твоята гледна точка
Сменят цялата КЕВР
Автор Vnews, добавено на 19.01.2022 година, в категории: Изборът, Коментари (0)

Четирима депутати от управляващата коалиция депозираха законопроект, който преформатира Комисията за енергийно и водно регулиране. Вносители са Виктория Василева от “Има такъв народ”, Ивайло Мирчев от “Демократична България”, Мирослав Иванов от “Продължваме промяната” и Георги Свиленски от БСП.
Първата промяна е намаляването на състава на комисията от 9 на 5. Премахват се позициите на членовете с юридически и икономически стаж. Сега те се заемат от Ремзи Осман, който два мандата беше юристът, предлаган бе от ДПС, и от икономиста Георги Добрев, предложен от ГЕРБ. С влизане на промените в сила мандатите им се прекратяват.
Съкращават се двама от четиримата членове на КЕВР в сектор “Енергетика”. В момента в енергийната част на регулатора, но с изтекъл мандат, е Евгения Харитонова и за нейното място и ще трябва да се проведе избор. Тримата, чийто мандат не е изтекъл, са Александър Йорданов, Владко Владимиров и Георги Златев. Според проекта на управляващите двамата, които ще си отидат, ще се избират с жребий.
В частта на комисарите, които правят ценообразуването във ВиК сектора, засега не се предвиждат промени. Остават си на позициите Димитър Кочков, който е предложен от БСП, и Пенка Трендафилова, която е от квотата на “Обединените патриоти”.
С намаляването на броя на комисарите от 9 на 5 се прави най-безболезнената промяна, за да се осигури в КЕВР мнозинство на управляващите, коментират експерти.
Първо ще се изберат председател и нов член в частта на енергетиката. Вяроятно те ще бъдат предложени от управляващата коалиция. След това ще бъде прекратен мандатът на двамата комисари с юридически и икономичеси стаж. Следва жребий за освобождаване на двама от тримата, които остават в енергийното регулиране. При това ново структуриране на КЕВР решенията в енергийната част се вземат от председател, новоизбран комисар и стар член. Така че новоизбраните ще имат мнозинство.
Във водния сектор пък гласуват отново предсетателят, Димитър Кочков и Пенка Трендафилова. И тук мнозинството е на управляващите.

 Споделете текущата публикация:

Коментирай

Ако коментарът ви не е на кирилица няма никакъв смисъл да натискате този бутон!
Не го правете и ако не сте напълно съгласни с тези правила!Реклама

Hot News

Италия предложи на ООН да бъде създадена международна посредническа група, която да се опита да постигне постепенно прекратяване на огъня в Украйна, предаде Франс прес, като цитира италианския външен министър Луиджи […]

 

Изпълнителният директор на Световната продоволствена програма (WFP) на ООН Дейвид Бийзли предупреждава, че войната в Украйна е създала „безпрецедентна криза“ от […]

 

Възможно най-бързо трябва да прекратим зависимостта си от вноса на руски горива и съм дълбоко убедена, че можем. Това заяви председателят […]

 
 

към началото