твоята гледна точка
Гърците се развеждат в нета, за да пестят време и пари
Автор Vnews, добавено на 10.01.2022 година, в категории: По света, Коментари (0)

Гърците вече ще могат да се развеждат онлайн по взаимно съгласие чрез адвокат и в срок до 10 дни, спестявайки време и попълването на куп документи. Промените се правят с цел намаляване на бюрокрацията и са част от плана за “по-зелена” държава, който цели да намали излишните загуби на ресурси.

Наред с разводите по взаимно съгласие в специална интернет платформа в портала на публичната администрация ще се дигитализират дейности като заверяване на удостоверенията за кръщене, прехвърлянето на собственост и извършване на телепсихиатрични услуги.

Онлайн разводите са широко разпространени по света, включително в повечето американски щати, както и на английска територия, особено откакто започна пандемията. За южните ни съседи обаче такива промени се предприемат за първи път.

Предимствата на този вид разводи се наблюдават в няколко аспекта. Партньорите например

няма нужда да се

срещат на живо по

време на процеса

Вместо това те могат да използват онлайн каналите и да уговорят своите условия виртуално. По този начин се спестяват времето и парите и на двете страни.

В днешно време повечето хора имат интернет достъп през целия ден, което прави лесно попълването на документите. Молбата обаче се обработва от съда в работно време, което пък може да забави процеса с няколко дни. Заради пандемията много от административните институции работят от вкъщи, което прави такъв тип решения много по-лесни и бързи спрямо ситуацията.

Все пак адвокати съветват хората да се свържат с тях и да обсъдят всички аспекти на един развод, преди да предприемат подобни действия, защото има законови разпоредби, които не могат да бъдат урегулирани без експертно мнение. Лица, които ръководят делата си сами, често се оказват в неблагоприятна финансова позиция. Развитието при такъв онлайн казус е прекалено бързо, което прави почти невъзможно вземането под внимание на всички необходими детайли.

Още повече че едно бракоразводно решение не слага край на финансовите претенции, които бивш партньор може да предяви впоследствие. Необходими са допълнителни стъпки, за да се финализират такива искове. В противен случай те могат да останат отворени потенциално завинаги.

Докато все повече държави модернизират своята администрация, оставяйки бюрократичните стъпки назад във времето, има две места в света, които държат на законите от миналото си и отказват да следват новите трендове.

Ватикана и

Филипините са

единствените страни,

където разводите

все още са

незаконни

Въпреки че във Филипините няколко пъти е внасян за одобрение законопроект за легализирането на брачната раздяла, опозицията силно вярва, че това е стъпка в грешната посока и би обрекла децата на израстване с един родител.

“Жените не са в състояние да разтрогнат брака дори и да са в ситуация на домашно насилие, дори и мъжете им да са пияници или наркомани, или да участват в извънбрачни връзки, те нямат право да направят нищо”, коментира Клара Падила, изпълнителен директор на базираната в Манила организация с нестопанска цел EnGendeRights.

Има няколко изключения във Филипините, при които браковете могат да бъдат анулирани. За тях е необходимо повдигането на гражданско дело и съдия трябва да определи дали бракът е действителен, или не е. Отмяната изисква доказателство, че единият съпруг е бил “психологически неспособен” или под влияние на заплаха по време на сключването на брака.

Други признати основания за отмяна включват сериозни измами – например неразкрита наркомания или диагноза на нелечимо полово предавано заболяване, също и необратима импотентност.

Тези дела обаче се проточват дори до 10 г., а разноските по тях се равняват на дохода на един филипинец за половин година, което ги прави изцяло неприложими за бедната част от населението.

В Япония също има необичаен закон, който

забранява на жените

да се женят

повторно първите

шест месеца след

развод

Смята се, че прекратяването на съвместния живот причинява емоционална нестабилност при нежния пол, а наредбата ги предпазва от впускане в прибързани връзки. Тя може да бъде отменена единствено при бременност от нов партньор. За мъжете обаче няма подобни ограничения.Споделете текущата публикация:

Коментирай

Ако коментарът ви не е на кирилица няма никакъв смисъл да натискате този бутон!
Не го правете и ако не сте напълно съгласни с тези правила!Реклама

Hot News

Носенето на маски на закрито отпада. Те ще се изискват единствено в лечебни заведения, аптеки, оптики, специализирани институции, предоставящи социални услуги, и в градския транспорт, съобщиха от здравното министерство.

От четвъртък, 11 […]

 

Задават се ужасни магнитни бури. Те ще са на четири вълни до края на месеца.

Първата дойде с четвърта степен в неделя […]

 

Невероятно откритие направиха астрономите, работещи с новоизградения космически телескоп „Джеймс Уеб“ (JWST). Те обявиха, че са намерили най-отдалечената галактика досега.

Подобно нещо […]

 
 

към началото