твоята гледна точка
Могат ли варненци да направят Варна град за пример в справянето с домакинските отпадъци?
Автор Vnews, добавено на 06.01.2022 година, в категории: Вести, Коментари (0)

В края на празниците, освен спомените за щастливите мигове с любими хора, остават и купчини опаковки, хартия, пластмаса и стъкло във всяко домакинство. За съжаление всяка година празничните дни стават причина за увеличено количество отпадъци и боклук от опаковки и кутии.

Сдружение “Бизнес агенция” предлага да се добави нов фокус към Плана за интегрирано развитие на Община Варна 2021-2027, който беше представен пред варненци в края на декември.

“В Плана има много дейности и проекти, свързани с идеи за подобряване начина на живот на варненци. За пръв път се споменава кръговата икономика. Ние от Сдружение “Бизнес агенция” във Варна работим по проект за въвличане на гражданите в прилагане на кръговата икономика и предлагаме в Плана да се добавят проекти, които да финансират идеи на варненци как да се намали количеството на отпадъците от домакинствата в града”, коментират от сдружението.

 

България като член на ЕС има  юридически задължения да прилага директивите и пакета с мерки за намаляване на отпадъците. И ако те не се спазят, ще се наложи общините, включително и Община Варна да плащат глоби, които ще се отразят на размера на таксите „битови отпадъци“, дължими от гражданите.

Тези глоби са напълно реални, някои по-отдавнашни държави-членки ги плащат за неподходящо управление на отпадъците.

В България рециклирането е по-малко от 20 %, като целта е до 2030 г. то да стигне 55%.

Заради ниския процент страната ни ползва 5-годишен отлагателен срок, което означава, че до 2035 г. трябва да постигнем тези 65 % рециклирани отпадъци.

Съгласно последните европейски политики за отпадъците е заложено до 65 -70 % от тях да бъдат рециклирани, а депонирането в депа да бъде намалено до около 10 % за битовите отпадъци.

 

За управление на отпадъци България е отделила средно 0.62% от БВП годишно за периода 2015-2019 г. Това е един от най-високите проценти, отделян за отпадъци сред държавите в ЕС и е близо два пъти по-висок от разходите на Балтийските републики и Румъния.

Данните сочат, че България има по-високи разходи за управление на отпадъците в сравнение със страните в региона. Разходите за управление на отпадъците са съществена разходна част от бюджета на Община Варна.

Депонирането като метод за обезвреждане на отпадъците все още е с най-голям относителен дял в третирането на битовите отпадъци, затова намаляването на отпадъците на мястото на генериране е ефективен метод.

Идеалната цел, която преследва Европейския съюз е 96.7% рециклирани отпадъци или депонираните отпадъци от един човек на година да бъдат намалени на 10 кг при 423 кг отпадъци на глава от населението за 2018 г. в България.

Новите европейски правила целят ограничаване на депонирането и гарантиране, че от 2030 г. в депата не се приемат подходящи за рециклиране или друг вид оползотворяване отпадъци, по-специално по отношение на битовите.

Освен увеличаване на процента на рециклиране е необходимо и всеки от нас да минимизира изхвърлянето на отпадъци. Затова е от изключителна важност по места в общините гражданите да бъдат информирани и обучавани за възможностите за намаляване на количеството депонирани отпадъци от мястото на събиране – домовете, за необходимостта от оползотворяване на неподходящите за рециклиране отпадъци, удължаването на жизнения цикъл на продуктите, ползата от повторната употреба, ремонта, размяната и съвместното ползване.

От екипа на сдружението предлагат да бъде добавен следният текст:

„Насърчаване на гражданите за намаляване на количеството генерирани битови отпадъци и повишаване на осведомеността им за начини за включване в кръговата икономика“.

Кратко описание: Разяснителна, мотивационна и обучителна кампания за възможностите за намаляване на количеството депонирани отпадъци от мястото на събиране – „от прага на дома“, за необходимостта от оползотворяване на неподходящите за рециклиране отпадъци, удължаването на жизнения цикъл на продуктите, ползата от повторната употреба, ремонта, размяната и съвместното ползване  на територията на община Варна 2021-2030 и превръщане на Общината чрез прилагане на пилотни модели в град-пример за ефективно въвличане на гражданите в кръговата икономика“.

От сдружението предлагат текстът да бъде включен към раздел Стратегическа цел 1. „Здравословен, съхранен и справедлив град, приспособен към изменението на климата“, приоритет 1, „Зелен град“, група проекти 1.4.4 „Въвличане на гражданите в прилагане на кръговата икономика“

Екипът на сдружение “Бизнес агенция”  е събрал множество идеи и добри примери за намаляване и оползотворяване на боклука в резултат на дейностите по проект CECI “Въвличане на гражданите в прилагане на кръговата икономика“ PGI05919,  съфинансиран от програма „Интеррег Европа” 2014-2020.

Можете да намерите идеи, вдъхновение за нов бизнес и добри практики по темата, които да приложите във вашия дом на нашия  уебсайт vba.bg, блога – vba.bg/blogvba, както и в социалните канали на “Бизнес агенция” –  https://www.facebook.com/business.agency.bg/

https://twitter.com/VbaBg

https://www.instagram.com/business_agency_varna/

https://www.linkedin.com/company/business-agency-association/

https://www.youtube.com/channel/UCzAn3X5fQPOIJes6A5KykZQ

 

 

 

 

 Споделете текущата публикация:

Коментирай

Ако коментарът ви не е на кирилица няма никакъв смисъл да натискате този бутон!
Не го правете и ако не сте напълно съгласни с тези правила!Реклама

Hot News

Италия предложи на ООН да бъде създадена международна посредническа група, която да се опита да постигне постепенно прекратяване на огъня в Украйна, предаде Франс прес, като цитира италианския външен министър Луиджи […]

 

Изпълнителният директор на Световната продоволствена програма (WFP) на ООН Дейвид Бийзли предупреждава, че войната в Украйна е създала „безпрецедентна криза“ от […]

 

Възможно най-бързо трябва да прекратим зависимостта си от вноса на руски горива и съм дълбоко убедена, че можем. Това заяви председателят […]

 
 

към началото