твоята гледна точка
След 9 месеца: Зелените сертификати стават невалидни за пътуване в ЕС от 1 февруари
Автор Vnews, добавено на 17.01.2022 година, в категории: HotNews, Коментари (0)

Отделните страни в съюза ще могат, както и досега, сами да определят каква ще бъде валидността на ковид сертификатите само за вътрешни цели

От 1 февруари в ЕС влизат в сила нови правила за валидността на ковид сертификатите за ваксинация. Тези, които са по-стари от 9 месеца, няма да могат да се използват за пътуване в рамките на съюза. ЕК промени правилата в края на миналата година заради големите различия в срока на валидност на ваксинационните сертификати в отделните държави, съобщи БНТ.

Тези, които нямат поставена бустерна доза, ще пътуват както и досега – като използват другите форми на ковид сертификата – PCR тест или доказателство за възстановяване след ковид.

Това означава, че ако имате ваксина, поставена преди повече от 9 месеца, нямате бустерна доза, то след 1 февруари пътувате в друга държава от ЕС при проверка ще трябва да предвидите валиден PCR тест. Това не означава, че ще бъдете приеман като неваксиниран, а просто, че сертификатът ви за ваксинация не може да бъде използван за пътуване, ако е по-стар от 9 месеца.

Деветмесечният срок на валидност на сертификатите, издадени след първичната ваксинация, ще даде сигурност при планирането на пътувания в рамките на ЕС, смятат от ЕК. Освен това ще насърчи държавите и гражданите и да поставят бустерни дози.

Засега серификатите издадени, след поставянето на третата доза, няма да имат срок на валидност, защото все още няма научни доказателство колко дълго трае защитата след бустерна ваксинация.

Отделните страни ще могат, както и досега, сами да определят каква ще бъде валидността на ковид сертификатите, когато те се използват за вътрешни цели – като достъп до ресторанти, музеи или други публични места.

Брюксел призовава страните, когато въвеждат вътрешни правила, да се съобразяват с новата валидност на сертификата за ваксинация, за да се не се стига до хаос.

От 1 февруари ще бъдат адаптирани всички мобилни приложения, използвани за проверка на цифровите сертификати. Ако датата на ваксинацията е по-ранна от 9 месеца или 270 дни, в мобилното приложение, използвано за проверка, ще се посочва, че сертификатът е изтекъл.Споделете текущата публикация:

Коментирай

Ако коментарът ви не е на кирилица няма никакъв смисъл да натискате този бутон!
Не го правете и ако не сте напълно съгласни с тези правила!Бизнес

Германия и Италия са казали на компаниите си след обсъждания с ЕС, че могат да откриват сметки в рубли, за да […]

 
Властта

Правителството прие Решение за приемане на Закон за изменение и допълнение на Закона за държавните резерви и военновременните запаси. С него […]

 
Здраве и красота

Паметта е нещо, с което боравим всеки ден. Тя ни е нужна не само за да си спомняме важна информация, но […]

 
Жълто

Григор Димитров отпразнува рождения си ден в компанията на Лолита Османова. Българинът и неговата любима се събраха в Монако. Там, заедно […]

 
 

към началото