твоята гледна точка
Мултидисциплинарен екип от УМБАЛ „Света Марина“ – Варна спаси живота на 10-годишно дете
Автор: Пресцентър УМБАЛ “Света Марина”- Варна, добавено на 06.12.2021 година, в категории: Вести, Коментари (0)

Вижте видеото тук (https://www.youtube.com/watch?v=NgaU6B0j0-I)

Животът на 10годишно дете от Шумен бе спасен благодарение на професионализма и уменията на специалистите в УМБАЛ „Света Марина“ Варна и високотехнологичното оборудване, с което болницата разполага.

Малкият пациент е насочен по спешност към варненската университетскаболница след установен тежък мозъчен кръвоизлив и в увредено общо състояние. Във Варна е извършен ядреномагнитен резонанс за по-детайлно установяване на кръвоизлива. Вследствие на изследването е диагностициранатежка вродена артериовенозна малформация на жизненоважно място в мозъка. Събира се мултидисциплинарен екип от интервенционалнирентгенолози, детски невролог, педиатър, неврохирург и реаниматори. Поради бързото влошаване на състоянието на детето екипът взима решение да бъде приложено ендоваскуларно лечение. Доц. д-р Георги Тодоров, интервенционален рентгенолог в Клиниката по образна диагностика към УМБАЛ „Света Марина“Варна, извършва успешно животоспасяващата интервенция. Благодарение на бързата и адекватна реакция на лекарите и модерната апаратура малкият пациент е спасен и се възстановява успешно.

„Клиничното състояние на детето се влошаваше динамично и се наложи да бъде извършена спешна операция. Установената артериовенознамалформация се намираше в малкия мозък в непосредствена близост до ствола на мозъка, където са разположени центровете за сърдечна дейност и дишане. Приложихме изключително съвременен метод на лечение и детето се възстановява отлично“, обясни доц. д-р Георги Тодоров.

Артериовенозните малформации са състояния, при които патологичните съдови структури са тясно преплетени със здрава мозъчна тъкан и е много трудно да се разбере каква част от мозъка може да пострада по време наинтервенция. Съдовите малформации са патологични находки, които са голямо предизвикателство пред медиците, тъй като изискват много усилия, зада бъдат лекувани, без да бъде нанесена вреда на здравата тъкан.

Доц. д-р Чавдар Бъчваров, интервенционален рентгенолог в Клиниката по образна диагностика към варненската университетска болница, пояснява: Съдовите малформации имат различни възможности за лечение и една от най-атрактивните, които развиваме тук, е високоспециализираното ендоваскуларното лечение. УМБАЛ „Света Марина“Варна разполага със съвременна апаратура от последно поколение и обучени медицински екипи, благодарение на което ние имахме възможност да планираме дейностите си и да извършим успешно операцията. Един екип е силен тогава, когато в него има хора с различни качества и всеки знае какво прави, тогава можем да имаме краен резултат, който да ни удовлетворява, резултат, който се измерва със спасен живот“.

Родителите на 10годишния пациент изказаха своята огромна признателносткъм целия екип от специалисти на варненската университетска болница. „Вече сме по-спокойни, страшното е зад гърба ни. Благодарим на всички, които поеха детето от самото начало до сега и се грижиха за него с внимание и отдаденост. Изключително бързата реакция и професионализъм на лекаритев УМБАЛ „Св. Марина“ – Варна спаси живота на сина ни“, сподели Катерина Машева, майка на детето.

Варненските лекари продължават да доказват своя висок професионализъм,въпреки че са изправени пред голямото предизвикателство на тежката пандемична обстановка. Спасените пациенти през годините са много, но да дадеш втори шанс на дете да се радва на детството си се помни винаги.

УМБАЛ „Света Марина“ е втората по големина болница в България и основна база на МУВарна. От 2016 г. на територията й функционира най-големият високотехнологичен мозъчносъдов център за Североизточна България, където се провеждат всички диференцирани методи на лечение на острите мозъчни инсулти – интравенозна тромболиза и ендоваскуларнолечение. През отделението за лечение на остри инсулти, обособено през 2014 г., месечно преминават над 100 пациенти. Младите лекари имат възможност да получат най-добрата практическа подготовка за провеждане на ендоваскуларно лечение от специалистите в лечебното заведение благодарение на натрупания им клиничен опит през годините.

Варненската университетска болница е център за иновации в областта на медицинските технологии. Тя разполага с последно поколение компютърен томограф, позволяващ високотехнологична образна диагностика, два ядрено магнитни резонанса, три ангиографа, два супермодерни скенера, най-модерните ПЕТ-скенер и СПЕКТ-скенер, три линейни ускорителя, ехографи, ендоскопи, робот за разтваряне на цитостатици, роботизирана хирургия, модерна болнична информационна система, център за транслационна медицина, клетъчна терапия и др.Споделете текущата публикация:

Коментирай

Ако коментарът ви не е на кирилица няма никакъв смисъл да натискате този бутон!
Не го правете и ако не сте напълно съгласни с тези правила!Реклама

Hot News

В неделя над Западна България, а около и след обяд и над останалата част от страната, ще има значителна облачност. На много места ще има валежи, в западните и централни райони […]

 

Най-старите пенсии ще бъдат увеличени най-много от 1 октомври 2022 г. За някои пенсии повишението може да надмине 300 лв., показват […]

 

Последните седем години са най-горещите в историята. Незапомнени горещи вълни измъчват Европа,   Япония,   северозападната част на Тихия океан,  Индия. В световен […]

 
 

към началото