твоята гледна точка
Правителството разпределя 1,5 млрд. лв. за скъпия ток
Автор Vnews, добавено на 02.01.2022 година, в категории: Бизнес, Коментари (0)

На последното си заседание за годината правителството реши да компенсира електроразпределителните дружества и Елеектроенергийния системен оператор в пълен размер заради натрупания в периода юли – декември 2021 г. критичен дефицит от разходите им за електроенергия за технологични нужди. Така утвърдената с предходно решение на МС компенсация за мрежовите оператори за месеците октомври и ноември в размер на 110 лв./мвтч ще бъде надградена. По тази схема са отпуснати 235 млн. лв, които ще бъдат разплатени при потвърждаване на нотификация за помощта от страна на ЕС.

С тази финансовата подкрепа за мрежовите дружества ще бъде намален дефицит, който трябваше да бъде компенсиран при следващо ценово решение на КЕВР. Така се ограничава необходимостта от съществено повишаване на цените на мрежовите услуги за всички крайни потребители. Програмата „спестява“ по около 4,50 лв./мвтч средно за присъединените към преносната мрежа и около 20 лв./мвтч средно за присъединените към разпределителни мрежи. С тези суми иначе би трябвало да се увеличат мрежовите такси заради натрупания дефицит. Това има пряко положително влияние върху всички потребители в страната – битови и небитови.

Планира се подкрепата за мрежовите оператори да продължи и през първото тримесечие на 2022 г. Планираният допълнителен финансов ресурс е на стойност 120 млн. лв.

Подпомагането на небитовите крайни клиенти на електрическа енергия според стартираната от служебното правителство програма, продължава през декември 2021 г. и първото тримесечие на 2022 г., реши още правителството. Размерът на тази подкрепа, както и декемврийските помощи за бизнеса, се изчисляват като 75% от разликата между базовата цена 185,59 лв/мвтч и реалната средномесечна борсова цена на сегмента „ден напред“ на БНЕБ за съответния месец, но не повече от 30% от реалната борсова цена за юли 2021 г. Тази схема е на стойност 250 млн. лв. само за м. декември 2021 г., плюс още около 670 млн. лв. за първото тримесечие на 2022 г.

Само за декември подкрепата за българския бизнес се очаква да е около 130 лв./мвтч, което, в комбинация с директната подкрепа за мрежовите оператори, ще доведе до значително повишен ефект спрямо месеците октомври и ноември.

Правителството планира от началото на 2022 г. за първи път сред получателите на финансова подкрепа да се включват и потребителите на природен газ на регулирания пазар. Те, както и небитовите потребители на електрическа енергия, ще бъдат подпомогнати за декември 2021 г., както и за цялото първо тримесечие на 2022 г. Финансовият ресурс за това е около 200 млн. лв.

Общата стойност на предвидените компенсации може да надхвърли 1,5 млрд. лв. в зависимост от пазарната динамика. Финансовият източник за тях е държавният бюджет, дивидентът от държавните енергийни дружества, както и приходите от продажба на квоти въглеродни емисии.

Екипите на Министерството на енергетиката и Министерството на финансите ще продължат комуникацията си с всички представители на социалните и работодателските организации за ефективно адаптиране на механизма на компенсиране с оглед динамично променящата се пазарна среда.

 Споделете текущата публикация:

Коментирай

Ако коментарът ви не е на кирилица няма никакъв смисъл да натискате този бутон!
Не го правете и ако не сте напълно съгласни с тези правила!Реклама

Hot News

Носенето на маски на закрито отпада. Те ще се изискват единствено в лечебни заведения, аптеки, оптики, специализирани институции, предоставящи социални услуги, и в градския транспорт, съобщиха от здравното министерство.

От четвъртък, 11 […]

 

Задават се ужасни магнитни бури. Те ще са на четири вълни до края на месеца.

Първата дойде с четвърта степен в неделя […]

 

Невероятно откритие направиха астрономите, работещи с новоизградения космически телескоп „Джеймс Уеб“ (JWST). Те обявиха, че са намерили най-отдалечената галактика досега.

Подобно нещо […]

 
 

към началото