твоята гледна точка
Вдигат най-ниските пенсии с 14%
Автор: Труд, добавено на 18.11.2021 година, в категории: Властта, Коментари (0)

Вдигат най-ниските пенсии с 14%. Социалната пенсия за старост да бъде повишена от 148,71 лв. на 170 лв. предвижда проект, който е пуснат за обществено обсъждане. Промяната трябва да влезе в сила от 25 декември. Право да получат тази пенсия имат хора над 70 години, които нямат друга пенсия, т.е. нямат необходимия стаж. Допълнително изискване за получаване на социална пенсия за старост е годишният доход на член от семейството да е по-малък от сбора на гарантирания минимален доход за страната през последните 12 месеца.

Преди разпускането на последния парламент депутатите решиха от 25 декември 2021 г. минималната пенсия за стаж и възраст да бъде повишена от 300 лв. на 370 лв. От същата дата ще се увеличи и тежестта на една година осигурителен стаж във формулата за определяне на размера на пенсиите от 1,2 на 1,35 на сто за всяка година осигурителен стаж. Затова всички пенсии за трудова дейност ще бъдат преизчислени с по-високата тежест на осигурителния стаж.

За да бъде справедливо повишението на всички пенсии, се предлага вдигане и на социалната пенсия за старост, пише в мотивите към промяната. В резултат ще се повишат и другите пенсии, които не са свързани с трудова дейност (пенсията за военна инвалидност, пенсията за гражданска инвалидност, социалната пенсия за инвалидност и персоналната пенсия), както и на нормативно установените добавки към пенсиите, които се определят в процент от социалната пенсия за старост като например добавката за чужда помощ.

С предлаганото увеличение на социалната пенсия за старост ще нарасне и социалната пенсия за инвалидност. Хората с трайно намалена работоспособност/вид и степен на увреждане от 71 до 90 на сто получават 125 на сто от социалната пенсия за старост. Затова парите за тях от 25 декември ще нараснат от 185,89 лв. на 212,50 лв.

Хората с трайно намалена работоспособност/вид и степен на увреждане над 90 на сто взимат социална пенсия за инвалидност в размер на 135 на сто от социалната пенсия за старост. Така парите за тях ще нараснат от 200,76 лв. на 229,50 лв.

Изплатените пари за пенсии от януари до края на октомври са в размер на 10,919 млрд. лв., съобщиха от НОИ. Това представляват 83,7% от предвидените пари за пенсии за цялата година, като сумата е с 623,8 млн. лв. (+6,1%) по-голяма от планираните разходи към 31 октомври.

Разходите за пенсии за първите десет месеца на годината са с 1,818 млрд. лв. или с 20% по-големи спрямо същия период на 2020 г., посочват от НОИ. Това се дължи на изплатените допълнителни суми от 50 лв. към пенсиите в периода януари-септември и 120 лв. за  октомври, както и на по-високите минимални и максимални пенсии, които влязоха в сила от 1 януари 2021 г.

Вторите по значимост разходи в бюджета на държавното обществено осигуряване са изплащаните обезщетения и помощи по Кодекса за социално осигуряване. Към 31 октомври те са в размер на 1,656 млрд. лв.

Това са 81,3% от предвидените пари за обезщетения за цялата година. Изплатените суми за първите десет месеца на годината са с 61,5 млн. лв. повече спрямо същия период на 2020 г.

Общият размер на разходите на държавното обществено осигуряване до октомври е 13,243 млрд. лв. Това са 89,3% от предвидените пари за годината. Разходите са с 1,955 млрд. лв. повече в сравнение със същия период на 2020 г.Споделете текущата публикация:

Коментирай

Ако коментарът ви не е на кирилица няма никакъв смисъл да натискате този бутон!
Не го правете и ако не сте напълно съгласни с тези правила!Реклама

Hot News

Още е декември, но мнозина вече гледат календара за 2022 г. и планират ваканциите си. Следващата година не е високосна. От 365-те дни 248 са работни, а 16 са официални празници, […]

 

ББР, инвестициите, София Техпарк и още важни структури се вадят от “червеното” икономическо министерство и остават при мандатоносителя

“Промяната” с право на един съветник […]

 

„Има такъв народ“ няма да има вицепремиер в бъдещото правителство. А всички висши назначения в държавната администрация ще минават на одобрение […]

 
 

към началото