твоята гледна точка
Гласуваме с една карта и на една машина при вот 2 в 1
Автор Vnews, добавено на 09.09.2021 година, в категории: Изборът, Коментари (0)

С една карта и на една машина ще се гласува при избори 2 в 1 през ноември. Това е най-удачният вариант според повечето членове на ЦИК, стана ясно от изказване на шефката на комисията Камелия Нейкова след среща при президента Румен Радев вчера. Решение обаче ще бъде взето едва след като стане ясно на коя дата държавният глава ще насрочи предсрочните парламентарни избори.

Избори 2 в 1 са възможни – до този извод стигнаха Радев и ЦИК, след като президентът попита комисията за нейната организационна, физическа, финансова и времева готовност за провеждането им.

Президентът отново даде да се разбере, че не одобрява сливането на двата вота. Разделението на отговорностите между президентската институция и Народното събрание предполага и отделни кампании, и отделни избори, обясни той. Но отчете, че

има натрупана

електорална

умора,

за да гласуват хората 3 поредни недели, както и че ще са нужни повече финансови средства.

Допълни също, че Народното събрание определи последната възможна дата за президентските избори (14 ноември – б.р.), а върнатият вчера от БСП трети мандат значително стеснява възможностите за маневриране с датата на парламентарния вот.

Избори 2 в 1 са възможни в един нормален ритъм и при условие, че срещнете необходимата логистична и финансова подкрепа от правителството, обобщи Радев, след като изслуша становищата на експертите от ЦИК. И поиска бърза разяснителна кампания сред избирателите. Камелия Нейкова се ангажира такава да започне максимално рано и обясни, че ще се акцентира на новата визуализация на екрана при комбиниран вот. А на сайта на ЦИК ще има приложение, чрез което да се изпробва машинното гласуване.

По повод варианта за вот на 1 машина с 1 карта Нейкова добави, че всяка машина разполага с 5 смарткарти – 2 за СИК (с които се активира машината) и 3 за избирателите (тъй като с 1 карта не може да се гласува 2 пъти поред). Ако картите за гласуване са различни – представете си колко броя карти ще станат и дали няма да настане объркване, каза тя.

В ЦИК не е обсъждан вариант за гласуване на две отделни машини за всеки вот, тъй като това щяло да доведе до объркване сред избирателите, а и за това били нужни още 12 хиляди машини.

Каквото и да е решението, ЦИК ще организира вота така, че изборният процес да не е в риск, гарантира шефката ѝ. Тя обясни, че към момента комисията има готовност за бързо приемане на хронограмата и голяма част от решенията, свързани с президентските избори, но ще ги преразгледа така, че те да бъдат максимално съвместими за двата вота.

При 2 в 1 ще се наложи закупуване на допълнителни между 1500 и 2000 машини, каза Нейкова. През юли в около 2350 секции са гласували между 300 и 400 избиратели. За да е достатъчно времето за гласуване, в максимален брой секции трябва да се осигури второ устройство, тъй като и електронните бюлетини ще са две и нужното време за всеки избирател ще е поне един път и половина повече от сегашното, посочи тя.

Избирателите

ще трябва да

разлистят повече

от 6 страници

за двете бюлетини и това ще удължи процеса.

Радев призова наистина внимателно да се отчита факторът време за гласуване. Той е много важен, защото този път

хората няма да

разчитат само

на номерата,

които ще са

различни за

двата вота,

а ще трябва и да четат имената. Хората ще искат да четат внимателно и това време трябва да им бъде осигурено, категоричен бе президентът. Той поиска да се оптимизира процесът така, че човек да може да гласува и само на единия вид избор, ако не иска да участва и в двата.

Не са правени опити колко време ще отнеме на избирателите да гласуват с 1 машина в два вида избори, призна зам.-шефката и говорител на ЦИК Росица Матева. И допълни, че ще е нужна много по-мащабна разяснителна кампания.

