твоята гледна точка
Кметове искат мораториум върху цената на тока
Автор Vnews, добавено на 19.10.2021 година, в категории: Властта, Коментари (0)

За спешни мерки и временен мораториум върху цената на тока е призовал кметът на Велико Търново и председател на НСОРБ Даниел Панов пред служебния премиер Стефан Янев.

Нужни са спешни мерки и временен мораториум върху цената на тока, е призовал Панов пред служебния премиер Стефан Янев, представители на държавни институции, синдикати, Български енергиен холдинг, КЕВР и други организации, съобщиха от пресцентъра на община Велико Търново. Следобед се проведе разговор на премиера и представители на институциите с кметовете след свиканата от президента среща в Бояна, посветена на ценовата криза с тока.

Страната ни да приложи опита на други европейски държави, за да гарантира обществения интерес и да се противопостави на галопиращите цени на електроенергията, е настоял шефът на сдружението на общините.

„Българските общини са затруднени. Вече пристигат първите сметки и те са с два пъти по-високи. Колеги кметове се чудят какво да правят, да спират ли уличното осветление. Спешно се нуждаем от адекватна намеса на държавата, за да бъдат гарантирани разходите на общините за тока на детски градини и ясли, общински болници, публични и социални услуги. Трябват неотложни мерки и за да не бъдат засегнати гражданите от скока в цените на тока и природния газ“, е коментирал Даниел Панов.

Сред обсъжданите мерки са възможност за общините да участват на регулирания пазар на електроенергия, както и либерализиране на лицензионния режим, се посочва в съобщението. „Комисията за енергийно и водно регулиране трябва да намери начин за замразяване цените на тока, както направи Франция. Нужни са координирани действия в няколко направления, е коментирал Панов. Според него следва да бъдат намерени възможности държавата да разшири доставките на енергоносители в рамките на действащите двустранни споразумения, а в краткосрочен план следва да се намерят най-ефективните механизми за подкрепа на крайните потребители – граждани, публични институции и бизнес. Трябва да бъде намерен баланс, за да не бъдат блокирани други дейности, финансирани с бюджетни средства, е подчертал Панов на срещатаСподелете текущата публикация:

Коментирай

Ако коментарът ви не е на кирилица няма никакъв смисъл да натискате този бутон!
Не го правете и ако не сте напълно съгласни с тези правила!Реклама

Hot News

Още е декември, но мнозина вече гледат календара за 2022 г. и планират ваканциите си. Следващата година не е високосна. От 365-те дни 248 са работни, а 16 са официални празници, […]

 

ББР, инвестициите, София Техпарк и още важни структури се вадят от “червеното” икономическо министерство и остават при мандатоносителя

“Промяната” с право на един съветник […]

 

„Има такъв народ“ няма да има вицепремиер в бъдещото правителство. А всички висши назначения в държавната администрация ще минават на одобрение […]

 
 

към началото