твоята гледна точка
Съдиите избират свои представители във ВСС
Автор Vnews, добавено на 09.10.2021 година, в категории: Изборът, , Коментари (0)

Общото събрание на съдиите от цялата страна избира членове на Висшия съдебен съвет. Изслушването на кандидатите е в събота, 9 октомври, а гласуването следващата събота.

Заради COVID-19 събитието ще е предимно онлайн, като гласуване ще има и с бюлетини.

За да участват в Общото събрание, съдиите от страната трябва да бъдат в конкретни зали във всеки град, откъдето чрез видеоконферентна връзка ще се включат в процеса. Преди всичко, трябва да бъдат избрани членовете на избирателната и секционните комисии.

Събранието ще бъде открито в 10.00 ч. от председателя на Върховния административен съд Георги Чолаков. При липса на кворум – регистрирани по-малко от половината имащи право на глас съдии, събранието ще бъде отложено с един час по-късно и ще се проведе независимо от броя на присъстващите.

Определеният дневен ред предвижда и избор на председател на събранието. След което ще бъде изслушването на всеки от кандидатите – Деян Денев – съдия в окръжния съд във Варна и Марина Михайлова – съдия във Върховния административен съд. Те ще представят своите концепции за дейността на Висшия съдебен съвет и ще отговарят на въпроси.

До извънредния избор на двама членове се стигна след оставки в кадровия орган. Боряна Димитрова и Красимир Шекерджиев подадоха оставки на 18 юни. А преди около месец съдии призоваха за бойкот на събранието, после започна и подписка с искане за колективна оставка на целия съвет.Споделете текущата публикация:

Коментирай

Ако коментарът ви не е на кирилица няма никакъв смисъл да натискате този бутон!
Не го правете и ако не сте напълно съгласни с тези правила!Реклама

Hot News

Още е декември, но мнозина вече гледат календара за 2022 г. и планират ваканциите си. Следващата година не е високосна. От 365-те дни 248 са работни, а 16 са официални празници, […]

 

ББР, инвестициите, София Техпарк и още важни структури се вадят от “червеното” икономическо министерство и остават при мандатоносителя

“Промяната” с право на един съветник […]

 

„Има такъв народ“ няма да има вицепремиер в бъдещото правителство. А всички висши назначения в държавната администрация ще минават на одобрение […]

 
 

към началото