твоята гледна точка
Замразяват заплатите на чиновниците
Автор Vnews, добавено на 05.01.2022 година, в категории: Властта, Коментари (0)

Приемат бюджет 2022 през февруари

Минималната заплата ще остане 650 лв. още два-три месеца, а след това ще бъде увеличена на 710 лв. По-висока минимална заплата ще бъде заложена в бюджета за 2022 г. като се очаква той да бъде приет от парламента през февруари, обясни министърът на финансите Асен Василев. Новата минимална заплата ще бъде близка до обсъжданите вече стойности, допълни той.

Кабинетът е внесъл в парламента проектозакон, който предвижда основни параметри от бюджета за 2021 г. да важат до края на март 2022 г. Според проекта минималният осигурителен доход ще остане 650 лв., а максималният ще бъде 3000 лв. до края на март. При гласуване на новия бюджет за 2022 г. парламентът може да реши по-високата минимална заплата, както и по-високите минимален и максимален осигурителен доход да влязат в сила още от началото на март, но най-вероятно това ще стане от 1 април.

В проекта на бюджет за 2022 г. не е предвидено увеличение на парите за заплати в администрацията, научи “Труд”. Изключение правят учителите тъй като за тях е предвидено увеличение на възнагражденията в коалиционното споразумение. Останалите ведомства ще могат да увеличават заплатите на хората, само ако спестят пари чрез съкращаване на персонал.

В бюджета за 2022 г. няма да има много нови политики, тъй като няма достатъчно време за остойностяването им, обясни министърът. Повече промени ще има от средата на 2022 г., когато е планирано да има актуализация на бюджета. Дотогава трябва да бъде разработена и цялостна пенсионна реформа, стана ясно от думите на министъра.

Държавният бюджет завършва 2021 г. с дефицит от 3% от Брутния вътрешен продукт на страната, обяви министърът на финансите Асен Василев. Това е с 0,6% по-малко от актуализирания бюджет за 2021 г. Този резултат е постигнат благодарение на увеличение на приходите със 7,9% спрямо реализираните през 2020 г., обясни министърът.

Разходите в бюджета за 2021 г. бяха увеличени на два пъти. Първо с направената актуализация разходите нараснаха с 2,5 млрд. лв., а след това с решение на парламента бяха разпределени още 1,2 млрд. лв. От тях 750 млн. лв. са са добавките от 60 лв. към пенсиите до юни, а 450 млн. лв. са за подпомагане на фирмите заради скъпия ток.Споделете текущата публикация:

Коментирай

Ако коментарът ви не е на кирилица няма никакъв смисъл да натискате този бутон!
Не го правете и ако не сте напълно съгласни с тези правила!Реклама

Hot News

Италия предложи на ООН да бъде създадена международна посредническа група, която да се опита да постигне постепенно прекратяване на огъня в Украйна, предаде Франс прес, като цитира италианския външен министър Луиджи […]

 

Изпълнителният директор на Световната продоволствена програма (WFP) на ООН Дейвид Бийзли предупреждава, че войната в Украйна е създала „безпрецедентна криза“ от […]

 

Възможно най-бързо трябва да прекратим зависимостта си от вноса на руски горива и съм дълбоко убедена, че можем. Това заяви председателят […]

 
 

към началото