твоята гледна точка
Модерни уреди за обеззаразяване пазят децата в училище
Автор Vnews, добавено на 18.10.2021 година, в категории: Вести, Коментари (0)

Има начин българските деца да останат в класните стаи, без страх от заразяване, а лекарите да работят безопасно, без да рискуват всекидневно своето  и здравето на близките си хора. Това е възможно, ако помещенията, в които много хора прекарват заедно продължително време, бъдат оборудване с уреди за безопасна стерилизация на въздуха, предназначени за затворени помещения в присъствие на хора. Ако преди няколко месеца тези технологии бяха все още само на фаза проучване, то вече има компании, които предлагат за медицински и битови цели такива апарати.

В края на миналата година училищата и здравните заведения, притиснати от бързото и масово разпространение на COVID-19, бяха принудени да прибягнат до снабдяването с озонови облъчватели, които наред с безспорното предимство – да унищожават вирусите и бактериите по повърхностите. Тези съоръжения обаче имат далеч повече недостатъци, отколкото предимства, тъй като са опасни за всички живи същества, включително за растения и някои видове повърхности.

За да се избегнат инциденти, от лабораторията „Дезинфекция, стерилизация и биоиндикатори“ към Националния център за заразни и паразитни болести към Министерство на здравеопазването, дадени на Министерство на здравеопазването, още миналата година издава становище по запитване на Столична община.

В него се казва, че „заради риска, който носят директните UVC-облъчватели, „поради естеството на работа в учреждения с деца, по-подходящ тип облъчватели за детски градини и училища се явяват затворените бактерицидни лампи, при които няма риск от облъчване и могат да работят в непрекъснат режим (в случай, че шумът, който те генерират, не възпрепятства работния процес). Поради продължителната работа на подобен тип изделия е необходимо пурите да не продуцират озон (ozone-free).

Според становището на лабораторията, „използването на затворен тип облъчватели ще намали концентрацията не само на SARS-CoV-2 във въздуха, но и на други предавани с въздуха патогени, което вероятно ще доведе до намаляване честотата на заболяемост от въздушно-капкови инфекции сред децата и персонала“.

Въпреки това обаче, в почти нито едно българско училище не са закупени такива  сертифицирани апарати, които не излъчват озон. Вместо това децата са принудени да стоят с маски. Освен това има уреди, които са напълно безшумни, което ги прави подходящи за учебни стаи/зали, без риск да пречат на учебния процес. Според специалистите шумът трябва да е не повече от 30 децибела.

Бактерицидните рециркулатори, които вече са налични на българския пазар, са с непрекъснат режим на работа, таймер, който позволява залагането на времеви диапазон за работа без допълнителен ангажимент за включване и изключване, имат hepa-филтър, цветови индикатор за ефективност на лампите.

Устройството унищожава,  деактивира вируси, бактерии, плесени, гъби, дрожди, спори и други инфекциозни микроорганизми. В помещенията, в които работи, се наблюдава и значително подобряване на състоянието при алергии. UV-C лампите с дължина на вълната на светлината 253,7 нанометра са многократно по-бързи от озоновите излъчватели и имат най-силен бактерициден ефект с ясно изразено антивирусно действие. Основното им предимство е, че могат да работят 24/7 в затворени помещения без опасност за хората и растенията в тях.

Подобни съоръжения биха направили безопасни освен училищата, детските ясли и градини, болниците и заведенията за хранене, офисите на институциите, парични и други клиентски салони във финансови, застрахователни и пр институции, хотелите и всички частни и държавни помещения, както и домовете. Това би облекчило значително тежките извънредни мерки, които, освен че засягат тежко значителна част от населението и най-вече децата, имат и променлив успех.

Според специалистите, инвестициите в тези съоръжения ще са значително по-малки от разходите, които държавата прави, за да компенсира всички засегнати отрасли.

Бактерицидните рециркулатори (не пречистватели на въздух) са полезни не само в условия на пандемията от коронавирус. Подобна апаратура би намалила драстично всички инфекции, предавани по въздушно-капков път и би подобрила здравето на децата и възрастните в бъдеще.

 

За повече информация и въпроси: medicalimpex21@gmail.com, 0889040899; 0888833177; 0889530253.

 

 Споделете текущата публикация:

Коментирай

Ако коментарът ви не е на кирилица няма никакъв смисъл да натискате този бутон!
Не го правете и ако не сте напълно съгласни с тези правила!Реклама

Hot News

Още е декември, но мнозина вече гледат календара за 2022 г. и планират ваканциите си. Следващата година не е високосна. От 365-те дни 248 са работни, а 16 са официални празници, […]

 

ББР, инвестициите, София Техпарк и още важни структури се вадят от “червеното” икономическо министерство и остават при мандатоносителя

“Промяната” с право на един съветник […]

 

„Има такъв народ“ няма да има вицепремиер в бъдещото правителство. А всички висши назначения в държавната администрация ще минават на одобрение […]

 
 

към началото