твоята гледна точка
Вижте как ще се гласува с машина на 14 ноември
Автор Vnews, добавено на 14.10.2021 година, в категории: Изборът, , , Коментари (0)

 

 

Съвет към избирателите: Не дърпайте разписката от машината преди звуковия сигнал, защото може да блокирате устройството

На парламентарните и президентските избори на 14 ноември с машина ще се гласува в около 9400 секции в страната. В тези с над 320 избиратели – 2119 ще има по две устройства за гласуване. Как ще се гласува с машина на изборите 2 в 1 демонстрира днес зам.-председателят и говорител на ЦИК Росица Матева.

Както „24 часа“ вече писа първо на екрана на машината ще се появи съобщение с три опции. Избирателят може да натисне първата опция, която е за гласуване за двата вида избори – за президент и за парламент; втората ще е само за президентските избори, а третата – за гласуване само за народни представители. След като направи своя избор той ще се изпише на екрана. Тук има две опции – една за връщане назад, която може да се използва, ако е направен грешен избор и втора – бутон „потвърди“.
„Много е важно на тази стъпка избирателите да знаят, че, ако натиснат „потвърди“ няма да може да се върнат назад и ще могат да гласуват само за опцията, която са избрали. След като са потвърдили избора си, на екрана ще се визуализира бюлетината за президентските избори – вляво ще са изписани имената на партиите, коалициите или инициативен комитет заедно с номера им, а вдясно имената на кандидатпрезидентските двойки. Бюлетината има две страници, за да се премине на втората трябва да се натисне бутон „следваща стр.“. След като направите избора си, на екрана ще се визуализира бюлетината за парламентарните избори. Там избирателят може да отбележи преференция за определен кандидат, ако желае. Тук също има бутон „следваща стр.“. След като е гласувал, избирателят трябва да натисне бутон „преглед“. Тогава на екрана ще се изпише как е гласувал и в двата вида избори. Тук отново има опция за връщане, ако е направил грешка. Ако той бъде натиснат, машината ще ви върне на бюлетината за президент. Втората опция, ако няма да коригирате избора си, е да натиснете гласуване. Тогава машината ще разпечата двете разписки. Много е важно избирателите да не дърпат разписките, докато машината не е издала звуков сигнал, защото може да блокират устройството“, подчерта Матева.

С другия зам.-председател и говорител на ЦИК Цветозар Томов тя показа и хартиените бюлетини за двата вота, с които ще се гласува в малките секции. Бюлетините се различават и имат различен цвят на защита на гърба.

„ЦИК все още не е взела решение дали разписките ще се пускат в различни кутии. Има вариант да се пускат в една кутия, а след края на гласуването секционните комисии да ги разделят, за да няма объркване“, уточни Матева.

Все още не е ясен броят на секциите в чужбина, в които ще има машинно гласуване. На последните избори в чужбина имаше 421 машини в над 270 секции. Вероятно този път броят ще е по-малък“, прогнозира Томов.



Споделете текущата публикация:

Коментирай





Ако коментарът ви не е на кирилица няма никакъв смисъл да натискате този бутон!
Не го правете и ако не сте напълно съгласни с тези правила!



Реклама

Hot News

Още е декември, но мнозина вече гледат календара за 2022 г. и планират ваканциите си. Следващата година не е високосна. От 365-те дни 248 са работни, а 16 са официални празници, […]

 

ББР, инвестициите, София Техпарк и още важни структури се вадят от “червеното” икономическо министерство и остават при мандатоносителя

“Промяната” с право на един съветник […]

 

„Има такъв народ“ няма да има вицепремиер в бъдещото правителство. А всички висши назначения в държавната администрация ще минават на одобрение […]

 
 

към началото