твоята гледна точка
Здравната каса ще плаща теста за антитела
Автор Vnews, добавено на 22.11.2021 година, в категории: Здраве и красота, Коментари (0)

От 2022 г. здравната каса ще започне да плаща теста за антитела след COVID. Това предвиждат промени в пакета дейности, заплащани от НЗОК, които предлага здравният министър Стойчо Кацаров.

Тестът за антитела ще бъде включен като нова дейност в доболничната помощ, като към него ще може да насочва специалист. Изследването ще е за количествено определяне на IgG антитела, което ще позволи оценка и проследяване на имунния отговор при преболедувалите или ваксинираните срещу COVID.

Изследването на

D-димер, което

стана много

известно в

последните 2 г.

около COVID,

също ще започне да се плаща от касата. С него се оценява рискът от тромбозни усложнения, включително при пациенти с дълбока венозна тромбоза, белодробна емболия и др., както и при пациенти със SARS-CoV-2 инфекция. То е от значение за навременното откриване на нарушения в процеса на кръвосъсирване, което позволява и навреме да се предприеме лечение и да се избегне фатален изход.

Добавят се и изследвания, помагащи за ранно откриване на онкозаболявания. Сред тях е изследване на туморен маркер Протеин на човешкия епидидим 4 (HE4), което дава ранна оценка на риска от тумори на яйчниците.

“Изследването е от значение за ранно откриване на злокачествени тумори на яйчниците и по-прецизна оценка на риска от ранни метастази. Това ще даде възможност за навременно лечение”, пише в мотивите.

Кацаров предлага и касата да започне да заплаща и изследване за установяване на човешкия папиломен вирус, причиняващ рак на маточната шийка. Ще се изследват минимум 14 високорискови канцерогенни типa на HPV, сред които задължителни ще са HPV 16, причиняващ 50-60% от всички ракови заболявания, както и HPV 18, участващ в причиняването на 10-12% от случаите.

“Човешкият папиломен вирус е високо устойчив към условията на външната среда, което спомага за широкото му разпространение. В повечето случаи инфекцията протична безсимптомно.

Открит и

диагностициран

навреме, е

лечим”,

обяснява в мотивите си министърът.

Две нови амбулаторни процедури пък се предлагат за хората с диабет. Едната е за обучение и консултиране на пациентите за подходящ за тях хранителен и физически режими, а втората е за хората, ползващи инсулинови помпи и/или сензори за продължително мониториране на нивото на глюкозата. Целта и на двете нови процедури е да повишат знанията на пациента, разбирането на заболяването, да се дадат насоки за правилното следене на конкретни показатели и контролирането им и най-вече да се ограничи появата и прогресирането на евентуалните усложнения на диабета. Това от своя страна ще намали инвалидността, смъртността в резултат на заболяването, а и ще подобри качеството на живот на пациентите.

За децата под 18 г. ще се заплаща анестезията при провеждане на образна диагностика като компютърна томография или ЯМР, ако се налага такава. Поради спецификата на този вид изследвания при провеждането им човек не бива да мърда, което особено при по-малките деца е трудно постижимо без упойка.

Конкретни медицински критерии за проследяване на състоянието на пациенти с тежки мозъчни увреди въвежда още здравното министерство в проекта с промените. Основна тяхна цел е да подобрят наблюдението и сигурността на тези болни, но заедно с това и да има по-бърз контакт с координаторите по донорство при потенциален донор, с което пък се търси повишане на трансплантационната дейност у нас.

По последни данни на агенцията по медицински надзор към 4 ноември в листите на чакащите като потенциални реципиенти на бъбрек са вписани 900 лица, на черен дроб – 42, на сърце – 40, и на бял дроб – 21 души.

Наредбата променя изцяло и кодовете на заболяванията, по които лекарите се отчитат на касата.

 Споделете текущата публикация:

Коментирай

Ако коментарът ви не е на кирилица няма никакъв смисъл да натискате този бутон!
Не го правете и ако не сте напълно съгласни с тези правила!Реклама

Hot News

Още е декември, но мнозина вече гледат календара за 2022 г. и планират ваканциите си. Следващата година не е високосна. От 365-те дни 248 са работни, а 16 са официални празници, […]

 

ББР, инвестициите, София Техпарк и още важни структури се вадят от “червеното” икономическо министерство и остават при мандатоносителя

“Промяната” с право на един съветник […]

 

„Има такъв народ“ няма да има вицепремиер в бъдещото правителство. А всички висши назначения в държавната администрация ще минават на одобрение […]

 
 

към началото