твоята гледна точка
Зимните вируси се завръщат
Автор Vnews, добавено на 11.10.2021 година, в категории: Здраве и красота, , Коментари (0)

Бронхиолит, ринофарингит – познатата ни хрема, ангина, гастроентерит, а скоро и грип – сезонните вируси, за които забравихме заради Ковид-19, се завръщат със студеното време, предаде АФП.
Всички го забелязват в ежедневието – на работа или в училище – симптоми като кашлица, главоболие, запушен нос са все по-чести, без да са предизвикани от Ковид.
Във Франция „честотата на острите респираторни възпаления (температура и дихателни симптоми) в кабинетите на общопрактикуващите лекари се увеличават от септември“, по данни на медицинските власти.
Това може да се обясни с циркулирането на други дихателни вируси, различни от предизвикващия Ковид SARS-CoV-2, пише в новия бюлетин на медицинската практика „Сантинел“.
Завръщането на сезонните вируси е логично в началото на есента. Но то е в контекста на Ковид. Миналата година заради затварянето и строгите санитарни мерки тези вируси циркулираха по-малко от обичайното.
Като последствие:“Много е възможно имунитетът на населението да е намалял“, обяснява епидемиоложката Сибил Бернар-Стоклен във видеоклип, разпространяван от френската агенция „Обществено здравеопазване“. „Заради това намаляване на колективния имунитет към тези вируси е възможно епидемиите тази година да са по-силни“. Тя дава за пример бронхиолита и грипа.
За да бъдат избягнати, специалистите препоръчват да не забравяме предпазните жестове, дори да отслабне епидемията от Ковид.
„Има някакво отпускане, много хора вече се отказват от това“, каза пред АФП д-р Фабиен Кошер, президентка на Френската асоциация по амбулаторна педиатрия. „Трябва да помним основните предпазни мерки, като строгата хигиена на ръцете. Това е типично за гастроентеричните висуси – те предизвикват болести на мръсните ръце.“
„Ежедневните жестове – миенето на ръцете, носенето на маска, особено в затворено помещение, редовното проветряване на домовете, оставането в къщи, когато човек е болен, са много ефикасни срещу тези вируси“ – каза Сибил Бернар-Стойклен.
Освен леките настинки се задава и доста по-опасен противник – грипът, чийто сезон започва обикновено през ноември-декември.Споделете текущата публикация:

Коментирай

Ако коментарът ви не е на кирилица няма никакъв смисъл да натискате този бутон!
Не го правете и ако не сте напълно съгласни с тези правила!Реклама

Hot News

Бе прието настояването на 10 държави, сред които и България, ядрената енергия и производството на енергия от природен газ да бъдат признати като „зелени“ енергии. Въглищата все още имат важно място […]

 

Ако парламентарните избори бяха в средата на октомври, моментната снимка на електоралните нагласи щеше да изглежда така: за ГЕРБ-СДС биха гласували […]

 

Омбудсманът Диана Ковачева изпрати препоръки до здравния и социалния министър във връзка с новите мерки за борба срещу разпространението на коронавируса […]

 
 

към началото