твоята гледна точка
Хаос с доставките в САЩ, 80 000 шофьори на камиони не достигат
Автор Vnews, добавено на 20.10.2021 година, в категории: По света, Коментари (0)

САЩ изпаднаха в хаос с доставките на стоки заради недостиг на шофьори на товарни камиони, съобщи Си Ен Ен. Заради извънредната ситуация стотици пристанища в страната са блокирани с кораби, които не могат да разтоварят пълните контейнери.

“Индустрията на превозвачите в САЩ е в криза. Отчетена е рекордна липса на шофьори на камиони – 80 000 души, което е увеличение с 30% от нивата преди пандемията, когато секторът вече бе изправен пред недостиг на работна ръка от 61 500 шофьори”, разкри Крис Спиър, президент на Американската асоциация за превоз на товари (АТА). Според него много водачи се пенсионират и отпадат от индустрията, а желаещите за тази работа са все по-малко. Спиър е убеден, че повишеното потребителско търсене също играе голяма роля за този недостиг.

Президентът на САЩ Джо Байдън нареди пристанищата на Лос Анджелис и Лонг Бийч

да преминат

към денонощна

работа,

за да може ситуацията да се нормализира. Това обаче не е възможно, защото няма кой да извозва пратките.

Натоварените вериги за доставки ще се усетят най-силно покрай наближаващите празници в края на годината, когато може да има недостиг дори на някои основни стоки. Допълнителен проблем на пристанищата е и липсата на достатъчно докери за разтоварване, отбелязват експерти.

71% от стоките на американската икономика разчитат на сухопътен транспорт, но камионите, които ги превозват, са само 4% от превозните средства по пътищата.

“Ако не се направи нещо по този въпрос, следвайки данните, до 2030 г. ще наблюдаваме недостиг на 160 000 шофьори и необходимост от 1 000 000 нови такива през следващите десет години”, поясни Крис Спиър.

Той допълни, че кризата с липса на работна ръка може да бъда овладяна, ако бъдат направени по-атрактивни кампании, с които работодателите да привлекат по-младите американци, предлагайки им допълнителни социални придобивки.

От АТА смятат, че проблемът може да бъде разрешен с двупартийния план за инфраструктурата, ако той бъде одобрен от Конгреса. Това ще позволи да се влеят пари в транспорт и да бъдат обучени около 3000 младежи. В момента водачите на ТИР трябва да бъдат над 21 години, а идеята е

да бъдат

включени в тази

дейност и

шофьори на

възраст между

18-20 години

В края на август рекорден брой товарни кораби заседнаха край бреговете на Калифорния. Забавянето в разтоварването на пратките се дължи на недостига на работна ръка и блокиранията, свързани с COVID-19. Корабите са чакали по над 7 дни, за да бъдат разтоварени.

Липсата на шофьори се превръща в глобален проблем, като според експертите това ще забави икономическото възстановяване след пандемията. Веригите на доставки в редица държави са забавени, а една от най-силно засегнатите е Великобритания. Обявите в страната за водачи на камиони са над 7500. Зa дa пpивлeкaт paбoтнa pъкa, някoи кoмпaнии пpeдлaгaт зaплaти oт нaд 50 xил. бpитaнcки лиpи гoдишнo. Правителството пък взе решение да издаде хиляди временни работни визи за шофьори в опит да овладее ситуацията. До края на 2021 г. временни права за работа на Острова ще получат 5000 шофьори.Споделете текущата публикация:

Коментирай

Ако коментарът ви не е на кирилица няма никакъв смисъл да натискате този бутон!
Не го правете и ако не сте напълно съгласни с тези правила!Реклама

Hot News

Още е декември, но мнозина вече гледат календара за 2022 г. и планират ваканциите си. Следващата година не е високосна. От 365-те дни 248 са работни, а 16 са официални празници, […]

 

ББР, инвестициите, София Техпарк и още важни структури се вадят от “червеното” икономическо министерство и остават при мандатоносителя

“Промяната” с право на един съветник […]

 

„Има такъв народ“ няма да има вицепремиер в бъдещото правителство. А всички висши назначения в държавната администрация ще минават на одобрение […]

 
 

към началото