твоята гледна точка
10 октомври – Денят на психичното здраве
Автор Vnews, добавено на 10.10.2021 година, в категории: Вести, , Коментари (0)

10 октомври е Денят, посветен на психичното здраве. Тази година той ще премина под мотото – „Грижа за психичното здраве на всички: да го направим възможно!“, съобщават организаторите от Портал на пациента, Националния център по обществено здраве и анализи (НЦОЗА), СЗО -България, Фондация „В помощ на здравето“, Фондация „Глобална инициатива в психиатрията“ и Уницеф – България, които организират и информационната кампания „Победи депресията!“.

Основната цел на кампанията ще бъде да се намали страданието на хората с депресивно разстройство и техните семейства, както и да се предотвратят инвалидизиращите последици, произтичащи от нелекувани психични състояния.

„В момента изграждаме специализирана секция с информация на Портал на пациента. Надяваме се, че ще бъде полезна на цялото ни общество“, съобщи д-р Скендер Сила, представител на СЗО за България.

В България поради стигмата и социалните табута, свързани с психичното здраве, много от хората с депресия, които се нуждаят от лечение, не го търсят. Цената на подходящо лечение за психиатрична или психологическа помощ в България е висока и не е широкодостъпна, се казва в съобщението. Здравната система и законодателство не са напълно съвместими с нуждите на българските пациенти и това се отразява в цялостния достъп до най-подходящото лечение. Депресията възниква по целия спектър и е трудно за диагностициране състояние. Симптомите могат да бъдат леки или толкова тежки, че да са напълно изтощителни. Депресията често се проявява и с други психични проблеми, се казва още в съобщението.

По данни от последния доклад на Уницеф повече от един на всеки седем младежи в света на възраст между 10 и 19 години живее с диагностицирано психично разстройство, като почти 46 000 подрастващи губят живота си заради самоубийства всяка година, което е сред топ пет на причините за смъртни случаи в тази възрастова група. Междувременно съществува огромна пропаст между нуждите по отношение на психичното здраве и финансирането му. В световен мащаб само около два процента от бюджетите на правителствата за здраве се харчат за психично здраве, се посочва в съобщението.Споделете текущата публикация:

Коментирай

Ако коментарът ви не е на кирилица няма никакъв смисъл да натискате този бутон!
Не го правете и ако не сте напълно съгласни с тези правила!Реклама

Hot News

Бе прието настояването на 10 държави, сред които и България, ядрената енергия и производството на енергия от природен газ да бъдат признати като „зелени“ енергии. Въглищата все още имат важно място […]

 

Ако парламентарните избори бяха в средата на октомври, моментната снимка на електоралните нагласи щеше да изглежда така: за ГЕРБ-СДС биха гласували […]

 

Омбудсманът Диана Ковачева изпрати препоръки до здравния и социалния министър във връзка с новите мерки за борба срещу разпространението на коронавируса […]

 
 

към началото