твоята гледна точка
Неврологичните усложнения при COVID-19 не са за подценяване
Автор Vnews, добавено на 08.10.2021 година, в категории: Здраве и красота, , Коментари (0)

Клиничното протичане на COVID-19 може да варира от асимптомна инфекция до тежко, животозастрашаващ състояние. Въпреки че първоначалният синдромокомплекс се свързваше предимно с белодробни и сърдечносъдови прояви, към днешна дата се отчита нарастване броя на случаите на съвместното представяне с неспецифични неврологични симптоми, включващи главоболие, замаяност, загуба на вкус и мирис, умора и болка по мускулите. Тези симптоми засягат над 80% от всички хоспитализирани пациенти.

Преболедуването се съпътства и от редица неврологични усложнения, а в някои случаи неврологичната находка може да предшества типичната симптоматика с развитие на температура, кашлица и диспнея.

Докладваните неврологични усложнения включват енцефалопатия, менингоенцефалити, мозъчно-съдови заболявания, епилептични пристъпи, разстройства на нервно-мускулното предаване, остра възпалителна демиелинизираща полирадикулоневропатия – синдром на Гилен-Баре и други.

Тежката пневмония или синдромът на остър респираторен дистрес, развиващи се в хода на COVID-19, водят до хипоксия – ниско ниво на кислородно насищане с последващ мозъчен оток и невронална дегенерация.Тежката имуносупресия при пациенти с COVID-19 в критично състояние може да доведе до неконтролирано вирусно разпространение и увреждане на тъкани и органи, включително централната нервна система.

SARS-CoV-2 може да стане причина за инсулт чрез различни механизми – инвазия в съдовата стена, която провокира прекомерна съсирваемост на кръвта, както и дестабилизация на съществуваща атероматозна плака. Тромбопрофилактика трябва да се има предвид при всички пациенти с COVID-19 в отделенията за интензивно лечение – поради повишеното тромбообразуване и обездвижване при тези болни.

Енцефалопатията се среща по-често при по-възрастните пациенти с COVID-19 и при лица с придружаващи системни или неврологични заболявания. Като причини се посочват както хипоксията, така и хиперинфламаторният отговор. Симптомите включват промяна в нивото на съзнание, халюцинации, объркване и нарушена реч.

Енцефалитът се характеризира със значителна инвалидизация и висок смъртен риск. Клиничната картина включва главоболие, фебрилитет, повръщане, епилептични пристъпи, количествени нарушения на съзнанието, както и не на последно място огнищна неврологична симптоматика.

Описан е случай на остър миелит при 66-годишен пациент с парализа на долните крайници, както и слабост на тазовите резервоари (пикочен мехур и право черво) няколко дни след началото на COVID-19, протичащ с температура до 40˚.

В систематичен обзор и мета-анализ се съобщава за случаи на епилептичен статус, вторичен за COVID-19. От 3 707 пациенти 0,3% са получили епилептични пристъпи с различни по тежест неврологични последствия.

Инфекцията със SARS-CoV-2 намалява епилептогенния праг, което може да влоши състоянието при пациенти с подлежаща епилепсия или да доведе до дебют на епилептични пристъпи. Трябва да се отбележи, че припадъците могат да бъдат един от първоначалните симптоми при пациенти с COVID-19. Описани са както фокални, така и генерализирани тонично-клонични пристъпи.

Няколко проучвания съобщават, че след преболедуване от COVID-19 могат да останат дългосрочни симптоми, които продължават с месеци, като обща отпадналост – в над 90%, мускулна болка и слабост, миопатия, нарушение на съня, проблеми с концентрацията и паметови нарушения, тревожност, депресия, замаяност, главоболие и други. Тези симптоми могат да бъдат изявени още по време на боледуването или да се отключат след възстановяване от инфекцията, което изисква продължително проследяване и контрол на състоянието.Споделете текущата публикация:

Коментирай

Ако коментарът ви не е на кирилица няма никакъв смисъл да натискате този бутон!
Не го правете и ако не сте напълно съгласни с тези правила!Реклама

Hot News

Още е декември, но мнозина вече гледат календара за 2022 г. и планират ваканциите си. Следващата година не е високосна. От 365-те дни 248 са работни, а 16 са официални празници, […]

 

ББР, инвестициите, София Техпарк и още важни структури се вадят от “червеното” икономическо министерство и остават при мандатоносителя

“Промяната” с право на един съветник […]

 

„Има такъв народ“ няма да има вицепремиер в бъдещото правителство. А всички висши назначения в държавната администрация ще минават на одобрение […]

 
 

към началото