твоята гледна точка
ЦИК реши: Броят контролните разписки от машините в 30% от секциите
Автор: 24 часа, добавено на 09.11.2021 година, в категории: Изборът, Коментари (0)

Контролните разписки от машинното гласуване ще се броят в 30% от секционните комисии. Те ще бъдат определени на случаен принцип в отделно решение на ЦИК, реши на заседанието си днес комисията.

До това се стигна, след като ВАС отмени предишното решение на изборните надзорници да се броят всички разписки от машинното гласуване във всички секции в страната. То бе обжалвано от Мая Манолова, ДБ и „Продължаваме промяната“. На извънредните избори през лятото бяха преборени ръчно разписките от устройствата за гласуване в 14% от секциите, като разминавания не бяха установени.

За пълно преброяване настояваха БСП и ГЕРБ, президентът Радев също поиска такава гаранция за честността на вота още в началото на тази година.

Предложението на Емил Войнов на вчерашното заседание за броене в близо 1/3 от секциите предизвика нови спорове сред членовете на комисията.

Първо Ерхан Чаушев поиска да знае дали при контролното броене ще се проверява и хешкодът, защото „на общинските избори имахме 2-3 случая в община, при които хешкодовете се разминаваха. И ако го умножим по общините в РИК, процентът става доста озадачаващ“.

Войнов отговори, че хешкодът се проверява няколко пъти – първо в съботния ден при доставката на машината в съответната секция и след това при откриването на изборния ден, когато се разпечатва и се поставя на видно място в секцията, за да може всеки избирател, който желае да го сравни с този, изписан на разписката. Според Войнов няма как да се вмени на секционните комисии да сравняват и хешкодът от всяка разписка, тъй като той се състои от 64 символа.

Йорданка Ганчева пък предложи контролно преброяване на разписките да има в 100% от секциите.

Георги Баханов цитира част от решението на ВАС, с което се отменя първоначалното решение на комисията за броене на разписките във всички секции. „Единственият възможен начин за съпоставяне на данните от машината с броя на отпечатаните гласове е чрез преброяването им. Това не е елемент от отчитането на резултатите. То служи само за сравняване и е гаранция за сигурността и прозрачността на изборния процес. Съдът не казва, че 100% преброяване е погрешно, отменена е само частта за установяване на резултатите от гласуването, която касае вписването на данните от контролното преброяване в протоколите за установяване на данните от гласуването“, каза Баханов и подкрепи предложението на Ганчева, добавяйки и фактът, че около 400 машини, които няма да се ползват за изборите, се намират у нас.

„Не знаем дали в следващите дни няма да се появят още такива машини, затова с оглед сигурността на изборния процес, неговата законосъобразност, прозрачност и обективност, трябва да има 100% броене на разписките. Така ЦИК ще отговори на очакванията на обществото“, обясни Баханов.

„В последните дни чухме различни твърдения, че това преброяване ще доведе до множество грешки или забавяне на секционните комисии при отчитането на резултатите. Но тези аргументи са абсолютно несъстоятелни тогава, когато се поставя под въпрос честността на изборите и когато имаме и мажоритарен избор, тоест хипотеза, при която един кандидат може да спечели и с един глас повече. Чухме за около 400 машини, извън тези, с които ще се гласува, че са в страната. Каква е гаранцията, че няма да се появят още такива? При това все още ЦИК няма конкретна информация за какво са тези машини. Защо си затваряме очите и не желаем този контролен механизъм във всички секции?“, попита Красимир Ципов.

Севинч Солакова напомни, че ЦИК трябва да се съобрази с решението на съда, „но без да се пренебрегват събитията от последните дни“.

„Не може да не си даваме сметка, че се компрометира изборния процес и машинното гласуване. Контролното преброяване е малка гаранция за връщане на доверието на българските граждани в изборния процес. ВАС не е отменил преборяването на контролните разписки“, напомни Солакова.

За преброяване на контролните разписки се обяви и Цветозар Томов, но той предложи то да се прави от РИК или ЦИК, за да е обективно и да не е в изборната нощ.

„Така ще се изключи субективният фактор и допускането на грешки от преумора“, добави Томов и предложи контролното броене да се прави от ЦИК.

„Секционните комисии не проверяват своята дейност, а надеждността на една машина. Има сенчести места по отношение на едни файлове в самата машина. Освен това какви резервни части ще се подменят с тези машини, като според нашите методически указания в изборния ден машини не се сменят. При 3 млн. гласували, имаме 3 млн. разписки. Членовете на секционните комисии са около 100 000 в около 12 000 секции. Искате да натоварите РИК да брои 300 000 – 400 000 разписки при положение, че една секционна комисия ще има да брои 300 – 400 и това ще й отнеме 2 часа, а не дай си Боже 15-членната ЦИК да трябва да брои 3 млн. разписки“, отговори Чаушев.

Томов пък отвърна, че съществуват множество варианти и не е задължително броенето да се прави от самите членове на ЦИК.

Росица Матева отново заяви, че не подкрепя контролно преброяване на разписките. Тя напомни, че при контролното преброяване в 1400 секции на изборите на 11 юли, няма данни, че машините отчитат такива, които не съответстват на тези в контролните разписки.

„Напротив, установи се, че секционните комисии допускат грешки“, каза тя и подкрепи предложението на Томов броенето да се прави от ЦИК.

„От целия дебат, като че ли се вглеждаме повече в процента, в който да се прави контролното преброяване, а не обръщаме внимание на начина, по който то да се направи. Никъде в Изборния кодекс не е предвидено секционните комисии да проверяват машините и резултатът, който те дават. ЦИК може да помисли и за други варианти. А какъв ще е процентът, е друг въпрос. Да, вярно е, че с машинното гласуване се облекчи работата на секционните комисии, но бих помислила за друг начин за проверка, и то независимо от секционните комисии, било то и от ЦИК“, каза председателката на ЦИК Камелия Нейкова.

В крайна сметка предложението за 100% преброяване на контролните разписки не събра нужното 2/3 мнозинство.Споделете текущата публикация:

Коментирай

Ако коментарът ви не е на кирилица няма никакъв смисъл да натискате този бутон!
Не го правете и ако не сте напълно съгласни с тези правила!Реклама

Hot News

В неделя над Западна България, а около и след обяд и над останалата част от страната, ще има значителна облачност. На много места ще има валежи, в западните и централни райони […]

 

Най-старите пенсии ще бъдат увеличени най-много от 1 октомври 2022 г. За някои пенсии повишението може да надмине 300 лв., показват […]

 

Последните седем години са най-горещите в историята. Незапомнени горещи вълни измъчват Европа,   Япония,   северозападната част на Тихия океан,  Индия. В световен […]

 
 

към началото