твоята гледна точка
Радев след КСНС: България държи на пълното равноправие на македонските българи
Автор Vnews, добавено на 11.01.2022 година, в категории: Властта, Коментари (0)

„България никога не е отричала и не отрича правото на гражданите на Република Северна Македония да се самоопределят на базата на собствено самосъзнание, както и да ползват своите езици според конституцията на своята държава. В същото време България държи на пълното равноправие на македонските българи с останалите части от народи на РСМ, изрично изписани в тяхната конституция“. Това заяви президентът Румен Радев на брифинг след края на заседанието на КСНС, посветено на евроинтеграцията на Западните Балкани което продължи 6 часа.

Преди 30 г. на 15 януари 1992 г. България първа в света признава днешна Република Северна Македония като самостоятелна държава, напомни Радев.

„Четири години след подписването на договора от 2017 г. Република Северна Македония не направи необходимото за неговото изпълнение. Не дава гаранция за изпълнение на портите ангажименти“, каза Радев.

Десетилетната политика на дискриминация на македонските българи, 120 000 от които са българки граждани и граждани на ЕС в последно време ескалира в открити публични атаки срещу тях, подчерта президентът. Тяхната защита е изрично посочена.

„Участниците в КСНС се обединиха около мнението, че са необходими всеобхватни, целенасочени и ресурсно осигурени действия за възстановяване на доверието и активизиране на двустранното сътрудничество между България и РСМ във всички области от взаимен интерес“, каза президентът.

МС трябва да спазва изискванията на договореностите между двете страни досега. Даването на съгласие за членство на Македония да не се обвързва със срокове, а с постигане на реални резултати, включително и с правата на македонските българи, изтъкна Радев и поиска от изпълнителната власт план за действие за решаване на въпросите.

От особено значение са проектите, осигуряващи транспорта, дигитална и енергийна свързаност с акцент върху Коридор 8.

КСНС предлага на изпълнителната и законодателната власт следните решения:

– При провеждане на вътрешната политика на страната МС да спазва националната позиция на България, като спазва изискванията от Договора през 2017 г, Рамковата позиция от 2019 г. и декларацията на 44-ото НС;

– Даването на съгласие за началото на преговори за влизане на РСМ в ЕС да не се обвързва със срокове, а с реални резултати, особено по отношение на македонските българи

– Изпълнителната власт да продължи да работи за отчитане на изпълнението на Договора от 2017 г. в преговорния процес за членство на РСМ в ЕС.

– Изпълнителната власт да изготви и обезпечи план за действие с мерки за постигане на осезаем напредък във всички области на двустранните отношения

– Изпълнителната власт да предложи на партньорите в РСМ създаването на съвместни работни групи по области в съответствие с Договора от 2017 г.Споделете текущата публикация:

Коментирай

Ако коментарът ви не е на кирилица няма никакъв смисъл да натискате този бутон!
Не го правете и ако не сте напълно съгласни с тези правила!Реклама

Hot News

Носенето на маски на закрито отпада. Те ще се изискват единствено в лечебни заведения, аптеки, оптики, специализирани институции, предоставящи социални услуги, и в градския транспорт, съобщиха от здравното министерство.

От четвъртък, 11 […]

 

Задават се ужасни магнитни бури. Те ще са на четири вълни до края на месеца.

Първата дойде с четвърта степен в неделя […]

 

Невероятно откритие направиха астрономите, работещи с новоизградения космически телескоп „Джеймс Уеб“ (JWST). Те обявиха, че са намерили най-отдалечената галактика досега.

Подобно нещо […]

 
 

към началото