твоята гледна точка
Храните, които понижават кръвното
Автор Vnews, добавено на 19.09.2021 година, в категории: Здраве и красота, Коментари (0)

Според ентусиазираните нутриционисти при липса на други рискове (пушене, фамилно висок холестерол, прекаляване с алкохол, преяждане и наднормено тегло, коремни мазнини и др.) артериалното налягане може да се поддържа в норма и само с подходящите храни.

Ето и кои са основните групи храни, с принос за намаляването на кръвното налягане.

Зеленолистни зеленчуци и листни подправки

В това семейство са марулите и всички техни разновидности като, условно казано, зелените салати, към които се включват и червените им разновидности, руколата, спанакът, листата на цвеклото, листата на целината, манголдът, кресонът, листата бок-чой, листните подправки и особено копърът, листата на синапа и др.

Кореноплодни зеленчуци

Най-отгоре в пирамидата са червеното цвекло и морковите, пащърнакът. Според някои проучвания те понижават кръвното сравнимо с лекарства.

Чесън, кромид, праз лук

увеличават производството на азотен оксид в организма, което помага на гладките мускули да се отпуснат и кръвоносните съдове да се разширят.

Динята

и други, съдържащи “прекурсора” цитрулин – вещество, което подпомага синтеза на азотен оксид. Бобовите култури, месото и ядките също съдържат аминокиселината.

Банани

и други храни, богати на калий – като картофи, домати, гъби, пъпеш, кайсии, авокадо, бобови култури. Калият е противовес на натрия, който за много хора може да е фактор за хипертония. Пациенти с бъбречно заболяване трябва да обсъдят с лекаря си, за тях много калий може да бъде вреден.

Ягоди, малини, боровинки и и други берита,

но и лилави зеленчуци като класическите патладжани.

Защо? Държат първенство по антиоксидантите антоцианини. Те като самостоятелен фактор намаляват с 8% риска от високо кръвно.

Други проверени научно храни, които имат принос за отпускането на кръвоносните съдове и повишаване на тяхната еластичност, са

нарът – бързо средство

за сваляне на кръвното до степен хирурзите да предупреждават да се избягва преди операция; какаото и черният шоколад. Полезни са и богатите на фибри храни и особено овесените ядки, които помагат чрез своя бета-глюкан за борбата с холестерола. Но също така и ечемикът; бобовите зърна – боб, леща, нахут, грах и др.

Задоволителен ефект имат и ферментирали храни като кисело мляко; канелата; ядките – в количество до 30 г на ден, но поне 5 пъти седмично.



Споделете текущата публикация:

Коментирай





Ако коментарът ви не е на кирилица няма никакъв смисъл да натискате този бутон!
Не го правете и ако не сте напълно съгласни с тези правила!



Реклама

Hot News

Бе прието настояването на 10 държави, сред които и България, ядрената енергия и производството на енергия от природен газ да бъдат признати като „зелени“ енергии. Въглищата все още имат важно място […]

 

Ако парламентарните избори бяха в средата на октомври, моментната снимка на електоралните нагласи щеше да изглежда така: за ГЕРБ-СДС биха гласували […]

 

Омбудсманът Диана Ковачева изпрати препоръки до здравния и социалния министър във връзка с новите мерки за борба срещу разпространението на коронавируса […]

 
 

към началото