твоята гледна точка
България и още 9 от ЕС искат атомната енергия да е в “зеления” списък
Автор Vnews, добавено на 12.10.2021 година, в категории: HotNews, , Коментари (0)

Кандидат-депутат от БСП вече заговори за пускане на АЕЦ “Белене”
България е една от 10-те европейски страни, които настояват ядрената енергия да влезе в “зеления” списък на Еврокомисията. Т.нар. климатична таксономия ще класифицира дейностите, определени като добри за климата и околната среда, и те ще получат значително финансиране от Брюксел.

Десетте членки на ЕС начело с Франция публикуваха обща статия във френския ежедневник “Фигаро” и още няколко европейски вестника.

“Ние, европейците, се нуждаем от ядрена енергия!”, пише френският министър на икономиката Брюно льо Мер от името на страните, които са предимно от източната част на континента. Тя ще изиграе роля в борбата срещу глобалното затопляне, подчертават държавите – България, Франция, Румъния, Чехия, Финландия, Словакия, Хърватия, Словения, Полша и Унгария.

Според тях е “абсолютно необходимо” този вид енергия да бъде включена в списъка, който Еврокомисията трябва да предложи през следващите месеци. Първият по рода си регламент има за цел да насочи частния капитал от замърсяващите икономически дейности към тези, които ЕС счита за екологично чисти.

Това би открило достъпа

до “зелено” финансиране

и би осигурило конкурентно предимство на признатите за екологични източници, отбелязва АФП.

Държавите – автори на статията, хвалят и икономическата полза от атомната енергия. Според тях развитието на сектора “ще генерира близо 1 милион висококвалифицирани работни места в Европа”.

“За всички нас това е решаващ и надежден актив за нисковъглеродно бъдеще”, пишат десетте страни.

“Всички научни оценки, поискани от Европейската комисия за въздействието на ядрената енергия върху околната среда, стигат до един и същ извод: няма научно обосновани доказателства, че тя е по-малко благоприятна за климата от всеки от енергийните източници, включени в таксономията”, се казва в изявлението.

Отбелязва се, че атомната енергия “допринесе по решителен начин за независимостта на нашите източници за производство на енергия и електричество”.

Атомната енергия освен това

“защитава европейските потребители

от нестабилността на цените”,

изтъкват те на фона на сериозното поскъпване на природния газ през последните няколко месеца.

Част от държавите от ЕС отдавна настояват за включване на ядрената енергия като средство за постигане на зелените цели на блока.

“За да спечелим битката за климата, се нуждаем от ядрена енергия”, призовават още страните.

Членките на ЕС обаче са разделени по отношение на този вид енергия, с която 13-те държави, които я използват, произвеждат приблизително една четвърт от тока в ЕС. Франция, Полша и Чехия я защитават заради ниските ѝ въглеродни емисии. Общественото мнение за нея в тези страни също е добро, подчертава Ройтерс. “В Чехия ядрената енергия е възприемана като надежден източник на електричество на относително добра цена”, казва Вадим Стрелковски, експерт по енергетика от Пражкото бизнес училище.

Тя има и значителен дял от енергийния пазар.

Франция например произвежда

около 70% от своя ток от

ядрена енергия,

а Чехия – около 37% през 2020 г.

Държави като Германия и Австрия обаче са нейни яростни противници наред с много неправителствени организации, които смятат технологията за рискова, отбелязва АФП. Ядрената енергия се ползва с лоша слава заради случаите на катастрофи и нерешения от много дълго време проблем с ядрените отпадъци.

За Франция статията, подписана от министъра на икономиката Брюно льо Мер и от делегирания министър за промишлеността Аниес Пание-Рюнаше, е възможност да изтъкне своя избор да заложи на атомните електроцентрали. Очаква се президентът Еманюел

Макрон да представи

инвестиционен план за десетки

милиарди евро до 2030 г.,

в който този сектор се очаква да заеме видно място. АФП посочва, че с особен интерес се чака какво ще каже Макрон за развитието на малките ядрени реактори във Франция.

“Всяко нещо, което води до намаляване на емисиите, е добро. Одобрявам всички чисти източници на електричество”, коментира изпълнителният директор на Международната агенция по енергетика Фатих Бирол в разговор за ролята на атома като възобновяем енергиен източник.

Едно от големите предимства на ядрената енергия, която произвежда около 10% от тока по света, е, че при нея няма директни емисии на въглероден диоксид. Дори при анализ на целия ѝ жизнен цикъл, вземайки предвид емисиите, свързани с добива на уран и на бетона на централите, при нея се изпускат много малко парникови газове: много по-малко, отколкото при въглищата, природния газ и дори слънчевата енергия. Това е причината ядрената енергия да придобива по-голямо значение в повечето планове за ограничаване на затоплянето на планетата до 1,5° в сравнение с края на XIX век, разработени от Междуправителствения панел по климатичните изменения. Предвид факта, че светът ще се нуждае от повече електричество, за да намери заместител на изкопаемите горива, включително и при захранването на моторните превозни средства, изглежда, че ролята на ядрената енергия ще е значителна.

Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) за първи път след катастрофата в ядрената централа “Фукушима” през 2011 г. обяви, че очаква увеличаване на броя на атомните централи и оповести прогноза, че при най-благоприятния сценарий броят им ще се удвои до 2050 г.

Вчера във ФБ вторият във Варненската листа на БСП Борислав Гуцанов заяви, че социалистите ше търсят 120 гласа в новия парламент за довършването и пускането на АЕЦ “Белене”, която ще върне енергийната стабилност в страната ни.Споделете текущата публикация:

Коментирай

Ако коментарът ви не е на кирилица няма никакъв смисъл да натискате този бутон!
Не го правете и ако не сте напълно съгласни с тези правила!Бизнес

Европейската комисия и Съветът на ЕС бързо да обсъдят мерки за енергия на поносими цени за домакинствата и компаниите. За това […]

 
Властта

Очаквам правителството по най-добрия начин да преведе обществото ни през тежката криза с коронавируса. Убеден съм, че се прави всичко възможно, […]

 
Здраве и красота

Министърът на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров даде пресконференция за актуалната ситуация с COVID-19 и въведените в страната противоепидемични мерки.

Проучихме възможно ли […]

 
Жълто

Селена Гомес разкри в интервю, че е направила нещо много важно, което буквално е спасило живота ѝ. Звездата сподели, че на […]

 
 

към началото