Не мога да кажа категорично, че избори 2 в 1 ще струват по-евтино, отколкото са на различни дати, защото това зависи от технологичните решения, каза още Нейкова и даде пример с необходимостта от закупуване на още машини. Но допълни, че пък така логистиката ще бъде само веднъж и ще се оптимизират някои организационни разходи.

При избори в 3 последователни седмици ще има допълнително разходи за възнаграждения на членовете на СИК – около 85 хил. души, които ще трябва да получат суми между 160 и 200 лв., обясни обаче колегата ѝ Емил Войнов. Освен това 3 пъти ще се прави логистиката, която на последните избори струвала 5 млн. лв. Допълнителният разход за закупуване на машини така или иначе ще трябва да се направи за местните избори 2023, предупреди пък Цветозар Томов.

Нейкова напомни позицията на ЦИК, че при различни дати за двата вота между тях трябва да има поне 2 седмици за пренастройването на машините.

Радев поиска от ЦИК да съобразят внимателно всяка хипотеза и във връзка с двете предизборни кампании, за да има надеждност. Ще има конфликт за медийните кампании – ще се сблъскат две кампании, което означава, че ще се разполага с по-малко време, изрази опасения държавният глава. Според него има много фактори, които могат да компрометират изборите по един или друг начин.

ГЕРБ издига партиен кандидат за президент при вот 2 в 1, а ако са отделно – общ с други партии

Има време за промени в кодекса – заради машинния вот активността била едва 30%

Кандидат за президент на ГЕРБ няма да има, докато не стане ясна и датата на парламентарните избори, обяви лидерът Бойко Борисов. “Знаете ли колко време има до 14 октомври? Има значение дали изборите ще са в един ден. Ако са, кандидатът трябва да е строго партиен, за да дърпа листата”, обясни експремиерът. А ако изборите са на отделни дати, то кандидатът срещу Румен Радев трябва да бъде издигнат и подкрепен от няколко партии, които да имат за цел махането на настоящия държавен глава, разясни Борисов.

Преди да се закрие, 46-ият парламент да приеме промени в Изборния кодекс за президентските и парламентарните избори тази есен. За това настояха по-късно от ГЕРБ, докато в президентството Румен Радев провежда срещата си с ЦИК за възможността вотът да е 2 в 1.

“Демокрацията е да даваш права, а не да лишаваш от права. Последните изменения лишиха от права редица български граждани и затова активността беше 30%. Все още има време, особено на фона за липсата на информация кога ще са парламентарните избори, НС да взема спешни решения. До този момент комисията по правни въпроси не е гледала нашите предложения, но държим да знаем становищата на президента”, каза шефката на парламентарната група на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова.

Освен това от ГЕРБ отправиха към ЦИК и президента няколко въпроса: Дали машините и софтуерът все още не са собственост на България? Дали за втори път изборите ще се правят от частна фирма? Български граждани ли ще обслужват машините в чужбина? Ще бъдат ли броени всички разписки във всички секции?

“Отговорност на всеки един политически субект е изборите да бъдат с максимално представителство. Както президентът, така и всички партии трябва да се опитаме да направим така, че без страх гражданите да дадат своя вот”, добави зам.-шефката на парламента от ГЕРБ Росица Кирова.Споделете текущата публикация:

Коментирай

Ако коментарът ви не е на кирилица няма никакъв смисъл да натискате този бутон!
Не го правете и ако не сте напълно съгласни с тези правила!Реклама

Hot News

Новата формация около Кирил Петков и Асен Василев набира 9% подкрепа от гласуващите. ГЕРБ си връща първото място със сериозна преднина пред конкурента за второто място. 43% от всички интервюирани смятат, […]

 

Бившият министър на икономиката Кирил Петков и бившият министър на финансите Асен Василев в миналото служебно правителство ще обявят официално днес […]

 

Областни управители в страната са използвани като временни председатели на “служебната партия” на вече бившите служебни министри Кирил Петков и Асен […]

 
 

към началото