твоята гледна точка
Съдиите бойкотираха избора на двама във ВСС
Автор Vnews, добавено на 18.10.2021 година, в категории: Изборът, Коментари (0)

Съдиите бойкотираха избора на двама членове в Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС).

Към 18 часа в неделя, когато приключи изборния ден, eдва 580 се бяха включили в гласуването, което е 26,34% от всички имащи право на вот 2202-ма. 39 гласуваха с хартия, а 541 онлайн, общо 580 магистрати. По закон, за да се смята изборът за легитимен, трябва да са 33% от всички, тоест 727 от имащите право на глас. Избирателната комисия обяви с пет гласа „за“ и четири „против“ избора за нередовен. Той подлежи на обжалване пред съдии от ВКС и ВАС.

Вотът се проведе в събота и в неделя, защото и първия ден гласуваха по-малко от половината, имащи право на вот.

Кандидатите за двете свободни места бяха Марина Михайлова от Върховния административен съд (ВАС) и Деян Денев от Варненския окръжен съд. Двамата бяха номинирани, след като през юни Красимир Шекерджиев и Боряна Димитрова подадоха оставки. Причината да се оттеглят стана неодобрението, с което беше посрещнат т.нар. модел 4 за реформа на съдебната карта. Той предвиждаше закриването на над 50 районни съдилища и превръщането им в териториални отделения.

В събота

изборът мина

изключително

вяло

Избирателната активност беше едва 30,38%, тоест само 669 дадоха своя вот. От тях 624 чрез системата за електронно гласуване през интернет, а 46 с хартиени бюлетини на място в Съдебната палата.

2202-мата съдии можеха да гласуват онлайн или на място в сградата на бул. “Витоша”№2. Огромната част бяха предпочели да гласуват електронно.

Според Закона за съдебната власт, за да се се смята изборът за валиден, трябва да са участвали повече от половината от всички магистрати, имащи право на глас, тоест поне 1102-ма

Ако това условие не е изпълнено, на следващия ден се провежда нов избор, при който, за да има редовен вот, трябва да гласуват не по-малко от 33%, или в случая 727 съдии.

Така се стигна до повторно гласуване в неделя след неуспешния избор в събота. Изборният ден отново започна в 8 и продължи до 18 часа.

Общата избирателна активност обаче беше още по-слаба от тази в събота. В неделя към 12 часа

бяха гласували

едва 13,62%

Общо 283 съдии бяха използвали информационната система за електронно гласуване.

Към 15 часа гласувалите достигнаха 469 съдии, а избирателната активност се повиши до 21,30%.

Магистратите, които упражняваха вота си дистанционно, влизаха в системата със същия код за достъп, който са използвали в събота. В случай, че са го загубили, можеха да отидат на място в Съдебната палата.

Това възможност обаче стана повод Съюзът на съдиите в България (ССБ) да излезе с позиция, че решението на избирателната комисия, според което при загубен или унищожен талон за електронен вот може да се гласува с хартиена бюлетина, е в противоречие на правилата за избор на членове на ВСС.

След неуспешния вот членовете на ВСС, които на 14 януари трябва да излъчат председател на ВКС, остават 22-ма. В момента те даже са 21, защото Лозан Панов е в неплатен отпуск. Това обаче

няма да се

отрази на избора,

защото тримата големи в съдебната система се избират с минимум 17 гласа.

След края на изборния ден избирателната комисия се оттегли на съвещание.

След края на изборния ден избирателната комисия се оттегли на съвещание.

Съдиите и прокурорите избират пряко своите представители във ВСС от 2017 г. след промените в Закона за съдебната власт. Преди това изборът се провеждаше от делегати. На практика това е второто пряко гласуване след 2017 г.

Председателят на избирателната комисия съдия Весела Павлова от ВАС обяви малко преди 21 часа, че двамата кандидати за ВСС не са избрани.

Членовете на съдийската колегия от съдийската квота са шестима. След като Шекерджиев и Димитрова подадоха оставки представителите, избрани при пряк избор, са Севдалин Мавров, Цветинка Пашкунова, Олга Керелска и Атанаска Дишева.

Мандатът на този ВСС изтича на 3 октомври догодина.Споделете текущата публикация:

Коментирай

Ако коментарът ви не е на кирилица няма никакъв смисъл да натискате този бутон!
Не го правете и ако не сте напълно съгласни с тези правила!Реклама

Hot News

Още е декември, но мнозина вече гледат календара за 2022 г. и планират ваканциите си. Следващата година не е високосна. От 365-те дни 248 са работни, а 16 са официални празници, […]

 

ББР, инвестициите, София Техпарк и още важни структури се вадят от “червеното” икономическо министерство и остават при мандатоносителя

“Промяната” с право на един съветник […]

 

„Има такъв народ“ няма да има вицепремиер в бъдещото правителство. А всички висши назначения в държавната администрация ще минават на одобрение […]

 
 

към началото