твоята гледна точка
Николай Събев: Приоритет е Трансевропейската железопътна мрежа
Автор Vnews, добавено на 05.01.2022 година, в категории: Бизнес, Коментари (0)

Развитието на железопътния транспорт в България е основен приоритет на новото правителство. Железопътният транспорт е най-екологичния вид транспорт, носи редица ползи за гражданите и бизнеса и е важно да се използват предимствата му. Това заявява министърът на транспорта Николай Събев, предаде БГНЕС.

„Като страна-членка на ЕС, България има ангажимент да изгради Трансевропейската транспортна мрежа на българска територия, съгласно стандартите и сроковете на Регламент 1315/2013 г. В този смисъл усилията ни трябва да бъдат насочени към завършването, в максимално възможна степен, на основната Трансевропейска железопътна мрежа, чийто срок за изпълнение е 2030 г.“, подчертава транспортният министър в отговор на депутатски въпрос.

Това е и мрежата, за изграждането на която могат да се използват европейски средства. За периода 2021 – 2027 г. по европейските фондове са предложени за финансиране проекти по направленията: българо-сръбска граница – София – Пловдив (с което да се доизгради жп коридор от турската до сръбската граница), София – Радомир – Гюешево – граница със Северна Македония и Карнобат – Синдел (доизграждане на съоръженията).

„Планират се и проекти за внедряване на Европейската система за управление на железопътния трафик. Към момента обсъжданията с ЕК са на финален етап“, посочва още министър Събев.

След преценка на възможностите на държавния бюджет и при отпускане на допълнително национално финансиране за изграждане на железопътна инфраструктура, щели да се вземат решения и за изграждане на други линии. Приоритетно е изграждането на направленията от Трансевропейската транспортна мрежа, с оглед на избягването на наказателни процедури след изтичане на заложените срокове – 2030 г. за основната мрежа и 2050 г. за разширената мрежа.

Ще има ли железница до Смолян?

Смолян единственият голям областен град в страната без железопътен транспорт. В началото на почти всяка година транспортните връзки с него стават жертва на зимните условия.
Министър Събев отбелязва, че към момента няма направено актуално проучване относно възможностите за построяване на железопътна линия, която да свърже градовете Асеновград и Смолян.

“Теренът в южната част на Родопите е изключително тежък. Практиката от работата по проекти в други планински райони на страната показва, чс изграждането на нова иифраструктура (особено железопътна) с европейски стандарти, през толкова тежък планински релеф, предполага огромни инвестиции, които трудно биха могли да бъдат обосновани в анализите „разходи-ползи“ и да се осигурят от наличните източници на финансиране, на фона на значителната нужда от средства за модернизиране на съществуващата жп мрежа и поддържането й“, заяви транспортният министър.

В одобреното коалиционно споразумение е залегнал приоритет — Анализ с предложение за подобряване на пътната връзка Пловдив-Смолян. Пътното трасе Пловдив – Асеновград – Смолян – Рудозем е част от разширената Трансевропейска пътна мрежа.

Трета жп линия до Гърция

До настоящия момент не е обсъждано изграждането на трета жп връзка с Гърция.

“Доколкото ни е известно, в Гърция няма изградена и не е планирано строителството на нова жп линия от гара Бук до границата с България. Усилията на гръцката страна са насочени към изграждането/модернизацията на жп линията Солун – Кавала – Александруполис, идентифицирана като липсваща жп връзка от коридор от основната TEN-T мрежа „Ориент/Източно-Средизсмноморски“. Посоченото направление е част от железопътен проект „Солун – Кавала – Александруполис – Бургас – Варна – Русе“, по уточняването на чиито параметри работят през последните няколко години българската и гръцката страна“, заявява министър Николай Събев.Споделете текущата публикация:

Коментирай

Ако коментарът ви не е на кирилица няма никакъв смисъл да натискате този бутон!
Не го правете и ако не сте напълно съгласни с тези правила!Реклама

Hot News

Носенето на маски на закрито отпада. Те ще се изискват единствено в лечебни заведения, аптеки, оптики, специализирани институции, предоставящи социални услуги, и в градския транспорт, съобщиха от здравното министерство.

От четвъртък, 11 […]

 

Задават се ужасни магнитни бури. Те ще са на четири вълни до края на месеца.

Първата дойде с четвърта степен в неделя […]

 

Невероятно откритие направиха астрономите, работещи с новоизградения космически телескоп „Джеймс Уеб“ (JWST). Те обявиха, че са намерили най-отдалечената галактика досега.

Подобно нещо […]

 
 

към началото