на цената на газа с 30%.

Премиерът Кирил Петков

Премиерът Кирил Петков

 

„Хубавото е, че външната политика на България и на Северна Македония зависи от министър-председателя и от Министерския съвет на двете правителства“, каза Петков.

Какво следва – попитахме политическия анализатор Слави Василев и политолога от “Тренд” Димитър Ганев.

Слави Василев, политически анализатор: Имат различни виждания и във вътрешната, и във външната политика, но разумът вероятно ще надделее

Политическият анализатор Слави Василев

Политическият анализатор Слави Василев

 

Премиерът спечели избирателите, които искат промяна, но не го е направил сам

Свидетели сме на реалната динамика на работещо ново мнозинство и на президента Радев, който продължава да бъде гарант за националния интерес и суверенитет.

Първите искри, които очевидно прехвърчат между премиера Кирил Петков и президента Румен Радев са резултат на различни виждания както в сферата на вътрешната, така и на външната политика. Външната политика, и в частност Северна Македония, е онази сфера, където разликите са най-видими.

Искам да припомня на читателите, че

позицията на държавния глава не се е

променяла от миналата година,

когато президентът по време на срещата на върха в Любляна предложи нова формула на ЕС за разрешаване на проблема между България и Северна Македония, а именно югозападните ни съседи да гарантират правата на македонските граждани с българско самосъзнание, вписвайки българския етнос в конституцията. Това беше един компромисен вариант, който можеше да позволи на двустранния процес да продължи напред.

Премиерът Кирил Петков не вижда нещата със същото око и смятам, че това е грешка. Защото, доколкото разбирам, премиерът е готов на отстъпки от българската позиция, без никакви гаранции за спазването на протокола 5+1. Тоест да вдигнем ветото като жест. Това би било катастрофа за българската външна политика. Има почва да се задълбочи конфликтът, но не съм сигурен дали непременно ще стане. Все пак от двете страни на “Дондуков” имаме хора, които се познават и са работили заедно.

Надявам се Кирил Петков никога да не забравя, че

ако президентът Радев

не го беше направил

министър, той нямаше

да може да стане друго,

освен един протестиращ

на площада

Петков би следвало като съзнателен и интелигентен човек, който е постигал победи в живота си и преди да се занимава с политика, да има чувство за справедливост и морал и да не забравя това обстоятелство.

Разбира се, премиерът Петков се хвърли в битка и заслужено спечели сърцата и умовете на българските граждани, които искаха промяна. Но той не го е направил сам.

Така че, има известни искри, които прехвърчат, но това не означава, че не могат да бъдат преодолени. На този етап бих заложил на варианта, в който разумът ще надделее.

Димитър Ганев, политолог: Докато Стефан Янев е министър, Румен Радев продължава да легитимира кабинета

Политологът от

Политологът от „Тренд“ Димитър Ганев

 

Президентът ще се дистанцира с бързината, с която кабинетът трупа негативи

На 29 ноември – две седмици след вота 2 в 1 за депутати и президент, политологът Димитър Ганев прогнозира в интервю за “24 часа”, че първите искри между кабинета и президентската институция ще са при смяната на кадри, назначени от служебното правителство. А в свой анализ пак за “24 часа” от 14 декември определи конфликта президент – изпълнителна власт като институционално предварително зададен в конституционната рамка. Ето какво казва сега:

Потвърждава се политическата формула – колкото повече правителството трупа негативи и влиза в непопулярни теми, толкова по-бързо ще има дистанция между кабинета и Радев.

Колкото по-интензивно е първото, толкова по-интензивна ще е и дистанцията от страна на президента. Не вярвам обаче напрежението да се вдигне до степента, която беше при управлението на Бойко Борисов.

По отношение на конкретните казуси – никой няма съмнение каква е популярната позиция у нас за Северна Македония. Тя е измервана

и около 70% смятат,

че България трябва

да отстоява

позицията, която

вече е взета

и която се потвърди на КСНС.

Въпреки това виждаме нюанс между позицията на Радев и на Петков – държавният глава обяви, че всяко прибързано действие и предварителен позитивен сигнал от страна на кабинета към РСМ могат да се тълкуват като отстъпки от българска страна. В случая Румен Радев просто иска да остане на тази популярна позиция.

Защото президентът винаги търси да се дистанцира от там, където има непопулярна позиция и негатив към правителството, за да запази своята обществена подкрепа. Северна Македония просто се оказа първият казус.

Що се отнася до смените в “Булгаргаз” – нормално е новото редовно правителство да смени служебните министри и зам.-министри и съответно да си назначат свои представители. Радев обаче вероятно е считал, че във втория ешелон ще останат негови хора. Преди бях казал, че първите искри между премиер и правителство ще са факт, когато кабинетът почва да чегърта хора, назначени от Радев. Това сега се материализира.

Въпросът е следният – докъде ще стигне този конфликт и кога ще разберем за нова фаза. Моето мнение е, че докато Стефан Янев е министър на отбраната, това безусловно означава, че има някакъв диалог между президента и премиера. И че Радев продължава да легитимира чрез присъствието на Янев този кабинет.

 Споделете текущата публикация:

Коментирай

Ако коментарът ви не е на кирилица няма никакъв смисъл да натискате този бутон!
Не го правете и ако не сте напълно съгласни с тези правила!Реклама

Hot News

Единствено махането на акциза за домашната бира успя да обедини депутатите

Предложената от финансовото министерство промяна в данъчните закони, станала известна като донос-бонус, отпада. Според нея трябваше да се дава бонус от […]

 

Комисията по земеделието, храните и горите прие на второ четене промени в Закона за тютюна, тютюневите и свързаните с тях изделия, […]

 

Градусите обаче няма да са толкова високи, колкото през миналата. Без режим на водата, добри прогнози за реколтата
Към 8 […]

 
 

към началото